23 Temmuz 2017 11:04

EMEP: Sansürü mücadeleyle kaldırdık, baskıyı da kaldıracağız

Emek Partisi, 24 Temmuz Basın Özgürlüğü Mücadele Günü dolayısıyla bir açıklama yayınladı ve halkın yasakları kaldıracağı vurgusunu yaptı.

Paylaş

Emek Partisi (EMEP) Genel Merkezi tarafından, sansürün kaldırılmasının 109. yıl dönümü olan 24 Temmuz Basın Özgürlüğü Mücadele Günü dolayısıyla bir açıklama yayınlandı.

Sansürün kaldırılmasının üzerinden 109 yıl geçmesine rağmen basının bugün de ağır bir kuşatma altında olduğu belirtilen açıklamada cezaevinde tutulan gazeteciler hakkında hazırlanan iddianamelerin mesnetsiz, kanıtsız ve hukuki bir yargılamanın gerektirdiği içerikten yoksun durumda olduğu vurgulandı. Bu durumun basın davalarının büyük bir çoğunluğunun doğrudan doğruya siyasi iktidarın güncel çıkarları doğrultusunda açıldığının göstergesi olduğu belirtilirken iktidarın, habere ve gerçeğe ulaşımı engellemek suretiyle halkı istediği gibi yönlendirebileceği ifade edildi.

'CUMHURİYET GAZETESİ ÇALIŞANLARI BİR AN ÖNCE SERBEST BIRAKILMALI'

Hükümet yanlısı gazetelerde çalışan kimi yazarların meslektaşlarını ihbar eder hale gelmesinin basındaki yozlaşmanın boyutunu gösterdiği vurgulanırken "Cumhuriyet Gazetesi'nin yazarları ve yöneticileri bu Basın Bayramı'nda, aylarca süren tutukluluklarının ardından ilk kez mahkemeye çıkıyorlar. Onların bir an önce serbest bırakılmasını ve asılsız iddialara dayalı suçlanmalarına son verilmesini istiyoruz." ifadelerine yer verildi.

'BU SÜREÇ MÜCADELEYLE ATLATILACAK, YASAKLAR PÜSKÜRTÜLECEKTİR'

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: Basın emekçilerinin üzerinde uygulanan baskı ve sansür 1908’de anayasal bir yönetim isteyen halkın mücadelesi sonucunda geriletilmişti. O zaman olduğu gibi bugün de basına yönelik sansür ve baskı uygulamaları, gazetecilere yönelik tutuklama ve yargılama tehditleri, hapishane korkuluğu en çok da halkın haber alma ve gerçeklere ulaşma hakkına yönelik bir saldırıdır. Bu temel insan hakkının fütursuzca çiğnenmesine seyirci kalmıyoruz, kalmayacağız. Bütün basının terbiye edilmeye çalışıldığı, gazetecilerin siyasi iktidara kul köle olmaya zorlandığı bu süreç basın mensuplarının, emekçilerin ve demokrasi güçlerinin mücadelesiyle atlatılacak; yasaklar püskürtülecektir.

"Basın Bayramı bütün gazetecilere ve onlarsız dünyada ve ülkede ne olup bittiğinden haberdar olamayacak emekçilere kutlu olsun" ifadelerine yer verilen açıklamada 109 yıl önce mutlak monarşinin sansürü kaldırmak zorunda kaldığı hatırlatılarak "O zaman başaran halk, yasakları bir kez daha kaldıracaktır" dendi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Serhat Akın'dan olaylı İsviçre maçına dair itiraflar

SONRAKİ HABER

Yıldırım: Sinagoglara yönelik eylemleri doğru bulmuyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...