20 Temmuz 2017 13:08

İZDENİZ'de sıfır zamma karşı dayanışma çağrısı

İzmir'deki deniz taşımacılığında başlayan grev 8. gününde. İşçiler dayanışma çağrısı yapıyor.

Paylaş

Talepleri için grevde olan Türkiye Denizciler Sendikası (TDS) üyesi İZDENİZ işçileri, en büyük desteği halktan aldıklarını belirterek, kendilerine destek verenlerin belediyenin “Hemşehri Hattı” olan 185’i aramaları çağrısında bulundu.

TÜRK-İŞ’e bağlı TDS ile İzmir Deniz İşletmeciliği Nakliyat Turizm ve Ticaret AŞ (İZDENİZ) arasında yürütülen toplusözleşme (TİS) görüşmelerinden sonuç alınamaması üzerine 250 işçinin başlattığı grev 8. gününde. İzmir’de bulunan tüm feribot iskeleleri de, işçiler tarafından kapatıldı. “Bu iş yerinde grev var” pankartlarının asıldığı iskelelerde işçiler geceli gündüzlü nöbet tutuyor. Gün boyu müzikler eşliğinde bekleyen işçiler, dağıttıkları bildirilerle insanları greve çıkma nedenleri konusunda bilgilendiriyor.

Grevden önce günlük yaklaşık 300 bin kişinin taşındığı feribot ulaşımı tamamen dururken, yurttaşlar diğer toplu taşıma araçlarına yönelmek zorunda kalıyor.

‘SIFIR ZAM DAYATMASI’

Denizcilik alanında 66 yıldan bu yana ilk kez greve gidildiğini belirten İşyeri Temsilcisi Ali Ekber Yıldırım, 1 Ocak 2017’den grev kararının alındığı güne kadar yaptıkları dokuz oturumdan sonuç alamadıklarını hatırlattı. 

Taleplerinin basit olduğunu belirten Yıldırım, “Bize teklif edilen kara personeli için yüzde 9.5, deniz personeli için 0 (sıfır) zam. Yani zamsız bir şekilde sözleşmenin imzalanması isteniyor. Kara personeli için devletin açıklamış olduğu zam oranı bile yüzde 12.5, artı enflasyon rakamları var. Biz de istenebilecek minimum rakamı, yani yüzde 15 oranında zam istiyoruz” diye konuştu.

Halkın kendilerine karşı olumlu yaklaştıklarını belirten Yıldırım, “Sonuna kadar haklısınız direnişinizde. Yanınızdayız” cevaplarını aldıklarını belirtti. Halkın desteğinin kendilerine umut olduğunu dile getiren Yıldırım, sonuç alana kadar grevlerinin süreceğini belirtti.

Yurttaşların belediyenin hemşehri hattı olan 185’i arayarak kendilerine destek olabileceğini belirten Serdar Sucu da, hem işçinin hem de yurttaşların İZDENİZ şirketi tarafından mağdur edildiğini, bu mağduriyetin giderilmesi için halkın desteğinin önemli olduğunu vurguladı.

İŞÇİLERE DESTEK 

İşçiler talepleri kabul edilene kadar grevlerini sürdürme kararlılığında iken, en büyük desteği de halktan alıyor. İşçilere destek veren ve grev kararını haklı bulduklarını belirten Hatice Aydınalp, şirketin zam yapmamaktaki ısrarına anlam veremediklerini belirtirken, sözleşmenin işçilerin talepleri kapsamında bir an önce imzalanması gerektiğini ifade etti.

İşçilerin taleplerinin bir an önce karşılanması ve anlaşmanın sağlanması gerektiğini belirten Güngör Aydoğan, ne işçilerin ne de halkın mağdur edilmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

‘İŞÇİLERİN YANINDAYIZ’

İşçilerin taleplerinin gayet makul olduğunu belirten Sinan Başboğan da, şirketlerin devasa kazançları karşısında işçilerin taleplerinin gayet normal olduğunu vurguladı. Başboğan, feribotlarla 10 dakikada gidecekleri yolun diğer ulaşım araçlarıyla gitmenin saatler aldığını ancak buna rağmen işçilerin yanında olduklarını ifade etti. (İzmir/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

İçişleri Bakanı Soylu, işkenceyi soran önergeyi beğenmedi

SONRAKİ HABER

Cumhurbaşkanı Erdoğan YÖK Başkanlığına Saraç'ı yeniden seçti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...