21 Temmuz 2017 12:04

İHD: Bölge'de 6 ayda 12 bin 503 hak ihlali yaşandı

İHD Diyarbakır Şubesi, 2017 yılının ilk 6 aylık insan hakkı raporunu açıkladı. OHAL'in hak ihlallerini artırdığı vurgulandı.

Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, 2017 yılının ilk 6 aylık insan hakkı ihlali raporunu açıkladı. İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi’nde yapılan açıklamada hak ihlallerinin önüne geçebilmenin yolunun OHAL’in kaldırılması ve müzakereden geçtiği vurgusu yapıldı.

‘OHAL’İN SONUÇLARI DARBEYLE AYNI’

Açıklamada konuşan İnsan Haklar Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, mevcut iktidarın askeri darbeye karşı geliştirdiği yöntemlerin, askeri darbenin gerçekleşmesi halinde oluşturulacak tahribatlar kadar toplumsal yaşamda olumsuz ve kötü sonuçlar yarattığını ifade ederek “Geçtiğimiz yıl askeri darbenin hemen ardından ülke genelinde ilan edilen ve ilan edilişinden bu yana bir yılını geride bırakan OHAL, toplumsal yaşamımızda hukuk, demokrasi ve insan hakları konularında onarılması güç tahribatlar oluşturmuştur. Özellikle yayımlanan KHK’lerle düşünce ve ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü, ekonomik ve sosyal haklar ile kişi özgürlüğü ve güvenliği bakımından mağduriyet oluşturan ihlaller ortaya çıkmıştır. Binlerce kamu çalışanı ve akademisyen, herhangi bir yargı kararı olmaksızın ve hukuki dayanaktan yoksun suçlamalarla ihraç edilmiştir. Basına yönelik ağır baskılar halen devam etmektedir. Bugün 170 gazeteci ve medya çalışanının cezaevinde bulunduğu ve 200’ü aşkın gazetecinin yargılandığı ve hapis cezalarına çarptırıldığı Türkiye’de, gazetecilerin haber üretmelerine yönelik engelleyici tutumlar devam etmektedir,  OHAL ilanı ve uygulama süreciyle paralellik gösteren hapishane ihlalleri, sürgünler, sağlık hakkı, işkence ve kötü muamele, disiplin soruşturmaları, tecrit etme, haberleşme, iletişim, aile görüşü haklarının kısıtlanması, anadili kullanma özgürlüğü gibi konularda açığa çıkmıştır ” dedi.

‘İNSAN HAKKI İHLALİNİN NEDENİ OHAL’

Bilici, Bölge’de gösteri, yürüyüş gibi demokratik etkinliklerin güvenlik gerekçe gösterilerek yasaklanmasına tepki göstererek “Bölge illerinde açık hava toplantıları, demokratik gösteri, yürüyüş ve etkinlikler, ‘güvenlik’ gerekçe gösterilerek süresiz veya her ay yenilenerek yasaklanmaktadır. Kayyım atamaları sonrası, belediye çalışanlarının güvenlik soruşturmasından geçirilmesi, açığa alınması, işlerine son verilmesi veya ihraç edilmesi, çalışma hayatının ve iş güvencesinin doğrudan ihlaline yol açmıştır. Eğitim ve sosyal hizmet konularında faaliyet gösteren pek çok merkez gerekçesiz bir şekilde kapatılmış. Genel Başkan Selahattin Demirtaş’ın da aralarında bulunduğu 11 HDP’li ve 1 CHP’li milletvekilli hapishanelerde tutuklu bulunmaktadır. Sadece yapmış oldukları konuşmalar nedeniyle haksız bir biçimde hapishanelerde tutulan vekiller hakkında, onlarca yıla varan hapis cezası istemiyle davalar açılmış, kimi vekiller hapis cezalarına çarptırılmış, kimi vekillerin de vekillikleri düşürülmüştür. İnsan hakları ihlallerinin oluşumuna yol açan OHAL’in bir an önce kaldırılması talebinde bulunuyor, çatışmalı ortamın bir an önce son bulmasını, kalıcı bir çatışmasızlık halinin ve çözüm sürecinin yeniden müzakere edilmesi umuyoruz” şeklinde konuştu.

630 TUTUKLAMA

2017’nin ilk 6 aylık raporunu açıklayan İnsan Hakları Derneği Bölge Temsilcisi Abdülselam İnceören ise belli başlı hak ihlallerini açıkladı.
Buna göre yargısız infaz ve çatışma sonucu 16 kişi yaşamını yitirdi, 21 kişi yaralandı. Mayın ve patlayıcı sonucu 5 kişi, resmi hata ve ihmal sonucu 12 kişi hayatını kaybetti, 160 kişi yaralandı.

2709 kişi gözaltına alınırken bunların 14’ü çocuk. Tutuklanan 630 kişiden de 1’inin çocuk olduğu belirtilen rapora göre işkenceye maruz kalanların sayısı ise 355.

Raporda kültür hakkı ihlalleri ve ayrımcılık sebebiyle 3662 kişinin mağdur olduğu, son 6 ayda toplam 12 bin 503 hak ihlali yaşandığı belirtildi.  (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yüksel’de 255’inci gün: 2 gözaltı

SONRAKİ HABER

Gümüşhane Belediye Başkanı Çimen Evrensel’i hedef gösterdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa