22 Temmuz 2017 08:20

Muhalefetten İsveç Hükümeti’ne sert Türkiye eleştirisi

İsveç’te muhalafet partileri hükümetin, aralarında İsveçlinin de olduğu 6 insan hakları savunucusunun tutuklanmasına karşı pasif kalmasını eleştirdi.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç’de muhalafet partileri, aralarında bir İsveçlinin de bulunduğu 6 insan hakları savunucusunun tutuklanmasına karşı pasif kalmakla suçladıkları İsveç Hükümeti’ne sert eleştiriler yöneltti. 

Muhalefet partilerinin dış politika sözcüleri, İsveç’in Almanya’yı örnek almasını ve Türkiye Hükümetine karşı etkili önlemlerin gündeme getirilmesini talep etti. 

Merkez Partisi Dış Politika sözcüsü Kerstin Lundgren, İsveç Başbakanı Stefan Löfven’e tatilini yarıda kesip görevinin başına dönmesi çağrısını yaptı. 

AKP’nin kardeş partisi Moderat (Muhafazakar) Parti Dış Politika sözcüsü Karin Enström, İsveç Hükümetinin insan hakları savunucuların serbest bırakılması için harekete geçmesini ve ilk adım olarak da Türkiye Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı’na çağırmasını talep etti.

Liberal Parti Dış Politika Sözcüsü Birgitta Ohlsson da, Türkiye’nin yasaları insan hakları savunucuları ve muhalefeti sindirmek için kullandığını belirterek  “Bunu anlamak için Einstein olmak gerekmez” dedi. 

İSVEÇ DIŞİŞLERİ BAKANINA TEPKİ

Aralarında İsveç vatandaşı Ali Ghavari’nin de yer aldığı 6 insan hakları savunucusunun tutuklanması karşısında İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström’ün açıklama yapmaması hem siyasi parti temsilcileri hem de medya tarafından eleştirilmişti. 

Eleştiriler karşısında açıklama yapan ve Türkiye’deki gelişmeleri “Ciddi, endişe verici ve kabul edilemez” bulduğunu söyleyen Wallström’ün  açıkça tutuklananların serbest bırakılmalarını talep etmemesi tepkilere yol açtı. 

İSVEÇ BÜYÜKELÇİSİNİ GERİ ÇEKSİN

Wallström, dün sabah İsveç Devlet Radyosu’nda konunun ele alındığı tartışma programına katılmayı kabul etmedi. Programa katılan Gazeteci-Yazar Kurdo Baksi, İsveç Hükümeti’nin uzlaşmacı tutumunun Erdoğan’ı cesaretlendirdiğini söyledi ve İsveç Hükümeti’nden Ankara’daki İsveç Büyükelçisini geri çağırmasını talep etti.

Wallström, tepkiler üzerine dün akşam saatlerinde hükümetin resmi sayfasından bir açıklama daha yapmak zorunda kaldı. 

“Süren tartışmalardan dolayı hükümetin Türkiye’deki gelişmelere bakışını açıkladığını” söyleyen Wallström, topu Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi’ne attı.

Dün Alman meslekdaşı ile görüştüğünü ve Türkiye’ye yönelik ortak talep ve eleştirileri birlikte Türkiye Hükümeti’ne ileteceklerini söyleyen Wallström, taleplerinin ne olacağını ise açıklamadı. 

ÖNCEKİ HABER

Şili’de kürtaj Kongre’nin alt kanadına takıldı

SONRAKİ HABER

İZBAŞ'ta grev sona erdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...