22 Temmuz 2017 10:58

Atalay: Taşeron ve geçici işçilere verilen sözler tutulsun

Şeker-İş Genel Kurulunda konuşan Türk-İş Başkanı Atalay taşeron ve geçici işçilere verilen sözün tutulmasını istedi, kıdem tazminatı uyarısı yaptı.

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Şeker-İş Sendikası 21. Olağan Genel Kurulunda konuştu. Şeker fabrikaları da dahil olmak üzere yaklaşık 22 bin geçici işçinin 5 ay 29 gün çalıştığına değinen Atalay, taşeron işçiler ve geçici işçiler için verilen sözlerin tutulmasını istedi. Kıdem tazminatı konusundaki uyarılarını sürdüren Atalay, Türk-İş Genel Kurulunda alınan genel grev kararını tekrar hatırlattı. Atalay, eylül ayında ‘Örgütlenme’ başlığı ile tek gündemli toplanacaklarını açıkladı. 

Türk-İş’e bağlı Şeker-İş Sendikası 21. Olağan Genel Kurulu Ankara’da gerçekleştirildi. Büyük Anadolu Otel’de toplanan genel kurulun divan başkanlığını TEKSİF Sendikası Genel Başkanı Nazmi Irgat yaptı. Genel Kurula AKP Milletvekili Salim Uslu, Türkiye Şeker Fabrikası, Pankobirlik, Şeker Enstitüsü genel müdürleri ile Türk-İş’e bağlı sendikaların genel başkan ve yöneticileri de katıldı. 

Açılış konuşmasını yapan Şeker-İş Genel Başkanı İsa Gök, “Nişasta bazlı şeker kotalarının pancardan şeker üreten ülkeler seviyesine indirilmesi, yüksek yoğunluklu tatlandırıcı ve son yıllarda artan glikoz ithalatının önüne geçilmesi zaruridir. Son yıllarda yapılan yaklaşık 235 milyon dolarlık ithalat içerisinde sadece ithal edilen melasın dahi yerli olması ve etonel üretiminde kullanılması yaklaşık 88 milyon dolarlık kazanç sağlayacaktır. Şeker Kanunu Tasarısı’nda yer alan ülke ve toplum yararını gözetmekten uzak düzenlemeler bir an önce revize edilmelidir. Üretim reform paketi benzer düzenlemelerin içerisinde nişasta bazlı şeker kullanımını yaygınlaştıracak uygulamalara yer verilmemelidir” dedi. Aksaray Şeker Fabrikasında yaşananların örgütlenme mücadelesindeki acı gerçekleri ortaya koyduğunu belirten Gök, her türlü hukuki yolu denemelerine rağmen adalet tesisinde sonuç alamadıklarını söyledi. Gök, “Bu çalışma hayatımızın işverenlerce nasıl bir tahakküm altında tutulduğunu görmek açısından önemlidir” dedi. 

PATRONUN İTİRAZ HAKKI İŞÇİYE KAYBETTİRİYOR

TEKSİF Genel Başkanı Nazmi Irgat ise örgütlenme hakkının kullanılamadığı bir dönemden geçildiğini belirterek, İş Kanunu ve Sendikalar Kanunu’nun işlemediğini ifade etti. İşverene tanınan itiraz hakkının işçiler ve sendikalar için hak kaybına neden olduğunu dile getiren Irgat, böyle zor bir dönemde onurlu bir şekilde işçi hareketini ilerletmek zorunda olduklarını söyledi. Irgat, “Yetki tespiti davası 2-3 yıl devam etmemeli. Bizim bildiğimiz çağdaş dünyada insanların, örgütlenme hakkını kullanması gerekir. Rakamlar değişik gösterilse de her 4 gençten birinin işsiz olduğunu biliyoruz” dedi.

ŞEKER FABRİKALARINDA DÜĞÜN YAPILIRDI

Türk-İş Genel Başkanı Atalay, uzun yıllar şeker fabrikalarının özelleştirilmesine karşı mücadele ettiklerini söyledi. Şeker fabrikalarının kurulduğu dönem yanlarında sosyal tesisleri, spor sahaları, sinemaları olduğunu belirten Atalay, “Şeker fabrikasında düğün yapmak için sıraya girilirdi” dedi. Kamu toplu sözleşmelerinin yakın zaman önce bağıtlandığını kaydeden Atalay, uzun zamandır imza attıkları en iyi toplu sözleşmelerden biri olduğunu savundu.

GEÇİCİ İŞÇİLER SÖZLERİN TUTULMASINI İSTİYOR

Şeker fabrikalarında 5 ay 29 gün geçici süreyle çalışan işçilerin durumuna değinen Atalay, taşeronda belli bir noktaya geldiklerini ama arkasının gelmediğini söyledi. Taşerondan daha önemli olanın 5 ay 29 gün çalışanlar olduğunu ifade eden Atalay, Şeker fabrikaları, demir yolları, mevsimlik işçiler vb. alanlarda çalışan işçilerin 22 bini geçmediğini dile getirdi. Hükümetten sözler almalarına rağmen bir adım atılmadığını belirten Atalay, işçilere mutlu haber vermek istediklerini ve söz verenlerin sözlerini yerine getirme mecburiyetinde olduklarını dile getirdi.

BU SALONDA GENEL GREV KARARI ALINDI

Kıdem tazminatını tartışmasının son günlerde konuşulmadığına dikkat çeken Atalay, “Umarım konuşmazlar da. Türk-İş bu salonda bir karar aldı. Kıdem tazminatı ile ilgili geriye gidiş olursa Türk-İş’in genel grev kararı var. Buna ben dahil hepimiz uymak zorundayız. (Kıdem tazminatını) almayanlar ile ilgili bir çalışma yapılsın ama başka bir değişiklik yapılmasın. Umarım böyle bir şeye niyetlenmezler. Zaten niyetlenseler de 3 gün sonra  vazgeçerler” dedi.  

ILO AÇMAZI

Türk-İş olarak eylül ayında tek gündemle toplanacaklarını açıklayan Atalay, “Tek gündemimiz örgütlenme olacak. İlk 3 ayımız örgütlenmeyle geçecek. ILO için dediler ki en fazla üyeye sahip memur sendikası gidecek. Onları da tebrik etmek lazım. 40 bin üyeleri vardı. Şimdi 1 milyon 40 bin oldu. Bunun Türkiye gündemine gelmesi bile doğru değildi. Herhangi bir işçi sendikası tek kişiyle bile bizi geçerse ILO’ya gider ve onların yanında oluruz. Ancak böyle olmaz” dedi. 

SURİYELİ İŞÇİLERE KUCAK AÇALIM

Suriyeli mülteciler konusuna da değinen Atalay, işçilere “Çalışma yaşamında ortaya çıkan sorunları,  ücretlerin ne kadar düştüğünü biliyorum. Ancak ne olursa olsun savaştan kaçıp ülkemize sığınan insanlara kucak açmalıyız” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

AKM’nin yıkımı için ilk adım atıldı

SONRAKİ HABER

What are the plans behind the German –Turkish tensions?  

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...