24 Temmuz 2017 09:10

Şişli Belediyesi işçileri iş bıraktı

Şişli Belediyesi'nin belediyeye ait Kent-Yol şirketini ihaleye sokmama kararıyla işsizlik tehlikesiyle karşı karşıya olan bin işçi iş bıraktı.

Paylaş

Şişli Belediyesinin belediyeye ait Kent-Yol şirketini yarın yapılacak personel alımı ihalesine sokmama kararıyla işsizlik tehlikesiyle karşı karşıya kalan bini aşkın işçi iş bıraktı, ilçede çöpleri toplamama kararı aldı.

Sabah 7’den itibaren iş bırakan işçilere belediyeye ait özel güvenlik müdahale etmek isterken ilerleyen saatlerde belediye önüne çevik kuvvet ve TOMA getirildi. “Kentyol işçisi satılık değildir”, “Direne direne kazanacağız”, “Zafer direnen emekçinin olacak”, “Hak, hukuk, adalet”, “İş, ekmek, adalet”, “İşçiyiz adalet istiyoruz” sloganları atarak belediye önündeki bekleyişini sürdüren işçiler mücadelede kararlı olduklarını vurguladı. Diğer taraftan ise Genel-İş Sendikası yöneticilerinin belediye başkanlığında yaptığı toplantılar devam etti.

10 yıldır Şişli Belediyesi bünyesinde sendikalı çalışan işçiler, “Belediyede para olmadığı gerekçesiyle burayı taşerona devretmek istiyorlar. Bütün haklarımızı elimizden almak istiyorlar” dedi.

Evrensel'e konuşan ve ismini vermek istemeyen 8 yıllık bir belediye işçisi şunları söyledi: “Bugünden itibaren ekmeğimizi aşımızı elimizden almaya çalışıyorlar. Vermemek için mücadele etmeye devam edeceğiz. Örgütlü gücümüzü yok etmeye çalışıyorlar. Hepimiz sendikalı olduğumuz için, sendikasız olanı tercih ediyorlar, işçiler haklarını alamasın diye. Korktukları için bunu yapıyorlar.”

Adalet yürüyüşünü hatırlatan bir işçi ise Şişli Belediyesine şu sözlerle tepki gösterdi: “Ankara'dan adalet yürüyüşü yapanlar bugün adaletsizliği kendileri yapıyor. Hani hak adaletten bahsediyordunuz? İşçiyi kapının önüne siz koyuyorsunuz.”

İşçilere Genel-İş Şube yöneticileri ve Cam Keramik-İş Genel Başkanı Birol Sarıkaş da destek verdi.

GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ

Belediye müdürleriyle yapılan toplantının ardından bir açıklama yapan Genel-İş 3 No’lu Şube Başkanı Şenol Erdem şöyle konuştu: “Teklifimizi yeniledik. Farklı bir teklifimiz yok. Biz geri adım atmayacağız. Bu iş düzelmediği sürece, TİS’te haklarımızda azalma olmadığı sürece biz bu işte varız dedik. Sıkıntı olduğu sürece bize Şişli dar olabilir ama onlara da dar olacak. Herkes bunu bilecek, bu işin geri dönüşü yok. Biz bu işi masada çözeceğiz. Biz yine görüşebiliriz. Bunun dışında bir gelişme yok. Müdür arkadaşlarımız belediye başkanına iletecek. İş bırakma eylemimiz devam ediyor.”


EMEK PARTİSİ: İŞÇİLERİN TALEPLERİ DERHAL KARŞILANMALIDIR

Konuya ilişkin açıklama yapan Emek Partisi İstanbul İl Örgütü işçilerin yanında olduklarını belirterek taleplerinin derhal karşılanmasını istedi. Taşeron şirkete geçirilecek işçilerin yaşanacak hak kayıplarına ve sendikasızlaştırma amacına dikkat çektiği belirtilen açıklamada, işçilerin taşeron sisteminin sömürü çarkına itilmek istendiğini vurgulandı ve bu emek düşmanı saldırı karşısındaki direnişinin sonuna kadar haklı olduğunu belirtildi. Açıklamada "Şişli Belediyesi derhal geri adım atmalı, işçilerin kazanılmış haklarına yönelik bu ihaleyi iptal etmelidir." denildi. Emek Partisi İstanbul İl Örgütü imzasıyla yayımlanan açıklama şöyle:

"Belediyeye ait Kent-Yol şirketini ihaleye sokmayan Şişli Belediyesi, bini aşkın işçiyi taşeron şirkete devretmek istiyor. Tepki gösteren işçilerin iş bırakma eylemi devam ediyor. Avcılar Belediyesi’nde de Fen İşleri’ne bağlı yaklaşık 400 işçi, taşeron şirketin ücretlerini ödememesi üzerine yasal haklarını kullanarak iş bıraktı.

Şişli Belediyesi’ne bağlı Kent-Yol’dan, ihaleyi alan taşeron şirkete geçirilecek işçiler, haklı olarak yaşanacak hak kayıplarına ve sendikasızlaştırma amacına dikkat çekiyor. Sendikalaşarak belediyelerdeki ihale ve taşeron düzeni karşısında bir nebze de olsa hak kazanan işçiler, yeniden taşeron sisteminin sömürü çarkına itilmek isteniyor. Bu emek düşmanı saldırı karşısında işçilerin direnişi sonuna kadar haklıdır.

Sadece Şişli Kent-Yol değil bütün taşeron işçiler, hiçbir ihale sürecine maruz kalmadan kadroya alınmalıdır. Taşeron düzeni sömürü ve kölelik demektir. Bugün, en azından işçilerin talepleri karşılanmalı; ihale bir belediye şirketi olan Kent-Yol’da kalmalıdır. İşçileri taşerona devretmek, onları sendikasızlaştırmaya ve kölelik koşullarına mahkum etmek en büyük ‘adalet’sizliktir.

AKP’li belediyelerde kölelik anlamına gelen taşeron sistemi son noktasına kadar uygulanmaktadır. Taşeron işçi sayısı AKP döneminde 10 kattan fazla artmıştır. Yasal düzenlemelerle bunu tüm belediyelere dayatmaktadır. Yakın zamanda yapılan adalet yürüyüşü ve mitingi düşünüldüğünde, işçilere karşı yapılan bu büyük adaletsizlikten Şişli Belediyesi derhal geri adım atmalı, işçilerin kazanılmış haklarına yönelik bu ihaleyi iptal etmelidir.

Avcılar Belediyesi’ndeki taşeron işçilerse yaklaşık 3 aydır ücretlerini alma problemi yaşıyor. Bayramdan önce ödeme yapılmadı. Bayramdan sonra yarım aylık ücret ödendi. 2.5 aylık ücretleri içeride. İşçilerse haklarını kullanarak iş bırakmış durumda. İşçilerin ücretleri derhal ödenmeli, Avcılar Belediyesi bunun güvencesi olmalıdır.

Emek Partisi olarak, Kent-Yol ve Avcılar’daki taşeron şirkette çalışan işçilerin yayındayız. Her türlü desteği vermeye hazırız. Şişli Belediyesi ihaleyi derhal iptal etmeli ve Kent-Yol işçilerinin taleplerini karşılamalıdır. Avcılar Belediyesi ise taşeron şirkete yaptırım uygulayarak taşeron işçilerin ücretlerinin derhal ödenmesini sağlamalıdır. Emek Partisi olarak bu sürecin yakından takipçisiyiz." (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

BM Güvenlik Konseyi İsrail-Filistin için acil toplanacak

SONRAKİ HABER

'Gazetecilerin tutuklulukları son bulmalı'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa