24 Temmuz 2017 10:08

Ankara 'terör destekçisi Alman şirketler' listesini çekti

Almanya İçişleri Bakanlığı, Türkiye'nin ‘teröre destek' verdiği şüphesiyle hazırladığı Alman şirketleri listesini resmen geri çektiğini açıkladı.

Paylaş

Almanya İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Tobias Plate, Türkiye'nin ‘teröre destek' verdiğinden şüphelendiği yaklaşık 700 Alman şirketinden oluşan listeyi resmen geri çektiğini söyledi.

'YANLIŞLIK OLDU'

Sputnik'in yansıttığı habere göre Alman sözcü, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun Alman mevkidaşıyla bugün gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, Interpol aracılığıyla yollanan listenin 'iletişim sorunu'nundan kaynaklandığını ilettiğini belirtti.

Plate, "(Soylu) Türk yetkilileri tarafından Türkiye'de veya Almanya'da Alman şirketlerine karşı bir soruşturma olmadığının altını çizdi" dedi.

Doğan Haber Ajansı, Süleyman Soylu ile Alman mevkidaşı Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere arasındaki görüşmenin 40 dakika sürdüğünü bildirdi. Habere göre, Bakan Soylu, Türkiye'deki hiçbir Alman şirketine soruşturma açılmadığını Alman mevkidaşına iletti. Soylu, Alman şirketlerin Türkiye'de yatırım yapmasından her zaman memnuniyet duyduklarını da ifade etti. 

"FETÖ" ile iltisakı nedeniyle 140 Türk şirketiyle ilgili, Türkiye'de yürütülen soruşturma kapsamında, bu şirketlerin ihracat yaptığı tüm ülkelerden Interpol üzerinden standart bilgi talebinde bulunulduğunu belirten Soylu, bu kapsamda Interpol üzerinden diğer ülkeler gibi Almanya'ya da iletilen talepte bir iletişim probleminin olduğunun tespit edildiğini söyledi. Soylu, söz konusu iletişim probleminin hafta sonu aynı kaynaklar üzerinden açıklığa kavuştuğunu iletti. Görüşmede, bundan sonra da iletişim içinde olma konusunda mutabık kalındığı belirtildi.

Yeni Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ'da konuya ilişkin açıklamada bulundu. Bakanlar Kurulu toplantısı sınrası açıklama yapan Bozdağ, "Almanya-Türkiye gerginliği" ile ilgili soruya şu yanıtı verdi:

"Türkiye'de, yabancı yatırımcılar ve yabancı sermaye için son derece güvenli bir yatırım ortamı vardır. Yerli yabancı ayrımı kesinlikle yapılmamıştır. Türkiye güvenli liman olma vasfını koruyacaktır. Ancak son günlerde Almanya dışişleri ve ekonomi bakanlarının gündeme getirdiği konular üzerinden Türkiye'nin bu konudaki hassasiyetleri tartışma konusu haline geldi. Bunun üzerine sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız bizzat açıklama yaptılar. 'Herhangi bir soruşturma ve kovuşturma bulunmamaktadır' diye. Buna rağmen tartışmalar bitmedi. İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu mevkidaşı ile bugün bir telefon görüşmesi yaptı. Görüşme oldukça yapıcı bir görüşme oldu. Tartışılan konu açıklığa kavuşturulmuştur.

İşin aslı şudur FETÖ ile iltisak ve irtibatı nedeniyle 140 Türk şirketiyle ilgili yürütülen soruşturma nedeniyle bu şirketlerin ithalat ve ihracat yaptığı ülkelerden İnterpol vasıtasıyla bilgi talebinde bulunulmuştur. Bu şirketler arasında Alman menşeli, bazı şirketler de olanlar da vardır. 

Bu ülkeler arasında işleyen rutin bir mekanizmadır. Bu kapsamda Almanya'ya iletilen talepte bir iletişim problemi olduğu tespit edilmiştir. Tüm ülkeler arasında rutin olarak devam eden ve irtibat görevlileri ile İnterpol üzerinde yürüyen bir mekanizma vardır. Burada işleyen mekanizma da esasen bu mekanizmadır. Burada yaşanan problemler de bu mekanizmadan kaynaklanmıştır. İçişleri Bakanımız ile Alman İçişleri Bakının görüşmesinde bu iletişim hatası tespit edildi. 

Bu hata nedeniyle Almanya'dan istenen bilgi talebinden sarfınazar edilmiştir. Bu bilgi talebi hafta sonu geri çekilmiştir. Almanya şirketleri ile ilgili Türkiye'de yürüyen herhangi bir soruşturma, kovuşturma yoktur.  Bu bilgi talebi de Almanya şirketleri ile ilgili yürüyen soruşturma ve kovuşturmalarla ilgili kesinlikle değildir. 

Türk şirketleri ile ilgili yürüyen bir soruşturma kapsamında İnterpol üzerinde yürütülen rutin bir yazışmadan ibarettir. Pek çok ülke ile bu anlamda Türkiye yazışmalar yaptığı gibi pek çok ülkede Türkiye'den bu anlamda bilgiler talep etmektedir. Büyük bir iletişim hatası olduğunu belirtmekte fayda var. Bu hata da düzeltilmiştir."  

ŞİMŞEK YALANLAMIŞTI

Türkiye'nin aralarında Mercedes'i üreten otomobil tekeli Daimler ve BASF'nin de bulunduğu şirketler hakkında soruşturma başlattığı iddia edilmiş, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, iddiaları yalanlamıştı.

ALMANYA MALİYE BAKANI: TÜRK-ALMAN ORTAKLIĞI RİSKE ATILIYOR

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble Bild gazetesine yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştirdi. Schäuble Erdoğan'ı "Yüzyıllardır devam eden Türk-Alman ortaklığını riske atmakla" eleştirdi.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble Bild gazetesine yaptığı açıklamada Almanya ile Türkiye arasındaki gerginliğe dair açıklamalarda bulundu. Schäuble Erdoğan'ı "Yüzyıllardır devam eden Türk Alman ortaklığını riske atmakla" eleştirdi. Alman Bakan iki ülkenin bağlarının çok derin olduğunu belirterek "Bu çok dramatik ancak bize şantaj yapılmasına müsaade edemeyiz" dedi.

‘AĞUSTOS'A KADAR ZAMAN VERİLMELİ’

Öte yandan Alman milletvekillerinin Konya'daki NATO üssünde görev yapan Alman askerlerini ziyareti konusunda Ankara ile Berlin arasında yaşanan krizle ilgili Almanya Federal Meclis Savunma Komisyonu Başkanı Sosyal Demokrat Partili (SPD) Wolfgang Hellmich Alman hükümetine Türk tarafına baskıyı artırması çağrısında bulundu.

Die Welt gazetesine bir açıklama yapan Hellmich "Alman hükümeti net bir çizgi çekmeli ve 'Biz Ağustos sonuna kadar zaman veriyoruz, o zaman bir karar verilmek zorunda' demeli" ifadelerini kullandı. Hellmich, "Almanya NATO'da prensip meselesini netleştirmek için aktif bir şekilde bastırmalı. Biz Türkiye'nin duruma göre keyfi karar vermesine bağımlı olmak istemiyoruz ve olamayız. Bize şantaj yapılmasına ise izin veremeyiz" dedi.

Komisyon başkanı Hellmich, Alman Ordusu'nun parlamenter bir ordu olduğunun altını çizerek, "koşulsuz ziyaret hakkının müzakereye açık olmadığının" altını çizdi.

Konya'ya ziyaret hakkının kendisi için bir "ittifak sorunu" olduğunu söyleyen SPD'li Hellmich, Türkiye'nin müttefik olarak konumunun sorgulanmasına neden olduğunu söyledi. Hellmich, Türkiye'nin Avusturya ile gerginlik nedeniyle ikili NATO ortaklık programını baltaladığını ve bunun ittifakta askeri zayıflık yarattığını kaydetti.

Federal hükümet ziyaretle ilgili Türkiye'ye herhangi bir mühlet tanımanın söz konusu olmadığını belirtmiş, NATO dahil her türlü düzlemde Türkiye ile diyalog yolu arandığı belirtilmişti.(DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

'Güvenli Taksi' uygulamasına tepki: İnsan haklarına aykırı

SONRAKİ HABER

İrfan Değirmenci: Anne Ben Artist Oldum

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...