21 Temmuz 2017 10:24

OHAL sağlığa zararlı geldi, 3 bin hekim ihraç edildi

Türk Tabipleri Birliği, OHAL sürecinde çıkarılan 11 KHK ile toplam 3 bin 15 hekimin kamudan ihraç edildiğini açıkladı.

Paylaş

Türk Tabipleri Birliği (TTB), OHAL sürecinde çıkarılan 11 KHK ile toplam 3 bin 15 hekimin kamudan ihraç edildiğini açıkladı. İhraç edilenler arasında birliğin merkez konsey üyeleri de bulunuyor. 

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi, birliğin genel merkezinde düzenledikleri basın toplantısında OHAL'in sağlık alanındaki bilançosunu açıkladı. Toplantıda açıklamaya yapan Birliğin Merkez Konsey Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel, OHAL sonrası çıkarılın 11 KHK ile kamudan toplam 3 bin 15 hekimin ihraç edildiğini söyledi. 

Tükel'in açıklamalarına göre ihraç edilenler arasında TTB Merkez Konseyi'nde görevine devam eden Dr. Ayfer Horasan'ın ve Onur Kurulu üyesi iki kişinin yanı sıra TTB Denetleme Kurulu üyesi bir, TTB eski 2. Başkan bir, TTB eski Merkez Konsey üyesi üç, TTB eski Onur Kurulu üyesi bir, TTB eski Onur Kurulu üyesi bir, TTB ve İstanbul Tabip Odası eski Başkanı bir kişi bulunuyor. Bölge illerinde ihraç edilen hekimler arasında 10 yıl içinde Diyarbakır Tabip Odası Başkanlığı görevini yürütmüş 5 kişi yer aldı. Son olarak 2 gün önce de Diyarbakır Tabip Odası görevini yürütmüş 3 kişi gözaltına alındı. 

İKİ HAFTA KALA İHRAÇ

Tükel, ihraç edilenler arasında tıpta uzmanlık eğitimini tamamlamak üzere olan asisitan hekimlerin de yer aldığı bilgisini vererek, “Bu hekimler arasında uzmanlık eğitimini tamamlamalarına birkaç hafta kalanlar var. Kamu görevinden ihraç edilmek uzmanlık eğitimini tamamlamaya engel olmamalıdır. Öğrencilere eğitimin gerekliliklerini yerine getirerek, tıpta uzmanlık unvanına sahip olama hakkı sağlanmalıdır” değerlendirmesinde bulundu. Tükel, kamudan ihraç edilen hekimlerin özel sektörde düşük fiyatlarda çalışmak zorunda bırakıldığını ifade ederek, “ Özel sektörde cari ücretlerle çalışmak zorunda bırakılmak, ciddi oranda bir emek sömürüsüdür. İhraç edilenler yerine kamuya sözleşmeli ve güvencesiz olarak hekimler alınıyor. Bu kamusal alanın tasfiyesidir” diye dikkat çekti. 

İŞKENCE İDDİALARI

Tükel, OHAL sürecinde hekimlere baskı yapıldığını da ifade ederek, “OHAL gerekçe gösterilerek, gözaltı işlemleri sırasında alınması gereken sağlık raporları sağlık kurukları yerine emniyet vb. yerlerde alınıyor. Hekimlere yönelik baskı ve yönlendirmeleri kabul etmiyoruz” dedi. Tükel, gözaltı ve tutuklama işlemleri sırasında işkencelerin önüne geçmek için imzalanın İstanbul Protokolünü hatırlatarak, “ İşkence iddialarına karşı devlet, tüm kurumlar ve hekimler, değerlendirme ve belgelendirmeleri bu protokol çerçevesinde yürütmekle yükümlüler. İşkence iddialarını bağımsız heyetlerce araştırılmasını ve adli yargılama süreçlerinin her aşamasının uluslar arası etik ve hukuk kurallarına uygun olarak yapılması talep ediyoruz” diye vurguladı. 

MECBURİ HİZMET ATAMALARI YAPILMIYOR

Tükel, mecburi hizmet yapma için bekleyen hekimlerin OHAL nedeniyle halen atamalarının yapılamadığını belirterek, “Mecburi hizmetlerini yapmamış arkadaşlarımızın hekimlik yapmalarına imkan yok. Ancak OHAL gerekçe gösterilerek mecburi hizmet atamaları yapılmıyor. Yapılmayan atamalara güvenlik soruşturması yapıldıktan sonra atama yapılacağı söyleniyor. Atama için güvenlik soruşturması yapılması kabul edilebilir bir durum değildir” dedi. 

DÜŞECEKLERİNİ DÜŞÜNÜYORLAR

Kamudan ihraç edilen TTB Merkez Konsey üyesi Dr. Ayfer Horasan, ihracıyla ilgili “Biz askeri ve sivil darbelere her zaman karşıyız. Şuan barış, emek ve demokrasi diyenlere yönelik bir saldırı var. Bisiklet teorisi gibi durduklarında düşeceklerini düşünüyorlar” değerlendirmesi yaptı. 
(Ankara/EVRENSEL) 
 

ÖNCEKİ HABER

’27-30 Temmuz tarihleri arasında Dersim’de olacağız’

SONRAKİ HABER

İftira manşetleri ve ‘Yalan dünya’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...