21 Temmuz 2017 04:10

'Nurettin Canikli yeterince piyasacı olmadığı için alındı'

Habertürk Yazarı Nagehan Alçı, Nurettin Canikli'nin piyasacı bir bakış açısına sahip olmadığı için ekonomi yönetiminden uzaklaştırıldığını yazdı.

Paylaş

Habertürk Yazarı Nagehan Alçı, yeni kabineye ilişkin değerlendirmesinde Nurettin Canikli'nin başbakan yardımcılığı görevinden alınarak savunma bakanlığına getirilmesini yorumladı.

Alçı, Canikli'nin ekonomide çok etkin olan pozisyonunun değiştirildiğini vurguladı ve onun ekonomiye bakış açısının nasıl olduğunu yazdı.

'PİYASACI DEĞİL DEVLETÇİ'

"Canikli, iktisadi doktrin olarak piyasacı değil, devletçi bir bakış açısına sahip. Serbest rekabete dayalı piyasa ekonomisine inanmadığını defalarca söylemiş bir politikacı ve eski Maliye bürokratı" diyen Alçı'ya göre bu yüzden onun ekonomi yönetiminden uzaklaştırılması çok kritik bir gelişme.

Alçı'nın yazısında ilgili bölümde öne çıkan noktalar şöyle:

"Canikli’ye göre devlet ekonomik hayatta büyük yer kaplamalı ve daha etkin olmalıdır. Büyük devlet şirketleri ve özel sektörün yanında KİT’ler olmalıdır. Bu devlet varlıklarını finanse etmek için vergilerin yüksek olması gerektiğine inanır. Mesela TMSF’nin elinde şu son olaylardan sonra binlerce şirket birikti. Bu şirketlerin özelleştirilmesine şiddetle karşı çıkan hep Canikli oldu."

"Bürokrasi deneyimi güçlü olduğu için ve “mevzuat hazretlerini” çok iyi bildiği için de bir şekilde hükümet içindeki özelleştirme taraftarlarını “ikna” etmeyi başardı ve bugüne kadar o TMSF şirketleri devlette kaldı."

'MEMURLAR SEVDİ, İŞ DÜNYASI SOĞUK'

"Özelleştirme muhalifliği kadar piyasa muhalifliği sebebiyle iş dünyasına hep mesafeli ve soğuk davrandı Canikli. Müteşebbisler üstünde bürokratik teftişin adeta Demokles’in kılıcı gibi olması gerektiğine inandı. O yüzden iş dünyası ile arası hiç iyi olmadı."

"Öte yandan Ankara bürokrasisi ve memurlar sınıfı ise piyasanın tam aksine kendileri gibi bürokrat zihniyetine sahip olduğu için onu sevdi."

'657 TABUSU'

"Dikkat ederseniz Cumhurbaşkanı Erdoğan, son dönemlerde devrimci açıklamalarını sıklaştırdı. Memurlara büyük imtiyaz veren 657 tabusunun yıkılması gerektiğini üst üste her konuşmasında tekrarlamaya başladı. Özel sektör çalışanları için ne mevzuat varsa devlet çalışanları için de aynı mevzuat olması gerektiğini söylüyor ve devlet ile özel sektör ayrımını ortadan kaldıracak tek bir personel yasasını savunuyor. Canikli’nin ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcılığı görevine tam da bu açıklamaların geldiği bir dönemde son verildi..."

KABİNE DEĞİŞİMİ SONRASI EKONOMİ VURGUSU ÖNE ÇIKMIŞTI

Kabinedeki değişim sonrası Mehmet Şimşek'in ekonominin tek sorumlusu haline geldiği ve bu kabinenin agresif özelleştirme politikaları izleyeceği yorumları yapılmıştı. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Gazetelerde 'Ne Var Ne Yok?' - 21 Temmuz 2017 Cuma

SONRAKİ HABER

Bild: Berlin Türkiye ile 'savunma projeleri'ni askıya alıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...