16 Temmuz 2012 13:11

HES’e koruma köylüye esir muamelesi

Trabzon’da topraklarına ve doğaya sahip çıkan köylüler akıl almaz bir uygulamayla karşılaştı. Karaçam-Köknar köylüleri Solaklı Vadisine kurulmak istenen HES şantiyesini protesto edince, özel güvenlikle köylüler arasında arbede yaşandı.Olay yerine gelen jandarma köylüleri değil şantiyeyi korudu. Jandar

HES’e koruma köylüye esir muamelesi
Paylaş

Olay yerine gelen jandarma köylüleri değil şantiyeyi korudu. Jandarmanın gözaltına aldığı 30’u kadın 70 köylü sabaha kadar top sahasında alıkonuldu. Köylülerin ifadesi de burada alındı.

Sabah saatlerinde köylülerin çoğu serbest bırakılırken, 5 köylü ise hala gözaltında. Henüz bırakılmamış olan köylülerin isimlerinin İslam D., Rafet Ş., Ali D., Ersin B. ve Nizam Ş. olduğu öğrenildi.

KÖYLÜLERİ TOP SAHASINA DOLDURDULAR

Öte yandan yaşananları Hayat Televizyonu’na anlatan köylülerden Murat Sarı bir hafta önce BTA şirketinin bölgeye gelerek şantiye kurma çalışmasına başladığını belirtti. Sarı şunları kaydetti: “200 asker eşliğinde kurmaya başladılar şantiyeyi. Bölgede HES istemediğimizi, bu HES’in bize ne kadar büyük zarar vereceğini  gerek eylemlerimizle, gerekse yerel makamlaral görüşmelerimizde belirtmiştik. Ama bu söylediklerimizin hiç birini dikkate almayarak kolluk kuvvetleriyle, baskıyla şantiyeleri kurdular. Bu da bölgede yaşayan vatandaşları çok rahatsız etti. Şantiye kurulacak alan bizim asırlardır mera olarak kullandığımız alan, otumuzu oradan keseriz, hayvanlarımızı oraya götürürüz. O bölgede çalışma başladıktan sonra bölgedeki tahribatı gören kadınlarımız dayanamadılar. Çünkü o bölgeyi en çok kadınlarımız kullanıyordu. Bunu görünce şantiyeye doğru giderek demokratik taleplerini göstermek istediler. Bizler de haberdar olduk ve biz de bölgeye doğru gittik. O bölgede demokratik tepkilerini koydular. Oradaki özel güvenlik güçleriyle aralarında arbede yaşandı” Arbedenin ardından jandarmanın 70 köylüyü gözaltına alarak top sahasında beklettiğini belirten Sarı, gece boyunca gruplar halinde ifade verdiklerini ve sabaha doğru da 5 köylü dışında serbest bırakıldıklarını söyledi.

Bölge halkı olarak HES istemediklerini defalarca dile getirdiklerini vurgulayan Sarı, “Buna rağmen özel şirketlerin kolluk kuvvetlerini yanlarına alarak baskı kurmaları bizi derinden üzmüştür” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Heykeller şekillenmeye başladı

SONRAKİ HABER

‘Bekir Kaya’ya Özgürlük Turnuvası’ başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...