21 Temmuz 2017 13:46

Botan, Van'daki cadde ve sokak isimlerini TBMM'ye sordu

HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, İçişleri Bakanı Soylu'ya yönelttiği soru önergesiyle Van'da kayyımın değiştirdiği cadde ve sokak isimlerini sordu.

Paylaş

HDP Van milletvekili Lezgin Botan, Van'da kayyım tarafından cadde ve sokak isimlerinin değiştirilmesine ilişkin, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle TBMM'ye bir soru önergesi verdi.

Botan, soru önergesinde 15 Temmuz darbe girişiminden sonra ilan edilen OHAL ile Kürt dili ve kültürüne yönelik uygulamaların artış gösterdiğini vurgulayarak atanan kayyımların Kürt halkını provoke eden uygulamalarda ısrarcı olduğunu ve AKP iktidarının yeniden devreye aldığı güvenlik politikalarının yerel icracıları olduğunu ifade etti.

Van İpekyolu Belediyesine kayyım olarak atanan Vali Yardımcısı Cemil Öztürk'ün cadde ve sokak isimlerini, Van’ın tarihsel ve kültürel dokusunu dikkate almadan değiştirdiğini belirten Botan "Kayyum Öztürk’ün tercih ettiği bazı isimler “Emniyet, Cezaevi, Meçhul Asker, Osman Çavuş, Şeyh Şamil, Bilal” şeklinde olmuştur. Van’la alakasız militarizmi çağrıştıran cadde ve sokak isimlerinin tercih edilmesi Van halkının iradesinin tanınmadığını ve sivil toplum örgütlerinin önerilerinin alınmadığını göstermektedir" dedi.

Lezgin Botan'ın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun cevaplaması isteği ile yönelttiği sorular ise şunlar oldu:

1- Van’ın İpekyolu Belediyesi’ne atanan kayyum Cemil Öztürk, cadde ve sokak isimlerini değiştirmeye neden gerek duymuştur? İpekyolu’nda yer isimlerinin değiştirilmesinin gerekçesi nedir? Eski cadde ve sokak isimleri nelerdi? Bu isimlerin ne tür sakıncaları vardı?

2- Van’ın İpekyolu Belediyesi’ne atanan kayyum Cemil Öztürk’ün “Emniyet, Cezaevi, Meçhul Asker, Osman Çavuş, Şeyh Şamil, Bilal” gibi isimleri tercih etmesinin sebebi nedir? Bu isimler nasıl belirlenmiştir? 

3- Cadde ve sokak isimleri değiştirilirken sivil toplum örgütlerinin ve belediye meclis üyelerinin görüşü alınmış mıdır? 

4- Nüfusunun ekseriyeti Kürt olan Van’da Cadde ve sokaklara Kürt şair ve yazarların isimlerinin verilmesi neden tercih edilmemektedir?

5- Halk tarafından seçilerek görev alan yerel yöneticilerin yapabileceği cadde ve sokak ismi değişikliğinin geçici süreyle atanan bir memur tarafından yapılmasını doğru buluyor musunuz?

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Yaş üzümde Rusya’ya ihracat başlıyor

SONRAKİ HABER

Massen: MİT Almanya’daki dostluk sınırlarını aştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...