22 Temmuz 2017 23:46

Olimpos Gökyüzü ve Bilim Festivali başlıyor

Kozmik Anafor Astronomi Platformu Kurucusu Amatör Astronom Zafer Emecan ile 'Olimpos Gökyüzü ve Bilim Festivali'ni konuştuk.

Paylaş

Gökyüzünde neler olup bittiğini öğrenmek, uzayın derinliklerini keşfetmek isteyen astronomi meraklıları için Olimpos Gökyüzü ve Bilim Festivali’nin bu yıl ikincisi düzenleniyor. 18-19-20 Ağustos’ta Antalya Olimpos’ta gerçekleştirilecek festival, doğal çevre içinde Astronomi gönüllüleri tarafından yapılıyor. Festivalde, NASA’dan ve Türkiye’den akademisyenlerle söyleşiler, çocuklar ve yetişkinler için uygulamalı bilim atölyeleri, uzayın fotoğraflanmasını sağlayacak Astrofotoğraf etkinliklerine kadar birbirinden ilginç etkinlikler yer alıyor.

NASA’da çalışan Astrofizikçi Dr. Umut Yıldız’ın astronomi bilimini ve NASA’yı anlatacağı festivalde, Erciyes Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Başkanı Prof. Dr. İbrahim Küçük ise “Radyo astronomi yoluyla uzayın keşfi” konulu bir söyleşiyle uzay meraklılarının sorularını yanıtlayacak. 

Festivalin düzenleyicilerinden Kozmik Anafor Astronomi Platformu Kurucusu Amatör Astronom Zafer Emecan festival ile ilgili sorularımızı yanıtladı. 

İNSANLAR ASTRONOMİ İLE TANIŞACAK

Astronomi festivali nedir? 

Astronomi, temel bilimler arasında amatörlerin de ilgilenip katkıda bulunduğu belki de tek bilim dalı. Ayrıca günümüz modern bilimin temeli olarak da kabul ediliyor. Bu nedenle, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de astronomi bilimini toplum tabanına ulaştırmak, amatör astronomiye ilgiyi artırmak için gözlem şenlikleri, etkinlikler ve festivaller düzenleniyor. 

Olimpos Gökyüzü ve Bilim Festivali’ni işte ülkemizdeki diğer astronomi festival ve şenliklerinden ayıran da bu yönü: Çok zengin bir sunum, söyleşi, gözlem ve atölye yelpazesi sunuyoruz. Aynı zamanda, toplumumuz içinde çok daha geniş bir kitleye erişmeye ve onları astronomi ile tanıştırmaya gayret ediyoruz.

Bu fikir nasıl gelişti? 

Kurucusu olduğum Kozmik Anafor Astronomi Platformu, ülkemizin en büyük astronomi ve uzay bilimleri platformu olmasının yanı sıra, en geniş ve anlaşılır içeriğe sahip. Şu anda Kozmik Anafor’un içeriği, öğrencilerden öğretmenlere, hatta akademisyenlere varana kadar geniş bir kesim tarafından birincil başvuru kaynağı olarak kullanılıyor. Yazar ve editoryal ekibimiz ise, amatör astronominin doğası gereği, Türkiye’nin dört bir yanına dağılmış gönüllülerden oluşuyor. Dolayısıyla, geçtiğimiz yıl artık internet üzerindeki yazılı bir kaynak olmaktan çıkıp, sahada insanlarımıza astronomiyi anlatabileceğimiz büyük çaplı bir etkinlik düzenlemeye karar verip harekete geçti. Biraz çılgınca bir fikirdi, çünkü etkinliği hiçbir kurumun desteğini almadan yapacaktık. Çünkü, Türkiye’de yapılan tüm astronomi etkinlikleri ya bir kurumun, ya da bir belediyenin maddi desteği ile yapılıyordu. Ama, bizler böylesi büyük çaplı bir festival için katılımcıların ödeyeceği giriş ücretinin yeterli olabileceğini hesaplayarak cesurca bir adım attık. Öyle de oldu, çünkü bilim tutkunu gönüllülerin bir araya gelip yapacağı festival için bu yeterliydi. 

AKADEMİSYENLER GÖKYÜZÜNÜ ANLATACAK

3 günlük festival programında neler olacak anlatır mısınız? 

Zafer EmecanFestivalimize bu yıl Erciyes Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Küçük ve Uzaybimer “bilimsel altyapı” açısından destek veriyor. Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Gözlemevi Sorumlusu Prof. Dr. Osman Demircan hocamız da etkinliğimize katılıp bilimsel destek verecek. Hocalarımızın da katılımı ile, festivalimize gelecek olanlara gökyüzünü anlatacağız. Işık kirliliğinin olmadığı Olimpos’ta, geceleri Samanyolu’nun altında takımyıldızları, gezegenleri tanıtacağız. Etkinlik alanımızda yer alacak olan profesyonel teleskoplarla gezegenleri, galaksileri, nebulaları izleteceğiz. Mehmet Ergün, Murat Sana, Mustafa Aydın, Metin Altundemir gibi uzman astrofotoğrafçılarımızla ışıltılı derin uzay cisimlerinin nasıl görüntülenip fotoğraflandığını uygulamalı olarak göstereceğiz. 

Etkinlik süresince sabah 11:00’den gece 22:00’ye kadar neredeyse her saat başı astronomi, uzay, evren ve çeşitli bilimsel konularla ilgili sunum ve söyleşilerimiz olacak. Alanında uzman arkadaşlarımız bu sunum ve söyleşilerle katılımcılarımızı bilgilendirecek, sorularını cevaplayacak. Hatta, NASA’da çalışan astrofizikçimiz Dr. Umut Yıldız online olarak etkinliğimize bağlanıp katılımcılarımızın sorularını cevaplandıracak. 

Bunun yanında, ülkemizin fen bilimleri atölye çalışmaları alanında en iyilerinden biri olan Erdal Taşgın hocamız uygulamalı bilimsel atölyeler gerçekleştirecek. Bu atölyeleri de hem eğitici, hem de katılımcıların çok eğleneceği biçimde tasarladık. Yarışmalarımız olacak, teleskoplar hediye edeceğiz. Gündüzleri yıldızımız Güneş’i detaylıca inceleyeceğiz, gözlemleyeceğiz. Kısacası, üç gün boyunca eğlenceyi ve bilimi bir arada harmanlayacağız.

ROKET YARIŞMASI DÜZENLENECEK

Sizce astronomi merakı olan biri için festivaldeki en ilgi çekici etkinlik nedir? Neden? 

Bu sorunun cevabı çok değişken. Ancak, benim için en ilgi çekici olanı, çoğunun ilk kez teleskoplardan internette, belgesellerde gördükleri derin uzay cisimlerini, yani galaksileri, nebulaları, yıldız kümelerini, gezegenleri canlı olarak görmesi olacak. Trilyonlarca, katrilyonlarca kilometre ötede yer alan devasa cisimleri insanın kendi gözüyle görmesi büyük bir haz veriyor. Evrende ne kadar küçük olduğumuza, ne kadar önemsiz olduğumuza bizzat şahit oluyoruz. 

Benim için böyle. Ancak, festivale katılacak bir başkası için sunumları dinleyip bilgi dağarcığını genişletmek daha önemli olabilir. Ya da bir başkası için, su roketi yarışmamızda en iyi roketi yapıp en yükseğe fırlatarak birinci olmak daha ilgi çekici görünebilir. 

‘ASTRONOMİ, HAK ETTİĞİ YERDE DEĞİL’

Türkiye’de astronominin durumunu nasıl görüyorsunuz? 

Ülkemizde astronomi, hak ettiği yerde değil. Devlet tarafından yeterli desteği görmediği gibi, maalesef halkımızın da ilgisi yeteri düzeyde değil. Astronomi, fizik, biyoloji gibi temel bilim dalları, halk tarafından yeterli ilgi gösterilmezse maalesef gelişemezler. Bu, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye için de geçerli bir durum. Uzay bilimleri alanında gelişebilmemiz için, amatör astronomiyi 7’den 70’e halk tabanına yayma zorunluluğumuz var. Özellikle belirtmek istiyorum; amatör astronomi deyince insanlarda bir küçümseme, “Astronomun amatörü mü olur?” düşüncesi oluşuyor. Hayır, profesyonel astronomi ile amatör astronomi bir bütündür. Örneğin, keşfedilen kuyruklu yıldızların hemen hemen tamamı amatör astronomlarca keşfedilirler. Artık süpernova gözlemi yapan, yeni öte gezegenler keşfeden amatör astronomlar dahi var. Hatta çoğu kişi bilmiyor ama; NASA, Hubble Uzay Teleskobu’nun çektiği o muhteşem fotoğrafların ham hallerini amatör astronomlara veriyor ve onlar tarafından işlenip renklendirilerek yayımlanıyor.

‘ASTRONOM UYUMAZ, ÜŞÜMEZ, YORULMAZ’

Amatörce astronomiyle ilgi duyan biri neler yapabilir Türkiye’de? 

Öncelikle çok okumaları, çok araştırmaları gerekli. Araştırmalarını yaparken de güvenilir kaynaklara yönelmeli ve sahte bilimcilerden uzak durmalılar. Kozmik Anafor, Bilimfili, Evrim Ağacı gibi Türkçe kaynaklar güvenilirdir ve buraları takip etmeleri, bolca okumaları gerekli. Ve buldukları her fırsatta bulundukları şehirden çıkıp, ışık kirliliğinin olmadığı bir köye, kasabaya, yaylaya çıkıp gökyüzünü incelemeliler. Yeterince çıplak gözle gözlem yaptıklarına kanaat getirdiklerinde bir dürbün alıp daha ileri düzeyde gözlemler yapmalılar. Ve artık, dürbünün de yeterli gelmediğini gördükleri anda, bir teleskop alıp uzayın derinliklerine açılmalılar.  Tabii ki, astronomi ve gözlem etkinliklerine her fırsatta katılmaları da önemli. Diğer amatör astronomlarla ve astrofotoğrafçılarla tanışmaları, bilgi paylaşımında bulunmaları, dostluklar kurmaları, astronomiyle daha içli dışlı hale gelebilmeleri açısından faydalı olacak. Astronomlar arasında bir söz vardır, akıllarından çıkarmasınlar: “Astronom uyumaz, üşümez, yorulmaz”. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Ziya Halis: Evrensel, baskıya uğrayanların sesi, soluğudur

SONRAKİ HABER

‘Barış bizim için tarihi bir özlem’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...