21 Temmuz 2017 09:33

‘Mülteci sorununun sorumlusu savaş politikası yürüten AKP’

CHP Göç Komisyonunun açıklamasında, mültecilere yönelik hak ihlallerine dikkat çekerek ‘Sorunun  sorumlusu savaş politikası yürüten AKP’dir’ denildi.

Paylaş

Derya KAYA
Ankara

CHP Göç Komisyonu, Türkiye'deki mültecilere yönelik yaşanan hak ihlalleri ve sömürü politikalarına dikkat çekti. Mültecilere yönelik yaşanan hak ihlallerine eşitlikçi, insan odaklı ve sosyal adaleti önceleyen bir politikayla karşı konulabileceğini vurgulayan Komisyon, "Mülteci sorununun asıl sorumlusu 6 yıldır Suriye'de vekalet savaşı yürüten AKP'dir" tespiti yaptı. 

Dünyada evini terk etmek zorunda kalan insanların sayısının tarihin en yüksek seviyesine ulaştığı bildirilirken, Türkiye'de bulunan mültecilerin sayısı 3 buçuk milyona yaklaştı. Her dakika 20 kişinin mülteci durumuna düştüğünü ortaya koyan araştırmalar Suriyeliler'in yüzde 76'sının ise yakın bir gelecekte ülkelerine dönmek istemediğini ortaya koyuyor. Bir yandan devam eden savaşlar ve şiddet diğer yandan ekonomik, sosyal yetersizlikler insanları ülkeleri, doğup büyüdükleri yaşam alanlarını terk etmek zorunda bırakıyor. 

Türkiye nüfusunun yüzde 5'ini oluşturan mültecilere yönelik ihlaller ise son zamanlarda yaygınlaşarak sistematik bir hal aldı. Birçok ilde mültecilerin yaşadığı mahallelere yönelik yapılan saldırılar, mülteci kadınlara ve çocuklara yönelik şiddet, taciz, tecavüz ve öldürmeye varan şiddet olaylarına tanık olunan bu dönemde, CHP Göç Komisyonu Türkiye'nin mülteci politikalarını eleştiren bir metin yayınladı.

 Milletvekilleri Veli Ağbaba, Zeynep Altıok, Mustafa Balbay, Nurettin Demir, Selina Doğan, Muharrem Erkek, Özcan Purçu, Sezgin Tanrıkulu ve Elif Doğan Türkmen'den oluşan CHP Göç ve Göçmen Sorunlarını İnceleme Komisyonu mültecilere yönelik yaşanan hak ihlalleri ve sömürü politikalarına dikkat çekti. Komisyon yayınladığı metinde Suriye'de savaşı uzatan dış politika yaklaşımını eleştirilerek, mültecileri toplumsal hayattan dışlayan mülteci politikalarının da iç barışı tehdit ettiğini vurguladı. Çağdaş bir mülteci politikası üretmenin ve bunun toplumsallaştırılmasının önemi vurgulanan metinde, kirli savaşlar nedeniyle yaşadıkları toprakları terk etmek zorunda kalan insanlara daha iyi bir yaşama olanağı sağlanmasının ve iç barışın korunmasının ancak bu şekilde gerçekleşebileceği ifade edildi. 

'NEFRET SUÇUNA SESSİZ KALINIYOR'

Giderek yükselen yabancı düşmanlığı ve ırkçılığa dikkat çekilen metinde, AKP'nin bunu kitleleri yönlendirme aracı olarak kullandığı belirtildi. Sosyal medyada özellikle Suriyelilere yönelik düşmanca söylemlere dikkat çeken Komisyon, nefret suçu kapsamından değerlendirilmesi gereken bu söylemlere karşı yetkili mercilerin sessiz kalmasını eleştirdi. Metinde, "Türkiye’deki Suriyeli mültecilere kapıyı gösterenlere, sığınma hakkının temel bir insan hakkı olduğunu, Suriye’deki savaşın uzamasından, ülkedeki tahribattan ve dolayısıyla mültecilerin geri dönebilecekleri bir evleri olmamasından Suriye’de altı yıldır bir vekalet savaşı yürüten AKP iktidarının da sorumlu olduğunu hatırlatmak isteriz" denildi. Komisyon, uluslararası hukukun da devletlerin yetki alanları içerisindeki mültecileri risk altında olacakları bir yere göndermelerini yasakladığı hatırlattı.

'MÜLTECİLER KAYITDIŞI VE EN GÜVENCESİZ İŞLERDE ÇALIŞIYOR'

Mültecilerin Türkiye'deki iş gücünün en güvencesiz ve ucuz halkası olmasına seyirci kalındığını ifade eden Komisyon,, bugüne kadar Türkiye'deki mülteci nüfusun yüzde 1'ine çalışma izni verilmesinin mültecilerin kayıtdışı ekonomideki yerini ve emeğinin sömürülmesini göstermesi bakımından dikkat çekici bir veri olduğunu belirtti. Komisyon, iktidarın yoksulu yoksula kırdırma siyaseti izlediğini ve bununla ancak mültecilerle dayanışarak ve birlikte çözüm üreterek karşı konulabileceği vurguladı.. 

'SURİYELİ KAYIP KUŞAK YETİŞİYOR'

AKP'nin mülteciler için 25 milyar dolar harcandığı yönündeki açıklamalarını eleştiren Komisyon, "Suriyeli bebeklerin sayısının 300 bine yaklaşmış, okul çağındaki 900 bin mülteci çocuğun yaklaşık yarısının bir eğitim kurumuna kayıtlı değildir. Bu durum ülkemizde bir kayıp kuşağın yetişmekte olduğunun başlıca işaretidir" denildi.  Refakatsiz gelen Suriyeli çocuklara da dikkat çeken Komisyon, 1660 Suriyeli çocuğun kayıp olduğunu ve refakatsiz mülteci çocuklara ilişkin sağlıklı verilerin olmamasının endişeleri derinleştirdiği ifade edildi. 

‘SORUN DEĞİL, MAĞDURLAR’

AKP'nin meselenin eşitlikçi sosyal politikalarla çözülebileceğinden bihaber olduğunu vurgulayan Komisyon, savaş nedeniyle ülkelerini terk eden Suriyelilerin mülteci sorununun kaynağı değil mağduru olduğu ifade edildi.  Türkiye'nin eşitlikçi, insan odaklı ve sosyal adaleti önceleyen bir mülteci politikasına ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Komisyon AKP'yi şu şekilde uyardı:" Ülkemizdeki mülteciler sizin tebaanız ve kirli pazarlık aracınız değil, evrensel insan haklarıyla donatılmış öznelerdir. Ülkemizdeki Suriyelilere mülteci statüsü bir an önce verilmeli, halkları karşı karşıya getirebilecek ayrımcı politikalardan vazgeçilmeli, önyargıları ve şiddeti derinleştirmekten başka işe yaramayan nefret söylemleriyle mücadele edilmelidir". 
 

ÖNCEKİ HABER

'Cihat eğitimi cihatçılarla iş birliğinin sonucu mu?'

SONRAKİ HABER

Telia Sonera 850 çalışanının işine son verecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...