21 Temmuz 2017 20:27

Güneşin ilk ışıkları Berivanları işe çağırıyor

Oledirî Yaylası’nda güneşin ilk ışıklarıyla işe koyulan Berivanlar, koyunlardan elde edilen sütten otlu ve sade peynir yapıyor.

Paylaş

Oledirî Yaylası’nda güneşin ilk ışıklarıyla işe koyulan Berivanlar, günde 2 kez sağdıkları koyunlardan elde edilen sütten otlu ve sade peynir yapıyor. Peynirleri soğuk suyun içinde muhafaza eden Berivanlar, bir hafta bekletilen peyniri at ve katırların yardımıyla köye yolluyor.

6 hanelik mezrada, yaklaşık 600 küçükbaş hayvanla bahar aylarında yaylanın yolunu tutan Berivanlar, taşlarla yapılan ve üstü brandalarla kapatılan küçük kulübelerde kalıyor. Erkeklerin gündüzleri bulunduğu yaylada akşamları, çoğunlukla kadınlar kalıyor. Berivanların ihtiyaç duyduğu yiyecek ve gereçler, kimi zaman at veya katır, kimi zaman da köyün çocukları tarafından 5 kilometre uzaklıkta bulunan mezradan yaylaya taşınıyor. 

4 SAAT KOYUN SAĞIYORLAR

Her gün yaklaşık 4 saat boyunca koyun sağdıklarını paylaşan Ayten Yiğit, “Burada saatlerce oturarak koyun sağmak çok zor. Hem güneşin sıcaklığı hem de koyun yününün verdiği sıcaklık bunaltıyor” diyor. 

Berivanlardan Kazi Cin ise, “Eskiden Bala ve Spixane Yaylalarına giderdik. Orada yol vardı su boldu. Ancak şimdi oralara gidemiyoruz. Tek burası kaldı elimizde, buranın da yolu yok. Ama mecbur burada yaşamaya çalışıyoruz. Kalıcı olamadığı için düzen kuramıyoruz. Ve çok zorlanıyoruz” ifadesinde bulundu.

(Hakkari/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

762 yıllık kalp figürü bulundu

SONRAKİ HABER

‘Yürüyemiyorum’ diye yardım alıp Klimanjaro’ya tırmandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...