24 Temmuz 2017 12:30

Yargıtay, Emrah Barlak davasında polisin cezasını bozdu

İzmir'de polis kurşunuyla öldürülen Emrah Barlak davasında Yargıtay, sanık polisin cezasını meşru müdafaadan dolayı bozdu. yeniden yargılanacak.

Paylaş

Yargıtay, 11 yıl 8 aya mahkum olan polisin cezasını meşru müdafadan bozdu

İzmir'in Eskiizmir semtinde 5 yıl önce Emrah Barlak'ı tabancayla vurarak öldüren ve 4 kişiyi de yaralayan tutuklu polis memuru İmran Kahya'ya verilen 11 yıl 8 ay hapis cezası Yargıtay tarafından bozuldu. Yargıtay'ın meşru müdafaa gerekçesiyle beraat etmesi gerektiğini belirterek tahliye ettiği Kahya, tekrar yargıç önüne çıkacak.

Olay, 12 Ağustos 2012’de meydana geldi. Asayiş şubede görevli ekip otosu, iddiaya göre yol kenarına park etti. Bu sırada, Erhan Barlak'ın kullandığı otomobil, Ünal Basmacı'nın kullandığı ekip otosuna çarptı. Polisler ile grup arasında tartışma çıktı. Bu sırada Polis İmran Kahya tabancayla Emrah Barlak’ı karnından, kardeşi Erhan Barlak ve Faruk Karahan’ı bacaklarından yaralandı. Yoldan geçen Halil Altın ve Seyyid Ekinci de seken kurşunla hafif yaralandı. Yaralılardan Emrah Barlak kaldırıldığı hastanede öldü. Olayın ardından gözaltına alınan polis memuru İmran Kahya, açığa alınıp tutuklandı.

Soruşturmayı yürüten savcı, kasten adam öldürme ve kasten yarama ile suçlanan polis memuru İmran Kahya'nın yanı sıra Erhan Barlak'a 'zincirleme olarak kamu görevlillerine görevlerinden dolayı alanen hakaret' , 'zincirleme tehdit' ve 'kişinin yerine getirdiği kamu görevleri nedeniyle yaralamaya teşebbüs' suçlarından 2 yıl 9 ay ile 9 yıl arasında hapis, Faruk Karahan'a da 'kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle basit yaralama' suçundan 2- 5 yıl arasında ceza talebiyle dava açtı.

İzmir 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 28 Kasım 2014 tarihindeki karar duruşmasında, sanık polis memuru İmran Kahya'ya, Emrah Barlak'ı kasten öldürmekten önce müebbet hapis cezası verildi. Haksız tahrik, fiilin olası kasıtla işlenmiş olması, pişmanlık ve iyi hal indirimleri yapılarak bu ceza 8 yıl 4 aya düşürüldü. Erhan Barlak'ı kasten silahla yaralama suçundan ise 3 yıl 4 ay hapis cezası verildi. Heyet, Faruk Karahan'ı kasten silahla yaralama suçundan da Kahya'ya önce 1.5 yıl hapis cezasına hükmetti. Haksız tahrik, iyi hal ve pişmanlık indirimleriyle bunu 7 ay 15 güne indirdi. Bu cezayı erteledi. Mağdurlar Seyyid Ekinci ve Halil Altın'a karşı kasten silahla yaralama suçundan sanık polise önce 6'şar ay, ardından haksız tahrik, iyi hal ve pişmanlık indirimleriyle 2 ay 15'er gün olmak üzere toplam 5 ay hapis cezası vererek bu cezaları da erteledi. Böylece sanık İmran Kahya, toplam 11 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Mahkeme heyeti, müşteki sanıklar Erhan Barlak'a, 4 polise hakaret ve zincirleme tehditten 3 yıl 5 ay 3 gün, Faruk Karahan'a görevi yaptırmamak için direnmekten 1 yıl 10 ay hapis cezası verdi.

TEMYİZ BAŞVURUSUNDA BULUNULDU

Mahkemenin kararını beğenmeyen taraflar, temyiz için Yargıtay'a başvurdu. Dosyayı inceleyen Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi, polis memuru İmran Kahya'nın eylemlerinin meşru müdafaa sınırları içerisinde olduğunu belirterek mahkemenin verdiği ceza kararını bozdu. Kahya'nın beraat etmesi gerektiğini belirten Ceza Dairesi, ayrıca tahliyesine karar verdi. Diğer sanıklar hakkındaki karar ise onandı. Bozma kararının ardından tahliye edilen polis memuru Kahya, İzmir 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden hakim önüne çıkacak. (İzmir/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Trump'ın damadı Kushner, Rusya iddialarını reddetti

SONRAKİ HABER

Gazeteci Zeki Erden serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...