16 Temmuz 2012 14:35

CHP’de büyük Kurultay bugün başlıyor

CUMHURİYET Halk Partisi (CHP), bugün ve yarın Ankara Arena Spor Salonu’nda 34. Olağan Kurultayını topluyor. İlk gün genel başkanlık ikinci gün ise Parti Meclisi (PM) ve Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) üyelerinin seçileceği kurultaya bin 282 delege katılıyor.CHP’de 26 Şubatta yapılan tüzük kurultayıyla belirlenen yeni tüz

CHP’de büyük Kurultay bugün başlıyor
Paylaş

CHP’de 26 Şubatta yapılan tüzük kurultayıyla belirlenen yeni tüzük uyarınca bu kurultayda, şu an 80 kişiden oluşan PM’de üye sayısı 60’a iniyor.

PM listesi için çarşaf liste yöntemi kullanılacakken, listenin belirlenmesinde CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu esas belirleyici olacak.

KILIÇDAROĞLU TEK ADAY

Kurultayın ilk günü sadece genel başkanlık için seçim yapılacak ve bu seçimde Kılıçdaroğlu dışında bir adayın çıkması beklenmiyor. Deniz Baykal döneminde genel başkan adayı olabilmek için delegenin yüzde 20’sinin imzası gerekirken, tüzük değişikliğiyle bu oran yüzde 10’a düşürülmüştü. Bu kurultayda da yüzde 10 imzayı bulan ikinci bir aday çıkabilir, ancak bu ihtimal gözükmüyor.

İlk gün Kılıçdaroğlu’nun konuşması, çalışma ve mali raporların okunup oylanması, karar önergeleri ve sonuç bildirgesinin hazırlanmasının ardından genel başkanlık seçimi yapılacak.

Ayrıca CHP’yi anlatan bir belgesel ile 22 Mayıs 2010 tarihinde genel başkan seçilen Kılıçdaroğlu’nun iki yılını değerlendiren bir kısa film gösterimi ile Çankaya Belediyesi halk dansları topluluğu HOY-TUR’un da bir gösterisi de kurultay katılımcılarıyla paylaşılacak.

İkinci gün ise son tüzük değişikliği ile sayısı 80’den 60’a indirilen PM ve 15 kişilik Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) seçimleri yapılacak.

TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ UYGULANACAK

Kurultayda, seçimler çarşaf liste ile yapılacak. Ancak tüzük gereği, kurultay üyelerinin onda birinin önerisi ve kurultaya katılan üyelerin salt çoğunluğuyla seçimlerin blok liste yöntemi ile yapılması da karar altına alınabilecek. Son tüzük değişikliği ile PM’de yüzde 33 cinsiyet kotası ve yüzde 10 gençlik kotası uygulanacak. Buna göre de PM’nin en az 20’sinin kadın, 6‘sının da gençlerden oluşması gerekiyor. Yine PM’nin 8 asıl üyesi, bilim yönetim ve kültür platformu üyeleri içinden genel başkanın önereceği 12 kişi arasından seçilecek.

KURULTAYLAR PARTİSİ

CHP tarihinde bugüne kadar toplam 33 olağan 17 olağanüstü kurultay gerçekleştirildi.
Bugün toplanacak kurultay Kılıçdaroğlu’nun ikinci olağan kurultayı olacak. Kılıçdaroğlu liderliğindeki CHP’de PM ve tüzük değişikliklerinin yapıldığı üç de olağanüstü kurultay gerçekleştirilmişti.
Kılıçdaroğlu kurultay öncesi milletvekilleri ve il başkanları ile ayrı ayrı toplanarak, nabız yokladı.

İL BAŞKANLARI İSİM ÖNERDİ

Önceki gün yapılan il başkanları toplantısında Kılıçdaroğlu tek tek il başkanlarını dinleyip, görüşlerini aldı. Çarşaf liste yöntemi konusunda il başkanları ortak görüş bildirirken, PM listesi konusunda da Kılıçdaroğlu’na isim önerilerini sundular.

Toplantı sonrası Kılıçdaroğlu “gayet güzel geçti” derken, İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı ise sorular üzerine Kılıçdaroğlu’nun il başkanlarından PM listesi için önerecekleri isimlerde herhangi bir sayı sınırlamasında bulunmadığını söyledi. Salıcı, PM listesinin il başkanlarının yapacağı bir liste olacağını belirterek, “Yani ortaya çıkacak olan PM listesi örgütün listesi olacak, il başkanlarının listesi olacak. İl başkanlarının isim önerilerini vermiş olması, oradan bir ortak Parti Meclisi listesi çıkacağını gösteriyor” dedi.

Salıcı ortaya çıkacak anahtar listenin de Kemal Kılıçdaroğlu’nun değil, örgütün anahtar listesi ya da listeleri olacağını da söyledi. Salıcı, çarşaf liste yöntemi konusunda da il başkanlarının da Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun da bir kaygısı olmadığını belirtti.

Ankara İl Başkanı Zeki Alçın ise, “Anahtar liste yapmak gibi bir mecburiyet, bir keyfiyet yoktur. Genel başkanımız çok net bir şekilde kendi görüşünün çarşaf liste olduğu şeklinde olduğunu söylemiş, örgütümüz de kendine destek vermiştir” dedi. Alçın, Kılıçdaroğlu’nun anahtar liste dayatmasında olmayacağını da savundu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

17 ay sonra gelen dava

SONRAKİ HABER

Mehmet Seyda, Hatay Restoranda anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...