21 Temmuz 2017 08:42

Bergama altın madeninde 3. siyanür havuzuna itiraz edildi

Bergama Ovacık köyüne 100 metre olan altın madeninin 3. siyanür havuzuna verilen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu raporuna itiraz edildi.

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

EGEÇEP, Bergama Ovacık Altın Madeni 3. Atık Baraj Gölü (Köylülerin deyimiyle siyanür havuzu) için Koza Altın Şirketine verilen ÇED olumlu belgesine itiraz etti. Yaklaşık 15 yıldır, onlarca mahkeme kararı yok sayılarak  üretimine olanak tanınan madene karşı açılan davalar tarihe not düşmekten öte bir işe yaramıyor! Olan yıllardır toprakları siyanürle zehirlenen Bergama'ya, dağı taşı alt üst edilen Kozak Yaylasına ve diğer yerlere oluyor.

İKİ HAVUZ DOLU ÜÇÜNCÜYÜ YAPIYORLAR

EGEÇEP tarafından Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğüne verilen dilekçelerde Bergama’nın Ovacık-Narlıca-Çamköy Köyleri sınırları içinde yer alan siyanür liç yöntemiyle işletilen Ovacık Altın Madeninin çevre sağlığı ve canlı yaşamı için yaratacağı riskleri tespit eden onlarca bilimsel rapora, onlarca mahkeme ve AİHM kararına rağmen faaliyetini sürdürdüğü dile getirildi. 

İşletme sürecinde çıkan tehlikeli atıkların depolandığı iki atık depolama tesisinin dolduğunun aktarıldığı dilekçede, üçüncü atık havuzunun yapılması için hazırlanan ÇED Raporunun da kabul edildiğine dikkat çekildi. 

ONLARCA YARGI KARARI OVACIK'A ETKİ ETMİYOR!

"Şimdiye kadar yapılan hukuksuzlukların üstüne yeni hukuksuzlukların önüne geçmek, bölgenin daha fazla kirletilmemesi için duyurulan ÇED Raporuna itiraz ediyoruz" denilen dilekçede madenle ilgili verilen onlarca yargı kararına en son geçtiğimiz günlerde İzmir 3. İdare mahkemesi tarafından verilen madenin 2009 ÇED'inin de iptalinin de eklendiği ifade edildi. Anayasanın 138. maddesinde; “Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez” denildiğinin altının çizildi dilekçede, Ovacık Altın madeninin faaliyetinin durdurulması gerekirken işletmenin sürdürülmesi için yeni bir atık depolama tesisine izin verilemeyeceği dile getirildi. 

YÖRE KÖYLERİ BÜYÜK TEHDİT ALTINDA

Planlanan atık baraj gölünün bölgenin ekolojisinde geri dönüşü olmayacak kirlenmelere yol açacağının vurgulandığı dilekçede bu kirlilik riskleri maddeler halinde sıralandı. 

* Üçüncü atık havuzunun daha önce rezerv çıkartılan açık ocak düzenlenerek yapılmak istenmektedir. Sınırları Ovacık Köyüne 100 metreden daha yakındır. Diğer köylere, Çamköy ve Narlıca’ya da çok yakın mesafededir. 
* Atık depolama tesisi yapılması planlanan açık ocak deniz kotunun ve yer altı su tablasının altına inmiş durumdadır.  
* Açık ocağın batısı tamamen alüvyon bölgesidir, olası kimyasal atık sızmalarında yeraltı sularını kirletebilecektir. Daha önce bu alanda yapılmak istenen   birinci atık depolama tesisi projesine Devlet Su İşleri (DSİ) bu nedenle olumsuz görüş bildirmişti. Şimdi ne değişmiştir de aynı alana atık depolama tesisi yapılmaya kalkışılmaktadır? 
* Nihai yapılan ÇED raporunda yer altı su tablasından bahsedilmemiş, kot açıklanmamış, tesisin yapılacağı açık ocak alanının, kayaçlarının geçirgenliği, jeolojisi yeterli şekilde ele alınmamış,  olası riskler, yeraltı su tablasına sızma riski irdelenmemiştir. 
* Şu andaki açık ocağın şevleri baraj/depo yapılmasına uygun değildir. Dik olan ve en az 80-100 metre derinliğindeki bir açık ocağın şevleri nasıl düzeltilecektir; raporda bir kesit çalışması yer almamaktadır. 
* Planlanan atık alanından olası kimyasal madde sızıntısı yeraltı sularını kirletecek ve bu kirlilik Süleymanlı, Aşağı Kırıklar köyleri civarı yaşam alanlarını tehdit edecektir. 
* Bölge, altın madeninin atık deposu haline gelmiştir. Bir, iki ve üç atık deposu, bölgeyi oldukça yüksek düzeyde riskli, yaşam alanlarını tehdit eden konuma getirecektir. Raporda atık depoları/barajlarının risk analizi yapılmamış. Atık depolarının rehabilitasyonundan bahsedilmemiştir. 

ÖNCEKİ HABER

HDP'li Paylan, yeni Spor Bakanı'na Terim'i sordu

SONRAKİ HABER

‘İhraçlar dönsün, ekonomik kayıplar karşılansın’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...