23 Temmuz 2017 07:45

İsveç’ten gazetecilerin korunması için 'önlem planı'

İsveç Hükümeti, gazeteci ve sanatçılara dönük baskı ve saldırıları önlemek, basın ve ifade özgürlüğünü güçlendirmek için bir 'Önlem Planı' hazırladı.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç Hükümeti, gazeteci ve sanatçılara yönelik baskı, tehdit ve saldırıları önlemek, basın ve ifade özgürlüğünü güçlendirmek için bir "Önlem Planı" yürürlüğe koyacağını açıkladı. 

  • İsveç Demokrasi ve Kültür Bakanı Alice Bah Kuhnke

"Önlem Planı"nı bir basın bildirisiyle kamuoyuna açıklayan Demokrasi ve Kültür Bakanı Alice Bah Kuhnke, “Toplumsal tartışmalar demokrasinin ciğerlerinin havasıdır. Açık tartışmalara katılanlara yönelik nefret ve tehdit, seslerin susturulmasına neden olabileceği için oldukça ciddidir” dedi.

"Önlem Planı"nın varolan sorunların tamamını çözmeyeceğini ancak gazeteciler ve sanatçıların korunması için ileriye doğru atılmış bir adım olduğunu söyleyen Kuhnke, “Düşüncelerin özgürce ve açıkça söylenmesi demokrasinin işlemesinin ana faktörüdür. Değişik düşünce ve perspektiflerin olduğu tartışmalar insanlar arasında güveni sağlar. Toplumda seslerin susturulması ve susması demokrasinin yok olmasına katkıda bulunur” ifadelerini kullandı.

TEHDİT VE NEFRETE KARŞI ÖNLEM ALMA ZORUNLU

32 sayfalık "Önlem Planı"nda, dijital gelişmelerin ve sosyal medyanın tartışmaların daha açık sürdürülmesinin ve daha fazla insanın görüşlerini açıklamasının koşullarını yaratmasına karşın artış gösteren nefret söylemleri ve tehditlere karşı önlem alınmasının zorunluluğuna dikkat çekiliyor.

Alınacak önlemler dört başlık altında; “Seksizme, ırkçılığa ve şiddeti teşvik eden aşırılığa karşı önlemler”, “Eleştirel kaynakların korunması”, “Sivil topluma destek verilmesi” ve “Küresel internet şirketleriyle diyalog” olarak sıralanıyor. Hükümet, planın yaşama geçirilmesi için polis, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarına 4 milyon kron kaynak ayırmayı kararlaştırdı.

POLİS DÜŞÜNCE SUÇLARINA ÖNCELİK VERECEK

Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesindeki “Demokrasi ve Nefret Suçları Grupları”na, temel hak ve özgürlükler ile özgür düşüncelerin açıklanmasına karşı işlenen suçları soruşturma görevi verildi. Polis, ifade ve düşünce özgürlüğüne karşı işlenen suçların soruşturulmasına öncelik verecek. Konu hakkında çalışma yürüten polisler temel hak ve özgürlükler konusunda bilgi ve yeteneklerinin artırılması için eğitimden geçirilecek. Gazeteciler ve redaksiyonda çalışanlara verilen destek de artırılacak. Göteborg Üniversitesi, gazetecilere yönelik tehdit ve nefret suçlarının kapsamını belirlemek, Linne Universitesi de nefret ve tehditlerin engellenebilmesi için alınması gereken önlemleri belirlemek için çalışmalar yapacak. 

GAZETECİLERE DESTEK İÇİN BİLGİ BANKASI

Hükümetin almayı planladığı önlemler arasında baskı ve tehditle karşılaşan gazetecilere yol gösterecek ve destek olacak bir bilgi bankası kurulması, polis kurumları ile medya ve gazeteciler arasındaki diyalogun daha da geliştirilmesi de bulunuyor. 

Hükümetin kamuoyuna açıkladığı “Önlem Planı” uzun süredir gazeteci ve yazarlara yönelik tehdit ve baskılara karşı önlem alınmasını talep eden gazeteci ve yazar örgütleri tarafından memnuniyetle karşılandı. 

ANA MUHALEFET PARTİSİNDEN DESTEK

Plana muhalefet partilerinden de destek geldi. Ana muhalefet partisi Moderat Parti Kültür Politikası Sözcüsü Olof Lavesson, “Hükümetin harekete geçmesi iyi ama sorunun pratikte çözülebilmesi için hükümetin çaba göstermesini bekliyoruz” açıklamasını yaptı.

ÖNCEKİ HABER

Sinop; Soner, Öner ve Güneş'i unutmadı

SONRAKİ HABER

İsveç’te İsrail'i protesto gösterileri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...