23 Temmuz 2017 12:51

Petrol-İş: Patronlar istiyor, hükümet erteliyor

Petrol-İş Sendikası, büyük endüstriyel kazaların önlenmesi hakkındaki yönetmeliğin patronların talebiyle 2 yıl ertelenmesine tepki gösterdi.

Paylaş

Petrol-İş Sendikası, büyük endüstriyel kazaların önlenmesi hakkındaki yönetmeliğin 2 yıl ertelenmesine tepki gösterdi. Genelgenin ertelenmesinin iş cinayetlerinin devam edeceği anlamına geldiğine dikkat çeken Petrol-İş, artık patronların “nasılsa bu da ertelenir” rahatlığında olduğuna vurgu yaptı.

2013 yılında çıkartılan, “Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelik”in bazı maddelerinin değişikliği ve yönetmeliğin öngördüğü bazı zorunlulukların uygulanması 2019 yılına ötelendi. Bu ertelemeyle ilgili yazılı açıklama yayınlayan Petrol- İş Sendikası Yönetim Kurulu, ertelemenin siyasal iktidarın iş cinayetleriyle mücadele edip etmediği konusunda kuşkulara yol açtığını ifade etti. Açıklamada, “Mevzuatlardaki ötelemeler, işverenlerde, ‘nasılsa bu da ertelenir’ anlayışına sebep olmakta ve ivedilikle alınması gereken önlemlerin ötelenmesine, buna bağlı olarak yaşanan ‘iş cinayetlerinin’ bir türlü önlenememesine yol açmaktadır” dendi.

Sendika açıklamasında, yönetmelik kapsamına giren işletmelerin tehlike olasılıklarına göre alt ve üst seviye olarak ayrıldığı bilgisi verilerek,  “Alt seviyeli kuruluşlar hazırlamak zorunda oldukları ‘Büyük kaza önleme politika belgesi’ ve üst seviyeli kuruluşların hazırlamak zorunda oldukları ‘Güvenlik raporu’ belgelerini hazırlanma zorunluluğu 31 Aralık 2018 tarihine ertelendi. Bu işletmelerin çalışanları ve çevresi açısından var olan riskler aynen devam edecek” uyarıda bulunuldu.  

2 YIL DAHA YAPILMAYACAK OLANLAR

Sendikanın açıklamasında yönetmelikte yapılması gereken ancak iki yıl ertelenen yükümlülükler şöyle anlatıldı:

-Tüm bu kuruluşlar, her bir tehlikeli ekipman için sayısal risk değerlendirmesi yapmak ve büyük bir kazanın meydana gelme frekansını  10 bin yılda bir seviyesinin altına indirmek zorundaydılar. Bu taahhüdü sağlayabilmek için işletmelerin, kazanın oluşmasını engelleyecek bir çok önlemi peşi sıra koymaları ve olası bir kazanın her kademesi için farklı bariyerler yerleştirmeleri, bunu da sayısal hesaplamalarla kağıda dökmeleri gerekiyordu.

-Bu tür kuruluşlardan gelecek veriler ışığında, İl Afet ve Acil Durum Müdürlükleri tarafından, olası bir kazada, komşu kuruluşların birbirine etkilerini de gözeterek, il bazındaki tüm ilgili kurumların davranış şekillerini belirleyecek “Harici Acil Durum Planı” hazırlanması gerekiyordu.

ERTELEYEREK İŞ CİNAYETLERİ BİTMEZ

İş cinayetlerinde patronların alması gereken önlemlerin sürekli ertelendiğine dikkat çekilen açıklamada, “İş Sağlığı ve Güvenliği mevzuatında yapılan bu ertelemelerin artık son olmasını ve yürürlüğe giren mevzuat hükümlerinin uygulanıp uygulanmadığı hususunun etkin bir şekilde denetlenmesini talep ediyoruz. Bu konuda ciddi bir kararlılık gösterilmeden, iş kazası ve meslek hastalıklarının önüne geçilmesi mümkün değildir” denildi.

EKSİKLİKLER TESPİT EDİLMİŞTİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Müdürlüğü’nün, Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelik kapsamında, 2015 yılında kimya sektöründeki 16 büyük işletmede, işçi sağlığı ve iş güvenliği yönünden denetim yapmıştı. Yapılan denetimler doğrultusunda hazırlanan teftiş raporunda 16 işletmede işçi sağlığı ve iş güvenliği yönünden 434 adet mevzuata aykırılık tespit edilmişti. Tespit edilen aykırılıklardan 24 tanesi basınçlı kapların, kimyasal madde tanklarının periyodik kontrolündeki uygunsuzluk, 9 tanesi risk değerlendirmesi yapılamama yada değerlendirmedeki eksiklikler, 7 tanesi de acil eylem planı olmaması-uygun hazırlanmamasıyla ilgili aykırılıklardı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

CHP'li Gürer: Basın özgürlüğünden bahsetmek mümkün değil

SONRAKİ HABER

Tunç, Dersim'de yaşamını yitiren Ercan Güneş için yazdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...