24 Temmuz 2017 13:38

Sümela Manastırı kapalı, yatırımlar sadece Arap turistlere

Doğu Karadeniz’de önemli turizm merkezleri ihmal ediliyor.

Paylaş

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt ağırlıklı Arap turizminden daha çok pay almak için tanıtım çalışmalarına ağırlık verilen Doğu Karadeniz’de, Sümela Manastırı gibi önemli turizm merkezleri görmezden geliniyor. 

Yoğun Arap turist ilgisi nedeniyle yön tabelalarına Arapça yer isimleri eklenip, esnaf için Arapça kurslar düzenlenirken köklü turizm merkezlerinin ihmal edilmesi, “Sadece Arap turist turizmi yapılıyor” eleştirilerini beraberinde getirdi.

‘SÜMELA’DA TADİLAT YOK’ İDDİASI

CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, Sümela Manastırı için, “Tadilat yapılıyor gerekçesiyle Sümela Manastırı’nın kapalı olması koskocaman bir yalan. Buranın kapalı kalması bir kafa yapısı meselesidir” dedi. 

Trabzon ziyaretinde Maçka’da partililerle bir araya gelen Pekşen, aylardır sıkı bir şekilde takip ettiğine, şimdi de gelip bizzat gördüğüne dikkat çekerek şöyle dedi: “Maçka’da bir senaryo oynanıyor. Bir sürü bilgi geldi fakat gördüğümüz durum şu ki tadilat yapılıyor gerekçesiyle Sümela Manastırı’nın kapalı olması koskocaman bir yalan. Sümela’da tadilat falan yapılmıyor. Yüklenici firmaya hiçbir hak ediş veya ödeme yapılmaması aslında her şeyi ifade ediyor. Niyetleri Maçka’nın lehine değildir. Maçkalıyı işsizlik nedeniyle göçe mahkûm etmektir”. 

450 BİN YABANCI TURİST GELİYOR

Turizmden evine ekmek götürenlerin, Sümela’nın kapalı kalmasını çok ağır bir şekilde ödediklerini söyleyen Pekşen, Yalnızca Sümela Manastırı’nı gezen turist sayısı 450 bin. Trabzon’a gelen turist sayısı 2 buçuk milyon. 450 bin turist yabancı, yerli turistten bahsetmiyorum. Gelen turist Sümela Manastırı’na şaşkın şaşkın bakıp gidiyor. Sümela Manastırı’nı kapatmak ihanettir” şeklinde konuştu.

Durumu dünyanın gündemine taşıyacağını ifade eden Pekşen, önümüzdeki ay kalabalık bir grupla Sümela Manastırı’na geleceğini vurguladı. 

‘TURİZME BÖYLE Mİ DESTEK VERECEĞİZ’

Doğu Karadeniz Turizm Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yılmaz, halen kapalı olmasına rağmen binlerce yerli yapancı turistin ziyaret ettiği Sümela Manastırı yolu üzerinde dev kayalar ile dolu metruk taş ocağına dikkat çekti. Yılmaz, “Trabzon Büyükşehir Belediyesine ait Akçaabat Kayabaşı Yayla Kent’e yazın tozdan, kışın yağmurdan çamurdan gidilmiyor. Sonra da yetkililer turizm toplantı ve çalıştaylarında esip savuruyor. İşte turizme böyle sahip çıkıyorlar” eleştirisi yaptı.

Buradaki ‘Kayaların alınıp alanın toprak ile doldurulup ağaçlandırılması taleplerine, Orman Bölge ve Karayolları müdürlüklerinin ‘o alan il özel idaresine ait” karşılığını verdiğini dile getiren Yılmaz, “Orada kapanmış Büyükşehir’e devrolmuş. Büyükşehir Belediyesi para ile taş alıp kırıyor. Gidip oradan bedava taşı almıyor bu ne anlayış anlayamıyorum” dedi.

ARAPLARI DOĞU KARADENİZ'E KAPTIRDILAR!

Bolu'nun doğa harikalarından Abant Tabiat Parkı’nı ziyaret eden Arap turist sayısının geçen yıllara göre azaldığı, bunda Arap turistlerin Trabzon ve Rize’yi tercih etmesinin etkili olduğu belirtildi. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

ABD savaş gemileri, Çanakkale Boğazı'ndan geçti

SONRAKİ HABER

‘Here in the very belly of imperialism, you have comrades'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...