21 Temmuz 2017 08:51

‘İhraçlar dönsün, ekonomik kayıplar karşılansın’

Büro Emekçileri Sendikası toplu iş sözleşmesine ilişkin taleplerini açıkladı.

Paylaş

Büro Emekçileri Sendikası (BES) Ağustos ayında yapılacak ve 2018-2019 yıllarını kapsayacak olan toplu iş sözleşmesine ilişkin taleplerini açıkladı. BES Genel Başkanı Serpil Akpınar, haksızca ihraç edilen kamu emekçilerinin işlerine dönmesi ve önceki sözleşme nedeniyle oluşan ekonomik kayıpların karşılanmasını istedi. 

KESK'e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) 2018-2019 yıllarını kapsayacak olan toplu iş sözleşmesi için taleplerini açıkladı. Sendika Genel Merkezi'nde yapılan açıklamada konuşan BES Genel Başkanı Serpil Akpınar, 2015 yılında imzalanan toplu sözleşme ile memur ve emeklilerinin büyük ekonomik kayıplara uğradığını dile getirdi. Toplu sözleşmede yer alan bir madde ile kamu emekçilerinin 2016'da ilk defa enflasyon farkı alamadığını belirten Akpınar, maaşların enflasyon karşısında eridiğini söyledi. 

Vergi dilimi ile kamu çalışanına verilen zamların yılın ikinci yarısında eriyip gittiğini kaydeden Akpınar, “Memur ve emeklisinin cebindeki delik gittikçe büyümektedir. Yoksulluk sınırının çok altındaki maaşla yarı aç yarı tok bir yaşam sürmektedir. Son bir yıl içinde TL’de yaşanan değer kaybı yüzde 18’in üzerindedir. Ancak kamu emekçisinin ücretine yapılan zam bu kaybı karşılamamaktadır” dedi.

TOPLU SÖZLEŞME TATİLDE YAPILMAMALI

Toplu sözleşme görüşmelerinin kamu emekçilerinin çoğunun tatilde olduğu Ağustos ayında yapılıyor olmasının, kamu emekçileri açısından başlı başına bir dezavantaj olduğuna dikkat çeken Akpınar,  bunun iktidarın elini güçlendirdiğini, 4688 sayılı yasada belirtilen toplusözleşme tarihinin mutlaka değişmesi ve Ekim aylarına alınması gerektiğini dile getirdi.

EMEKÇİNİN SATIN ALMA GÜCÜ AZALDI

Büro emekçilerinin taleplerini sıralayan Akpınar, toplumdaki adalet talebinin dikkate alınarak 15 Temmuz sonrasında kamuda yaşanan cadı avı niteliğindeki ihraçların geri alınması, idari ve siyasi tasarrufların değil, hukukun işletilmesini istedi. Bu toplusözleşmede öncelikle geçmiş ekonomik kayıpların karşılanması, maaş artışlarında hedeflenen enflasyonun değil, gerçek enflasyon rakamlarının dikkate alınarak yapılması gerektiğini belirten Akpınar, “2002’den bu yana satın alma gücümüzde yaşanan azalmayı ve ekonomik kayıplarımızı karşılayacak kadar, adaletli bir ücret artışı sağlanmalı, tüm kamu emekçilerine enflasyonun üzerinde 'refah payı' ödemesi yapılmalıdır. Yine engelli kamu emekçilerinin çalışma yaşamında karşılaştığı engellerin aşılması için taleplerimizi sunacağız. Yukarıda belirttiğimiz ve TİS metninde yer verdiğimiz diğer taleplerimiz için birleşerek mücadeleye devam edeceğiz” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bergama altın madeninde 3. siyanür havuzuna itiraz edildi

SONRAKİ HABER

Dışarıdaki Gazeteciler’den Cumhuriyet davasına çağrı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa