21 Temmuz 2017 11:09

CHP'li Bakan: Şakran’daki işkence iddiası soruşturuluyor mu?

CHP'li Murat Bakan, Şakran cezaevinde tutuklulara 3 gün boyunca işkence yapıldığı iddialarını Meclis gündemine taşıdı.

Paylaş

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Şakran Cezaevinde, cezaevi yöneticilerinin ve gardiyanların mahpuslara 3 gün boyunca işkence yaptığına ilişkin iddiaları TBMM gündemine taşıdı. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Bakan, “Bakanlığınız Şakran Cezaevindeki kötü muamele ve işkence iddialarıyla ilgili bir soruşturma başlatmış mıdır?” diye sordu. 

ÜÇ GÜN BOYUNCA KABA DAYAK

Bakan, 14 Temmuz tarihinde Şakran 4 No’lu T Tipi İnfaz Kurumunda A22 koğuşuna sayım için giren gardiyanların, tutuklular ayağa kalkmadığı için boğazlarından sıkarak, ağızlarını kapatarak, yüzlerine yumruk atarak ve bacaklarına vurarak şiddet uyguladığı iddialarının basına yansıdığını hatırlattı. Bakan, “Müvekkili ile görüşen bir avukatın ifadeleri şu şekildedir: ‘Üç gün boyunca kaba dayak adı verilen işkenceye maruz kalmışlar. 15 Temmuz’da bir cezaevi yöneticisi ve 30’a yakın gardiyan koğuşa girerek ‘Ayağa kalkmazsanız, tek sıraya girmezseniz sizi yaşatmayız, sizi mahvederiz’ şeklinde tehditler savuruyorlar, mahpusları darbediyorlar.  İşkencenin en ağır haline 17 Temmuz’da maruz kalıyorlar. Yaklaşık 40 gardiyan, jandarma ve cezaevi müdürlerinden biri koğuşa giriyor, tutuklular havalandırma diye tabir edilen avluya alınıyor, yere atılarak 10 dakika boyunca dövülüyorlar.  Müdürlerden biri O.K’nin boğazını sıkarak konuşmaya devam ediyor, O.K. elini çekmesi için uyarınca darbediliyor, ardından da ‘süngerli oda’ denilen tecrit hücresine götürülüyor. Sabah 9.00’dan 16.00’ya bu odada tutuluyor.’ “

‘BAZI TUTUKLULAR SİNİR KRİZİ GEÇİRDİ’

Avukatın darp izlerinin görünür olduğunu belirttiğini söyleyen Bakan, avukatın anlatımlarını şöyle  aktardı: “Tutukluların birçoğunun vücudunun çeşitli yerlerinde çizikler, yüzlerinde kızarıklıklar ve morluklar gördüm. Yine kollarınca, bacaklarında morluklar vardı. Yürümekte ve ayağa kalkmakta zorlananlar, düzgün yürüyemeyenler vardı. Psikolojik yönden ağır şekilde etkilendikleri gözle görülüyordu. Aralıksız şiddete maruz kaldıkları için bazı arkadaşlarının normal olmayan davranışlar sergilediğini, kaygılanıp sürekli ağladıklarını, bazılarının sinir krizi geçirdiğini dile getirdiler.” Avukatların cezaevi yöneticileri ile gardiyanlar hakkında suç duyurusunda bulunduğunu ifade eden Bakan, avukatların mahpusların tam teşekküllü hastane ve adli tıpta muayene edilmeleri için savcılığa başvuru yaptığını ancak mahpusların hastaneye sevk edilmediklerini bildirdi. Bakan şu sorulara yanıt istedi: Şakran Cezaevi ile ilgili basına da yansıyan kötü muamele ve işkence iddiaları doğru mudur? Bakanlığınız Şakran Cezaevindeki kötü muamele ve işkence iddialarıyla ilgili bir soruşturma başlatmış mıdır? Cezaevi yönetimi ve gardiyanlar hakkında işlem başlatılmış mıdır?” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Yıldırım'dan Almanya açıklaması: İlişkiler zarar görmesin

SONRAKİ HABER

Kerala'da hükümet hemşirelerin talebini kabul etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa