16 Temmuz 2012 13:30

Mısır’da darbe planları

Mısır’ın El Mısriyyun gazetesinin yaptığı habere göre, generallerin Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi devirme planları yaptıkları öne sürüldü. Habere göre, Yüksek Askeri Konsey’i oluşturan genaraller, Mısır’ın seçimlerle işbaşına gelen ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye karşı askeri darbe hazırlığı

Mısır’da darbe planları
Paylaş

Mısır’ın El Mısriyyun gazetesinin yaptığı habere göre, generallerin Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi devirme planları yaptıkları öne sürüldü. Habere göre, Yüksek Askeri Konsey’i oluşturan genaraller, Mısır’ın seçimlerle işbaşına gelen ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye karşı askeri darbe hazırlığında olduğu iddia edildi. Gazete, Mursi’ye yönelik darbe sürecinin bu hafta içerisinde gerçekleşmesi beklenen kurucu meclisin tamamen fesh edilmesiyle başlanacağını savundu.
Müslüman Kardeşiler’den cumhurbaşkanı adayı olan Muhammed Mursi, 16 Haziran’da yapılan ikinci tur seçimlerde 13 milyon 230 bin oyla cumhurbaşkanı seçilmişti.
Bu arada, Mısır’da böyle bir iddianın ortaya atıldı bir dönemden kısa bir süre önce Mısır’da idareyi elinde bulunduran Yüksek Askeri Konsey’in Başkanı Mareşal Hüseyin Tantavi’nin “Silahlı kuvvetler olarak belli bir grubun ülkede egemenlik kurmasına izin vermeyiz.” şeklindeki açıklaması dikkat çekmişti.

CLINTON’UN ‘DEMOKRASİ’ TURU

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, önceki gün Mısırlı generaller ve yetkililerle Mısır’ın demokrasiye geçiş dönemini konuşmak üzere Mısır’a gitti. Tantavi ile yaptığı görüşmeden sonra Mareşal Tantavi, “Mısır asla düşmeyecek. O, tüm Mısırlılara ait, sadece bir gruba değil. Belli bir grubun ülkede egemenlik kurmasına izin vermeyiz.” diye konuşmuştu. Bu açıklama, eski rejim yanlısı askerin idareyi sivillere devretmek istemediğine dair yorumlara neden oldu.
Yüksek Akeri Konsey, Mısır yönetimini halen elinde bulunduruyor. Konsey, ülkeyi koruma görevini ifa etmelerine kimsenin engel olamayacağını bildirdi. Konsey Başkanı Mareşal Hüseyin Tantavi’nin açıklamasının, ordu ile Müslüman Kardeşler arasında gerilim yaşanan bir dönemde gelmesine dikkat çekiliyor.
Ancak Tantavi’nin, Mısır’ın yalnızca bir gruba değil, tüm Mısırlılar’a aittir açıklaması, doğrudan Müslüman Kardeşler’e atıfta bulunmuyor.
Mısır ziyaretinin amacını, Mısır’ın demokrasiye geçiş sürecine destek olmak olduğunu bildiren Clinton, görüşmede ordunun sivil yönetime dönüş sözünü tutmasının önemini vurguladı.
Geçen yıl Hüsnü Mübarek’in görevden ayrılması ardından icra yetkilerini devralan konsey, seçimlerin yapılması ve yeni bir cumhurbaşkanının yetkilendirilmiş olmasına rağmen halen Mısır’da idareyi elinde bulundurmakla ve iktidardaki konumunu korumaya çalışmakla suçlanıyor.
Mısır’da seçimlerden hemen önce cumhurbaşkanı üzerindeki yetkiler sınırlanıp konseye devredilmişti.

‘HAKLAR KORUNMALI’

Clinton Pazar günü de yeni Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile geçiş dönemi adımlarını ele almış ve tüm Mısırlıların haklarının korunmasının önemine vurgularken, “Demokrasinin gereği çoğunluğun iradesini yansıtmak olduğu kadar, azınlığın haklarını da korumaktır.” dedi. Clinton daha sonra, ABD’nin konsolosluğunu yeniden açtığı İskenderiye’ye geçti.
Müslüman Kardeşler’in güçlü olduğu Mısır’ın ikinci büyük kentinde bir grup protestocu Clinton’ın zırhlı araçlardan oluşan konvoyuna ayakkabılar, şişeler ve domatesler attı.
Amerikalı yetkililer yabancı maddelerin Clinton’ın aracına isabet etmediğini söyledi.
Cumartesi günü de Clinton’ın Kahire’de kaldığı otel önünde ABD aleyhtarı protesto eylemleri düzenlenmişti. Görüşmeler devam ederken Kahire, ilginç bir protesto gösterisine şahit oldu. Mısır cumhurbaşkanı Muhammed Morsi ile görüşmek üzere Mısır’a giden ABD Dışişleri Baklanı Hilayry Clinton, domateslerle karşılandı. Clinton’a domates, ayakkabı ve su şişeleri fırlatan eylemciler, “Monika, Monika, Monika” diye bağırdılar.
Pazar erken saatlerde Clinton önce Mısır’ın askeri liderleri ile, ardından yeni Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile ülkenin demokrasiye geçiş dönemi ile ilgili görüşmeler yaptı. Mısır, bu seneki cumhurbaşkanlığı seçimleri ardından henüz demokratik sisteme geçmedi ve ülkeyi askeri liderler yönetirken, hükümet kabinesi ve parlamento bulunmuyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Mısır'da futbola yasak!

SONRAKİ HABER

Hatay silah çarşısı oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...