21 Temmuz 2017 11:36

İHD: Öğretmen Necmettin Yılmaz'ın öldürülmesini kınıyoruz

İHD, Dersim'de Öğretmen Necmettin Yılmaz'ın PKK tarafından öldürülmesini kınadı.

Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD), PKK tarafından öldürülen Öğretmen Necmettin Yılmaz’a dair açıklamasında “İHD olarak hangi gerekçeyle olursa olsun, yaşam hakkını ortadan kaldıran infazlara karşı çıkıyor ve kınıyoruz; benzer türden ihlallerin de bir daha yaşanmamasını diliyoruz” dedi.

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde öğretmenlik yapan Necmettin Yılmaz, 16 Haziran 2017 günü memleketi Gümüşhane’ye otomobiliyle giderken Dersim Pülümür yolu üzerinde silahlı saldırıya uğramış, aracı yakılmış ve cansız bedeni bulunana kadar kendisinden haber alınamamıştı.

Yılmaz’ın ailesinin İHD Genel Merkezi ve Dersim Şubesine başvuru yaparak yardım talep ettiği belirtilen İHD açıklamasında, Yılmaz’ın öldürülmesinin PKK tarafından üstlenildiği hatırlatılarak “Necmettin Öğretmenin öldürülmesini kınıyor; ailesi, sevenleri ve tüm eğitim camiasına başsağlığı diliyoruz” denildi.

Yaşam hakkının herkes için güvence altında olduğuna dikkat çekilen açıklamada “Bilindiği gibi İHD olarak bizler, hem ‘insan hakları hukuku“nu hem de ‘insancıl hukuk’u temel alıyoruz. O nedenle de sadece devletten kaynaklı hak ihlallerine değil silahlı örgütlerin sebep olduğu ihlallere de karşı çıkıyoruz.

İnsancıl hukukun en önemli belgeleri olan Cenevre Sözleşmeleri’nin ortak 3. Maddesi ve bu Sözleşmelere Ek 2 nolu Protokol yasak eylemleri saymaktadır. Buna göre, rehin almalar, işkence ve kötü muameleler, herhangi bir şekilde çatışma dışında kalmış kişilere yönelik şiddet uygulamaları, bu belgelerde sivil nüfusa yönelik yasaklanmış eylemler, kadınlara, çocuklara, hasta ve yaralılara yönelik yasak eylemler, yasaklanmış silahları kullanmalar, doğal, tarihi ve kültürel varlıkları tahribe yönelik eylemler insancıl hukukun ihlal edilmesidir.
İHD olarak hangi gerekçeyle olursa olsun, yaşam hakkını ortadan kaldıran infazlara karşı çıkıyor ve kınıyoruz; benzer türden ihlallerin de bir daha yaşanmamasını diliyoruz” ifadeleri kullanıldı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kerala'da hükümet hemşirelerin talebini kabul etti

SONRAKİ HABER

Sanatçı Harun Kolçak için cenaze töreni

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...