24 Temmuz 2017 11:58

Gıda-İş: Hükümet, İsrail ile iş birliğinden vazgeçmelidir

Kudüs'te Filistinlilere saldıran İsrail'i kınayan Gıda-İş Sendikası, 'Hükümet, İsrail ile iş birliğinden vazgeçmelidir' açıklaması yaptı.

Paylaş

İsrail polisinin, Kudüs’te Mescid-i Aksa'ya çıkan yollarda toplanan Filistinlilere saldırmasına ilişkin Gıda-İş Genel Merkezi açıklama yaptı. Saldırı sonucu 190'ı aşkın kişini yaralanmış, en az 3 Filistinli yaşamını yitirmişti.

HÜKÜMETE ÇAĞRI

İsrail’i kınayan sendika, AKP hükümetine "iş birliğine son ver" çağrısında bulundu. "İki ülkenin iş birliği emperyalizminin şemsiyesi altında sürüyor ve Ortadoğu halklarına kan, gözyaşı, acı ve ölüm olarak geri dönüyor" denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"İç politikada ise Erdoğan ve AKP hükümeti, Filistin halkı ile gerçek bir dayanışma yerine manipülasyon yaparak ve 'hassas' duygulara oynayarak ülkemiz emekçi halklarının kafasını karıştırıyor. Fakat yıllardır hükümetin ve İsrail devletinin iş birliği politikaları Türkiye halklarının gözleri önünde cereyan ediyor. Ve bu iş birliği politikaları Türkiye işçi sınıfı başta olmak üzere Ortadoğu halklarının zararına işliyor. İki ülke hükümetlerinin politikaları Amerikan emperyalizminin şemsiyesi altında sürüyor ve Ortadoğu halklarına kan, gözyaşı, acı ve ölüm olarak geri dönüyor.

AKP hükümeti ve İsrail devleti arasındaki ilişkilerin 'gerilimli' sürdüğü dönemlerde bile iki ülke arasındaki ticaret büyümeye devam etti. Bu durum görünenden farklı olarak Türkiye sermayesi ile İsrail sermayesinin, emekçiler üzerindeki sömürü ve baskı politikalarında anlaştıklarını gösteriyor. Yine AKP hükümeti, İsrail ile 15 Temmuz 2004’te Ankara’da bir mutabakat zaptı imzalayarak, Serbest Ticaret Anlaşması kapsamında 'temel ve işlenmiş tarım ürünleri ticaretindeki tavizlerin karşılıklı genişletilmesini müzakere etme konusunda' anlaştı. Böylece Türkiye tarımı, İsrail’den alınan tohumlar ile tamamen bağımlı hale getirildi."

Türkiye'nin son yıllarda İsrail'den 'askeri iş birliği' çerçevesinde askeri uçaklar ve silahlar aldığının ve İsrail ile müşterek askeri eğitimler ve tatbikatlar yaptığının belirtildiği açıklamanın devamında şunlar ifade edildi:

"Türkiye-İsrail arasındaki askeri işbirliği; savunma sanayi anlaşmaları ve silah alımlarıyla bilinen ve görünenden daha derin boyutlardadır. Tüm bütün bunlar ise İsrail devletinin, Filistin üzerinde işgal politikalarının dozunu arttırdığı ve Filistin halkına kan kusturduğu dönemlerde gerçekleşti. İsrail devleti, 6 Eylül 2007 tarihinde Suriye’yi vurduğunda Türkiye hava sahasını kullandı. Ve yine İsrail Lübnan’a saldırdığında bölgeye hükümetin emriyle Türkiye’den asker gönderildi. Bütün bunları alt alta topladığımızda ise Ortadoğu’yu kana bulayan İsrail devleti ile AKP hükümetlerinin iş birliğini kanıtlıyor.

Hükümetin Mavi Marmara sonrası şoven ve mezhepçi söylemler ile işçi ve emekçileri etkilemeye çalıştığını belirten Gıda-İş Genel Merkezi, "Ancak Gazze ablukası kaldırılmadığı gibi, İsrail devletinin Gazze’ye uyguladığı ambargo devam ederken hükümet ve İsrail devleti anlaşmaya vardı.” dedi.

İŞÇİ VE EMEKÇİLERE DAYANIŞMA ÇAĞRISI

İşçi ve emekçilere Filistin halkları ile dayanışma çağrısı yapılan açıklamada, “İsrail devletinin Filistin üzerindeki işgalinin ve baskısının son bulması için başta İsrailli emekçiler olmak üzere tüm dünya emekçileri Filistin halkı ile dayanışma içerisinde olmalıdır. Türkiye işçi sınıfı, sermayenin ve emperyalistlerin çıkarlarını savunan hükümetin aldatıcı politikalarına kanmayacak, Filistin halkı ile gerçek bir dayanışma içerisinde olacaktır. Ortadoğu’da demokrasi ve barış için yaşasın işçilerin birliği, yaşasın halkların kardeşliği” denildi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

The trial of 17 employees of Cumhuriyet newspaper began

SONRAKİ HABER

Microsoft, Paint'i kaldırıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...