20 Temmuz 2017 12:08

'Gözaltılar hekimlik değerlerine hürmetsizliktir'

Doktorların gözaltına alınmasını protesto eden Diyarbakır Tabip Odası, arkadaşlarının serbest bırakılmasını istedi

Paylaş

Diyarbakır Tabip Odası, Diyarbakır, Ankara ve Adana’da yapılan operasyonlarda çoğu doktor 11 kişinin gözaltına alınmasına ilişkin binalarında basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıya Diyarbakır Tabip Odası üye ve yöneticilerinin yanı sıra İnsan Hakları Derneği (İHD) yöneticileri, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) temsilcileri, KESK Şubeler Platformu, TMMOB ve KHK ile görevinden ihraç edilen tabip odası üyeleri katıldı. 

‘YAPILANLAR HÜRMETSİZLİKTİR’

Toplantıda konuşan Diyarbakır Tabip Odası Merkez Konsey Üyesi Şeyhmus Gökalp, ülkenin her gün karanlığa uyandığını vurgulayarak, her geçen günün bir önceki günü arattığını söyledi. Gerek sivil toplum örgütü temsilcileri, gerek demokratik siyasetle uğraşan şahsiyetler, gerek insan hakları savunucuları, gerekse de basın mensubu kişilerin her gün haksızca ve usulüne uygun olmayan bir şekilde gözaltına alındığına dikkat çeken Gökalp, “Dün de Diyarbakır’da sabah saatlerinde Diyarbakır Tabip Odası’nın tanınan bilinen ve kişilikleri şeffaf olan arkadaşlarımızı evlerinden gözaltına alındılar. Daha önce ifadeye çağrıldığında emniyete gidip ifade vermiş arkadaşlarımızdır. Dolayısıyla biz bu arkadaşlarımızın gözaltına alınma biçimlerini doğru bulmuyoruz. Protesto ediyoruz. Hürmetsizlik olarak görüyoruz” diye konuştu. 

‘GÖZALTILAR KEYFİ VE SUÇ TEŞKİL ETMEKTEDİR’

Hazırlanan ortak basın metnini okuyan Diyarbakır Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Sayyiğit ise, Diyarbakır ve Türkiye kamuoyu tarafından bilinen, tanınan, adres ve ikamet yerleri sabit olan, sivil toplum örgütü faaliyetlerini yıllarca büyük bir emek ve özenle yapan, toplum içerisinde şeffaf kişilikleri ile bilinen meslektaşlarının hangi gerekçe ile olursa olsun gözaltına alınmalarını kabul etmediklerini ifade etti. Bunu keyfi bir gözaltı uygulaması ve evrensel insan hakları hukuku açısından da suç niteliğinde gördüklerini belirten Sayyiğit, alınan arkadaşlarının gözaltı gerekçesinin henüz bilinmediğini söyledi. 

‘GÖZALTINA ALINANLAR DERHAL SERBEST BIRAKILMALIDIR’

Yıllardır sivil toplum ve mesleki faaliyetlerinde edindikleri bilgi ve deneyim ile Türkiye’de sağlık hakkı çabası içerisinde olan arkadaşlarının gözaltına alınmasını hürmetsizlik olarak niteleyen Sayyiğit, “İlgili ve yetkili makamların adalete olan inancı zedeleyecek uygulamalara ve sonuçlara mahal vermeyecekleri beklentisi ile en kısa zamanda arkadaşlarımızın serbest bırakılmalarını talep ediyoruz. İnsan haklarına saygıyı ve iyi hekimlik değerlerini her zaman bir kılavuz olarak gören ve bir yaşam biçimi haline getiren eski Oda Başkanlarımız Dr. Selçuk Mızraklı, Dr. Şemsettin Koç ve beraberinde gözaltına alınanlar derhal serbest bırakılmalıdır” diye konuştu.

‘SORUŞTURMA DOSYALARI FETÖ TARAFINDAN HAZIRLANMIŞ’

Ardından KESK adına söz alan Mehmet Nur Ulus, operasyonda Eğitim Sen ve SES yöneticilerinin de alındığını sözlerine ekledi. İktidarın da söz konusu soruşturma dosyalarının FETÖ’cü polisler tarafından hazırlandığını kabul ettiğini dile getiren Ulus, gözaltına alınan arkadaşlarının derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Son olarak TMMOB adına söz alan Mehmet Orak, “Omuz omuza direnerek ancak başarılı olacağımızı biliyoruz. Bundan sonraki süreç içerisinde arkadaşlarımızla dayanışma içerisinde olacağız” şeklinde konuştu. 

‘BİRARAYA GELEREK MÜCADELE EDİLMELİ’

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Şeyhmus Gökalp, “Adalet olmayan bir ülkede bugün yaşananlara karşı uluslararası alanda çok destek görüyoruz. Bugün Türkiye’nin her yeri karanlıkta, bundan dolayı tüm demokrasi isteyenlerin bir araya gelip mücadele etmesi gerekiyor. Bu karanlığı ancak bu şekilde aydınlığa çevirebiliriz” diye konuştu. Gözaltına alınan arkadaşlarına yapılanların öncelikle hekimlik mesleğine hürmetsizlik olduğunun altını çizen Gökalp, alınan arkadaşlarının anadilde sağlık hizmeti verdikleri için iyi hekimlik değerlerine de bir hürmetsizlik olduğunu yineledi.

TARIK ZİYA EKİNCİ: DİYARBAKIR'DA GÖZALTINA ALINANLAR SAYGIN HEKİMLERDİR

Eski milletvekili ve hekim Tarık Ziya Ekinci, Diyarbakır’da dün gözaltına alınan 12 kişi ile ilgili bir açıklama yaptı. Demokratik Toplum Kongresi (DTK) içinde görev alan Dr. Necdet İpekyüz ve Dr. Selçuk Mızraklı’nın da aralarında bulunduğu gözaltılarla ilgili olarak Ekinci, şunları söyledi: “Gözaltına alınanlardan Dr. Necdet İpekyüz ve Dr. Selçuk Mızraklı bölgede sevilen sayılan, mesleklerinin zirvesine ulaşmış akademisyen hekimlerdir. Yaşamlarını insan hakları, demokrasi, sosyal ve kültürel hakların savunuculuğuna adamış bu iki değerli şahsiyetin ve mesai arkadaşlarının gözaltına alınmalarını haklı gösterecek hiçbir gerekçe olamaz. Görünen amaç huzur bozmak, güvensizlik ve korku yaratmaktır. Keyfi ve indi nedenlerle yapıldığına inandığım bu gözaltı eylemini şiddetle kınıyorum. Değerli meslektaşlarım Dr. İpekyüz ve Dr. Mızraklı ile mesai arkadaşlarının derhal serbest bırakılmalarını talep ediyorum.” (DİHABER)
 

ÖNCEKİ HABER

İhraç edilen Akyol ve Günsan, Valiliğe dilekçe verdi

SONRAKİ HABER

Alayumat ve Akman gazetecilik faaliyetlerinden tutuluyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...