21 Temmuz 2017 07:53

‘Süryanilere verilen sözler tutulmadı’

İsveç’te yaşayan Süryani Ortadoks Kilisesi Papazı Khuryo Abraham Garis, Süryanilere ilişkin şimdiye kadar verilen sözlerin tutulmadığını belirtti.

Paylaş

Murat KUSEYRİ 
Stockholm

Uzun yıllardan beri İsveç'in Göteborg ilinde yaşayan Süryani Papaz Garis, Evrensel'e açıklamalarda bulundu. Garis, şunları kaydetti: “Bülent Ecevit İsveç’e geldiğinde bizlerle yaptığı toplantıda ‘Gelin topraklarınıza dönün’ demiş ve şartların iyileştirileceğini vaadetmişti. Bu Süryanilerde umut yaratmıştı. Ama şimdi öyle bir atmosfer yaratıldı ki artık Süryaniler ana vatanları Tur Abdin'i ziyaret etmeye bile cesaret edemiyor. Eğer bu böyle devam ederse Süryaniler tamamen yurtlarından kopmuş olacak. Bu, Türkiye için iyi olmayacak ve dış dünya tarafından da iyi karşılayamayacaktır.”

İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ'NE BAŞVURACAĞIZ

Süryanilerin sık sık bir araya gelerek konuyu tartıştıklarını söyleyen Garis, “Türkiye’nin dış politikası tamamen değişti. Eskiden ABD ve Avrupa Birliği'nden gelen uyarıları dikkate alıyordu. Ama son bir kaç yıl içinde bu ülkelerle ilişkiler neredeyse kopma noktasına geldi. Ama bizler hiç bir biçimde geri adım atmayacak ve haklarımızı savunmaktan vazgeçmeyeceğiz. Türkiye'de konuyu yargıya götüreceğiz eğer mallarımız iade edilmezse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracağız. İsveç ve Avrupa ülkelerinin parlamentolarıyla ilişki halindeyiz. Gasbedilen mallarımızı geri almak için gereken her türlü girişimde bulunacağız” dedi. 

KENDİ TOPRAKLARIMIZDA EŞİTÇE YAŞAMAK İSTİYORUZ

Süryanilerin Anadolu’nun kadim halkı olduğunu hatırlatan ve binlerce yıldır Süryanilere ait gayrimenkullerin gasbedilmesine sesiz kalmayacaklarını söyleyen Garih, “Türkiye bizim haklarımıza saygı göstermelidir. Biz kendi topraklarımızda diğer halklarla birlikte eşit ve kardeşçe yaşamak istiyoruz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Strasbourg'da Gülmen ve Özakça için dayanışma eylemi yapıldı

SONRAKİ HABER

Galatasaray'da gündem ‘istifa’ ve ‘transfer’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa