22 Temmuz 2017 08:37

Ovacık Belediye Başkanı Maçoğlu: Mesele güvenlik değil

Ovacık Belediye Başkanı Maçoğlu Ovacık Sanat Günleri’nin güvenlik gerekçesiyle yasaklanmasıyla ilgili Evrensel'e konuştu.

Paylaş

Cansu PİŞKİN
İstanbul

Dersim'de Ovacık Belediyesi tarafından 24-30 Temmuz tarihleri arasında düzenlenmesi planlanan ‘1’inci Uluslararası Ovacık Sanat Günleri’ güvenlik gerekçesiyle yasaklandı. Kaymakamlığın kararını Evrensel'e değerlendiren Ovacık Belediye Başkanı Mehmet Fatih Maçoğlu, güvenlik meselesinden dolayı kültür sanat faaliyetlerini yasaklamanın doğru olmadığını belirterek, “Meselenin güvenlik olmadığı ortada” dedi. 

Ovacık Belediyesi tarafından düzenlenmesi planlanan sanat günlerinde, müzik, sosyoloji, felsefe, fotoğraf, heykel ve çocuk atölyelerinin yanı sıra oyuncu Menderes Samancılar’la imza günü, söyleşi ve ‘Babamın Kanatları’ adlı filmin gösteriminin de yapılması öngörülüyordu.

Belediyenin Facebook sayfasından yapılan duyuruda şöyle denildi: “Uzun süreden beri emek vererek hazırlıklarını yapmış olduğumuz 1’inci Uluslararası Ovacık Sanat Günleri olağanüstü hal – güvenlik vb. nedenler ileri sürülerek ilçe ve il mülki amirleri tarafından izin verilmemiştir. Bir haftaya yayılan sanat günleri programımız müzikten ekolojiye, felsefeden güzel sanatlara, tiyatrodan sinemaya, kadın atölyesinden çocuk atölyesine kadar yapmayı planladığımız atölye çalışmalarına yetkililer tarafından izin verilmeyeceği tarafımıza bildirilmiştir. Bu hazırlıklar boyunca bizim yanımızda olan aydın, yazar, müzisyen ve diğer sanat dallarında bize destek olan sanat sever bütün dostlarımıza teşekkür ederiz.”

‘FESTİVALİN YAPILABİLMESİ İÇİN ÇABA HARCAYACAĞIZ’

Festivalin yasaklanması üzerine ulaştığımız Ovacık Belediye Başkanı Mehmet Fatih Maçoğlu, festival için gerekli izinleri alabilmek amacıyla il ve ilçe mülki amirleriyle görüşmeleri sürdüğü sırada Kaymakamlıktan, “Sanat filmlerinin tamamının içeriye alınması, sokaklarda yapılmaması” yönünde yazı geldiğini söyledi. Maçoğlu, “Biz de bunu kabul etmedik. Ancak onlar güvenlik kaynaklı buna izin veremeyeceklerini söyleyerek bize bu resmi yazıyı yazdılar. Onlar zaten festivalin mevcut programını kabul etmediler ve bunun için izin vermediler ancak biz 4 gün boyunca bu festivalin yapılabilmesi için çaba harcayacağız. Bu yasağa rağmen tüm insanları davet ettik, buraya çağrı yaptık festivalin olması için elimizden geleni yapacağız” dedi.

Güvenlik gerekçesinin de doğru olmadığına değinen Maçoğlu, “Güvenlik meselesinden dolayı kültür sanat faaliyetlerini yasaklamak doğru değil. Mesela bugün Dersim’de bütün kafelerde, çay bahçelerinde konserler yapılıyor keza Ovacık’ta da yapılıyor. Bunlar da göz önünde bulundurulduğunda esasen burada meselenin güvenlik olmadığı ortada. Dolayısıyla festivalin güvenlik gerekçesiyle yasaklanması açıklaması çok doyurucu değil bizim açımızdan” diye konuştu. 
 

ÖNCEKİ HABER

İZBAŞ'ta grev sona erdi

SONRAKİ HABER

Hükümet AİHM'de Kürt gazetecilerle ilgili savunma yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...