20 Temmuz 2017 12:36

İlginç sonuç: Ülke ekonomisine değil aile bütçesine güven

Türkiye İstatistik Kurumu Temmuz ayı güven endeksini açıkladı.

Paylaş

Tüketici güven endeksi Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 1.9 arttı. Kendi ekonomisinin iyileşeceğine inanan vatandaşlar genel ekonomik durum hakkında pek olumlu düşünmüyor. Gene ekonomik durum beklentisi endeksi yüzde 1.6 azalırken, tasarruf etme ihtimali endeksi ise 5.8 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu Temmuz ayı güven endeksini açıkladı. Buna göre Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 1.9 arttı. Haziran ayında 70 olan endeks değeri Temmuz ayında 71.3 oldu.

Hanenin maddi durum beklentisi endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 2.1 artarak Temmuz ayında 91.9 oldu. Bu artışın gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durumunun daha iyi olacağını bekleyenlerin artmasından kaynaklandığı belirtildi.

İŞSİZ SAYISI BEKLENTİSİ ENDEKSİ 74.4 OLDU

Genel ekonomik durum beklentisi endeksi Haziran ayında 97.3 iken, Temmuz ayında yüzde 1.6 oranında azalarak 95.7 değerine düştü. Bu azalışın gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durumun daha iyi olacağı yönünde beklentisi olan tüketicilerin sayısının bir önceki aya göre azaldığının göstergesi olduğu ifade edildi.

TÜİK verilerine göre işsiz sayısı beklentisi endeksi bir önceki aya göre yüzde 5.2 artarak Temmuz ayında 74.4 oldu. Bu artışın gelecek 12 aylık dönemde işsiz sayısında düşüş bekleyenlerin artmasından kaynaklandığı kaydedildi.Tasarruf etme ihtimali endeksi ise 5.8 arttı. Haziran ayında 22.1 olan endeks. Temmuz ayında 23.3 değerine yükseldi. Bu artışın. tüketicilerin gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimallerinin bir önceki aya göre arttığının göstergesi olduğu belirtildi.

GENEL GÜVEN DÜŞÜK

Tüketici güven endeksinin 100’den büyük olması tüketicinin ekonomiye iyimser baktığını, endeksin 100’ün altında bulunması ise tüketicinin bakışının kötümsere döndüğünü gösteriyor. Endeksin yüzde 70’lerde olması, son aylarda tüketici güvenin de artış olsa da genel olarak ekonomiye güvenin çok düşük olduğunun göstergesi.

(ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Cumhurbaşkanı Erdoğan  Mahmud Abbas ile telefonda görüştü

SONRAKİ HABER

Haşhaş ekim alanı azaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...