20 Temmuz 2017 13:37

Diyarbakır’da 1 yılda Kürt siyasetinden 937 kişi tutuklandı

OHAL döneminde Diyarbakır'da Kürt siyasetinden 937 kişi tutuklandı.

Paylaş

15 Temmuz darbe girişimi sonrası Gülen Cemaatiyle mücadele adı altında ilan edilen OHAL, muhalefet ve Kürtlere yönelik baskı aracına dönüştü. Son bir yılda sadece Diyarbakır’da Kürt siyasetinden 937 kişi tutuklandı.

Tartışmalı 15 Temmuz “darbe girişimi”nin hemen ardından 20 Temmuz’da ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) toplum üzerinde yarattığı ağır tahribatlarla bir yılını geride bıraktı. Muhalifte karış baskı aracına dönüştürülen OHAL, cadı avına dönüştürüldü. 

Adalet Bakanlığı’nın verilerine göre, 50 bin 510 kişi tutuklanırken, OHAL Kürtlere karşı ise adeta bir kırıma dönüştü. Özelikle Diyarbakır’da Cumhuriyet Başsavcılığı, “darbe”den 14 Temmuz’a kadar geçen sürede Kürt siyasetine yönelik gözaltı, tutuklamalarla rekor kırıyor. 

KÜRT İLLERİNDE İŞİN RENGİ DEĞİŞTİ 

Verilere göre bir yıl içerisinde Diyarbakır’da Cemaat yapılanmasına yönelik yürütülen soruşturmalar kapsamında gözaltına alınan 5 bin 477 kişiden 897 Kişi hakkında tutuklama kararı, bin 219’u hakkında ise adli kontrol hükümlerinin uygulandığı belirtilirken, 91 Kişi hakkında ise yakalama kararı verildi. Kentte son 1 yılda “PKK ve KCK” adı altında Kürt siyasetçilere, gazetecilere, kamu çalışanlarına, emekçilere ve yurttaşlara yönelik yürütülen soruşturmalar kapsamında haklarında yasal işlem başlatılan 4 bin 43 kişiden 937’si tutuklanırken, bin 401 kişi hakkında ise adli kontrol hükümleri uygulandı. 
“PKK ve KCK” operasyonları kapsamında tutuklanan 70 kişinin soruşturma aşamasında 175’i ise kovuşturma aşamasında tahliye oldu. Haklarında yasal işlem başlatılan 518 kişi hakkında ise takipsizlik kararı verildi. “PKK ve KCK” soruşturmalarında haklarında takipsizlik kararı verilen kişi sayısının fazla olması dikkat çekerken, bu uygulama OHAL döneminde Diyarbakır’da yapılan “isimsiz” ihbarları akıllara getirdi. 

Cemaate yönelik “finans” soruşturması kapsamında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca 68 şüpheli hakkında yasal işlem başlatıldı. “PKK ve KCK Finans Soruşturması” adı altında yürütülen soruşturmalar kapsamında ise 110 kişi hakkında işlem başlatılması dikkat çekerken, 10 kişi hakkında tutuklama, 2 kişi hakkında yakalama, kararı verildi. Aynı soruşturma kapsamında bulunan 5 kişinin ise adli kolluk birimlerinde işlemleri halen devam ediyor.

VEKİLLER HAKKINDA 182 FEZLEKE HAZIRLANDI

Milletvekilleri hakkındaki soruşturma ve kovuşturma dosyalarının verileri ise savcılığın Cemaat soruşturmalarından daha yoğun olarak yöneldiğini ortaya koydu. Milletvekillerinin yasama dokunulmazlıkları kaldırıldıktan sonraki dönemde toplam 182 adet fezleke hazırlandı. Yasama dokunulmazlığı kaldırıldıktan sonra başsavcılığa toplam 162 dosya intikal ederken, HDP milletvekilleri hakkında toplam 39 dosya üzerinden kamu davası açıldı. Soruşturmalar sonucu 6 milletvekili tutuklanırken, 6 kişi hakkında ise savcılık tarafından Adli kontrol kararı talep edilmiş ve Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğince haklarında adli kontrol kararı verildi. Milletvekillerinin yanı sıra belediye başkanlarına yönelik soruşturma ve tutuklama furyası da Cemaat üyelerine yönelik soruşturmaları solladı. Verilere göre 1’i Büyükşehir, 12’si ilçe olmak üzere toplam 13 Belediye Başkanı, 1 Belediye Başkan Yardımcısı ve 1 de Belediye Meclis üyesi hakkında soruşturma başlatılırken, bu soruşturmalar sonucunda 7 Belediye Eş Başkanı ile 1 Başkan Yardımcısı ve l Belediye Meclis üyesi hakkında iddianame düzenlenerek Ağır Ceza Mahkemeleri’ne Kamu Davası açıldı. Açılan davalar sonucunda ise 1 Belediye Başkanı ve 1 Başkan vekilinin mahkûmiyetlerine karar verildi. 5 Belediye Başkanı ve 1 Belediye Meclis üyesi hakkındaki davalar ise devam ediyor. Hakkında dava açılmayan tek seçilmiş Bağlar belediye başkanı. 

CEMAATTEN ÇOK KÜRT SİYASETÇİ TUTUKLU

Verilere göre, Diyarbakır D Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda bin 108 tutuklu bulunuyor. Bunlardan 660’ı PKK üyesi, cemaat üyesi olduğu belirtilen 299 tutukludan oluşuyor. Aynı cezaevinde Hizbullah üyesi 118. IŞİD üyesi olduğu belirtilen 1 kişi var. Bin 533 tutuklu bulunduğu E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda ise 41 PKK’li bulunurken, Cemaat mensubu ise 12 tutuklu var. (Diyarbakır/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

'İhbar var' denilerek gözaltına alınan Ferhat Tunç serbest

SONRAKİ HABER

HDP’li vekil Mizgin Irgat serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...