24 Temmuz 2017 00:30

Uzundere halkı: Evlerimizi TOKİ’ye değil bize satın

İzmir'in Uzundere mahallesinde kamusal alanların ve 30'da fazla evin olduğu arazinin TOKİ'ye devredilmesine tepki gösterildi.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Evlerinin, cemevlerinin ve mahallelerindeki kamusal alanların TOKİ’ye devredilmesine tepki gösteren Uzundere halkı, yeni rant alanlarının yaratılmasını istemediğini belirttiler. Mahalleli, kamusal alanların korunmasını ve evlerinin kendilerine satılmasını istedi. 

Karabağlar’ın Uzundere mahallesinde hazineye ait ve içinde İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Karabağlar Belediyesi’ne ait hizmet alanları, Uzundere Cemevi’ne ait bahçe ve 30’un üzerinde tapusuz evin de bulunduğu 87 hektarlık alan geçtiğimiz Nisan ayı içerisinde Milli Emlak tarafından bedelsiz bir şekilde Başbakanlığa ait Toplu Konut İdaresi Başkanlığına (TOKİ) devredildi. 

29 AYRI DAVA AÇILDI

Devir işlemine karşı hem Karabağlar Belediyesi hem de mahalle halkı harekete geçti. Karabağlar Belediyesi devir işleminin iptali için 29 ayrı dava açarken mahalle halkı ile Karabağlar Kent Konseyi de yaptığı açıklama ile evlerinin ve kamusal alanlarının korunmasını ve geriye kalan kısmında ise üniversite kampüsü kurulmasını istedi.TOKİ’ye devredilen evlerin tamamı gecekondu, büyük bir kısmı ise 20-30 yıllık. Halk dişini tırnağa takarak bu evleri inşa etmiş ve her sene emlak vergisi veriyor.Geçtiğimiz hafta ise bu evlerin her biri için binlerce liralık ecrimisil cezası kesildi. 

Devir işlemini hukuksuz bir uygulama olarak gören ve buna karşı mücadele etmeye kararlı olan mahalle halkı, Uzundere Cemevi dedesi Elvan Çelen ve Karabağlar CHP İlçe Örgütü Başkanı Ali İhsan Yıldız’la konuştuk. 

‘DEVLET, ELLERİNİ EVİMİZDEN ÇEKSİN’

22 yıldır Uzundere’de oturan Arife Polat, evlerinin TOKİ’ye devredilmesini kabul etmediklerini belirterek, “Evlerimizi elimizden aldıkları gibi bir de ceza bedeli istiyorlar bizden. Biz bu haksızlığı kabul etmiyoruz. Biz buraya yerleştiğimizde hiç bir şey yoktu; yol, su, elektrik. Bizi bu kadar mağdur bırakmaya hakları yok” diye tepki gösterdi. 

“Bizi evlerimizden ederek yeni rant alanları yaratmak istiyorlar. Devlet, ellerini evimizden çeksin. Satılacaksa evlerin arsasını bize satsınlar, TOKİ’ye değil” diyen Polat, defalarca evlerinin tapularını almak için dilekçe verdiklerini ancak başvurularından yanıt alamadıklarını söyledi. Haklarına sahip çıkılmadığını anlatan Polat, “Biz bu ülkede vatandaşsak bizim de haklarımız var. Bizim sesimizi duysunlar. Bunun için de elimizden ne geliyorsa yapacağız” dedi. 

‘ADALETSİZLİK DEĞİL Mİ?’

30 yıldır Uzundere’de oturan Cevriye Demirel ise direneceklerinin altını çizerek şunları söyledi: “Çocuğumuz burada doğdu, burada evlendi. Burası bizim yaşam alanımız. Bizim burada kimseye zararımız yok, kimsenin de bize zararı olmasın. Biz de bütün insanlar gibi vergimizi veriyoruz. Bize bunu neden yapıyorlar? Hakkımızı vermiyorlar. 30 sene oturacağız vergimizi vereceğiz, beş dakikada birisi gelecek çıkın gidin diyecek, biz de çıkacağız. Böyle bir şey var mı? Adaletsizlik değil mi?”  Şimdi nereye gideceklerini bilmediklerini ifade eden Demirel, “Tapumuzu parasıyla versin biz onlardan fazla bir şey istemiyoruz. Haksızlık istemiyoruz. Madem biz yanlış bir şey yapıyoruz elektriğimizi, suyumuzu vermeselerdi, vergimizi almasalardı.  Biz de ona göre başımızın çaresine bakardık” dedi. 

{{321988}}

‘İYİ BİLSİNLER DİRENECEĞİZ’

Uzundere Cemevi Dedesi Elvan Çelen de, cemevini insanların emekleri ile yaptığını ifade ederek, “Bizim de bir ibadet yerimiz olsun diye yaptılar, ne devlet, ne belediye destekledi. Binamız yakın zamanda yenilenecekti duyduk ki Milli Emlak hiç kimseye sormadan bahçemizi TOKİ’ye devretmiş ama şunu herkes çok iyi bilsin ki biz burada direneceğiz. Bu iş hiç kolay değil. Biz de kendi imkanlarımızı kullanacağız. Bu yanlışı bir an önce düzeltsinler. Buralardan ellerini çeksinler. Biz de bu ülkenin vatandaşlık sorumluluklarını yerine getiriyorsak hakkımızı istiyoruz” dedi.

‘YAPTIM OLDU ANLAYIŞINDAN VAZGEÇMEK GEREKİYOR’

CHP Karabağlar İlçe Başkanı Ali İhsan Yıldız da, Karabağlar’daki kamuya ait arazilerin, yerel yönetimlerle görüşerek buradaki halkın ihtiyacına göre planlanması gerektiğini dile getirdi. 

“Yaptım oldu” anlayışından vazgeçmek gerektiğini söyleyen Yıldız, “Burada toplu konuta ihtiyaç yok. Karabağlar’ın öncelikli ihtiyacı eğitim alanıdır. Burada da cami-cemevi yarışına girmeden, yaşayan insanların inançlarını özgürce yerine getirebildikleri ve değerleri doğrultusunda düzgün bir cemevinin oluşmasından yanayız. Bundan sonra da buradaki halkı da örgütleyerek bu bölgenin yerel yönetimlere devredilmesi için mücadele edeceğiz” diye ekledi. 

ÖNCEKİ HABER

Nusaybin'de içme suyu şebekesi patladı, yollar su altında

SONRAKİ HABER

SES 1 Ağustos’ta eylemlere başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...