24 Temmuz 2017 17:41

Maduro: Barış anlaşmasına hazırım

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, muhalefete yeniden çağrı yaptı ve barış anlaşması için hazır olduğunu söyledi.

Paylaş

Filiz YAVUZ
Madrid

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Venezolana Televizyonundan (VTV) yayımlanan 91. Maduro ile Pazar Programı’nda konuştu. Maduro, “Ben bir barış ve ulusal birliktelik anlaşması için, diyalog için ve Venezuela’yı ilgilendiren konularda konuşmaya hazırım” diyerek sağ muhalefet koalisyonu Demokratik Birlik Masasına (MUD) çağrı yaptı. Başkan, muhalefetten ülkenin ekonomik olarak düzelmesini sağlamak için zamanı geri getirmeyi ve barış ve birliktelik anlaşması yapmayı önerdi. Yaklaşan 30 Temmuz Kurucu Meclis seçimlerini de hatırlatan Maduro sağ muhalefetin, Venezuela halkının barış içinde oy kullanma hakkına saygı duymak zorunda olduğunu belirtti. 

PARALEL YARGIYA TEPKİ

Maduro konuşmasında Venezuela üzerinde artan uluslararası baskıyı da değerlendirerek “Sağcı emperyal güçler Venezuela’ya emir verebileceklerini sanıyorlar, Venezuela’ya sadece egemen halkı emir verebilir” dedi. Sağ muhalefet liderlerinden Ulusal Meclis Başkan Yardımcısı Freddy Guevara ise yargıç Angel Zerpa’nın tutuklanmasını kınadı. Sağ muhalefetin elindeki Ulusal Meclis tarafından paralel bir yüksek mahkeme oluşturulmuş ve bu mahkemede görevlendirilmek üzere 33 yargıç atanmıştı. Hükümet olaya sert tepki göstermişti. Anayasa Mahkemesi süreci geçersiz ilan etti ve atanan yargıçların suç işledikleri konusunda uyarıda bulundu.

SAĞ MUHALEFETTEN HALK OYLAMASI

MUD, karşı çıktığı Kurucu Meclise karşı harekete geçmiş ve 16 Temmuz’da Maduro’ya karşı sonuçları bağlayıcı olmayan bir plebisit düzenlemişti. Halk oylamasına yaklaşık 7 milyon kişi katılmış ve katılanların yüzde 98’i de Maduro aleyhine görüş belirtmişti. Bunun üzerine MUD 24 saatlik ve daha sonra iki günlük bir iş bırakma eylemi düzenlemiş, eylem sırasında protestocularla güvenlik güçleri arasında şiddetli çatışmalar çıkmıştı. Nisandan beri süren şiddet eylemlerinde ise ölü sayısı 100’e ulaştı. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Suudi Arabistan, internet sitelerini yeniden erişime kapattı

SONRAKİ HABER

Avanos Geleneksel Halk Panayırı başladı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...