20 Temmuz 2017 12:25

Kadın cinayetinde ceza indirimi var gerekçesi yok!

Mahkeme kadın cinayetinde ceza indiriminin gerekçesini açıkladı. Ancak 'aldatma şüphesi' iddiasına ilişkin somut delil elde edilemediğini söyledi.

Paylaş

Boşanmak isteyen eşini öldüren emekli polis Erbil Neşeli’ye “haksız tahrik” ve “saygın tutum” indirimi uygulanarak verilen 20 yıl hapis cezasının gerekçeli kararı açıklandı. “Ceza indirimine” somut bir gerekçe sunmayan mahkemenin, cinayetin “haksız tahrik” altında işlendiğini savunması dikkat çekti. 

HAKKINDA UZAKLAŞTIRMA KARARI VARDI

İzmir’in Karşıyaka ilçesinde 7 Mart 2016 tarihinde gerçekleşen olayda, Müzeyyen Neşeli kendisine uyguladığı şiddet nedeniyle uzaklaştırma kararı aldırdığı ve boşanmak istediği Erbil Neşeli tarafından öldürüldü. Erbil Neşeli hakkında Karşıyaka 1 Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.

17 ay süren yargılama sonunda mahkeme, Erbil Neşeli’ye önce “ağırlaştırılmış müebbet” hapis cezası verdi. Ancak mahkeme “haksız tahrik” indirimi uygulayarak cezayı 24 yıla düşürdü. Bu da yetmedi, Erbil Neşeli’nin cezası “Sanığın yargılamadaki tutum ve davranışları ile geleceği üzerindeki etkisi” denilerek 20 yıla indirildi. Mahkemenin gerekçeli kararında, “Haksız tahrik indirimi” için gerekçe yapılan “aldatma şüphesi” iddiasına ilişkin somut delil edilemediğini belirtti.

Somut delil olmamasına rağmen, mahkeme heyeti, “Ceza yargılamasında şüpheden sanık yararlanır”  diyerek ceza indirimini şu ifadelerle savundu: “Fiilin sanık tarafından işlenip işlenmediği değerlendirilirken, göz önüne alınamayacağı, kastının belirlenmesi ya da tahrik indirimi hükmünün uygulanıp uygulanamayacağı aşamasında da bu kuralın uygulanmasının gerektiği, bilirkişi raporunun kapsamı da göz önüne alındığında gerçek bir ilişki söz konusu olmasa bile; TCK’nin 30/3 maddesindeki düzenleme göz önüne alındığında ceza sorumluluğunu azaltan koşulların oluştuğunun kabul edilmesinin gerektiği ve sanığın kasten öldürme suçunu tahrik altında işlediğinin kabulü gerektiği anlaşılmış, olayın oluşu değerlendirildiğinde tahrik indirimi ve ceza indiriminin alt sınırdan yapılması gerektiği anlaşılmış.” (İzmir/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Veli Ağbaba :  Hedef sıfır kazaydı ama 353 emekçi öldü

SONRAKİ HABER

Cumhurbaşkanı Erdoğan  Mahmud Abbas ile telefonda görüştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...