20 Temmuz 2017 09:46

Karaburunlular: Denizler babanızın çiftliği değil

Karaburunlular balık çiftliğine karşı İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde eylem yaptı.

Paylaş

Karaburunlular denizlerini ve kıyılarını katledecek olan balık çiftliklerine karşı İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde eylem yaptı. Balık çiftliği ÇED sürecinin devam etmesini protesto eden Karaburunlular "Denizler babanızın çiftliği değil" dedi.

KARABURUN BIÇAK SIRTINDA

Karaburun Yarımadası’nın batı kıyılarındaki denizler balık çiftlikleri tarafından istila edilmek üzere. Tüm yöre halkının karşı çıkmasına rağmen kapsadığı alanı 11 kat arttıran Agromey adlı şirket 3.9 milyon metrekarelik bir deniz alanında üç ayrı balık çiftliği kurmak için ÇED sürecine devam ediyor. Balık çiftliği ÇED raporu için 25 Temmuz'da Ankara'da Çevre ve Şehircilik Bakanlığında yapılacağı duyurulan  İDK toplantısı öncesi Karaburunlular İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde bir araya geldi. “Karaburun bıçak sırtında”, “Havamız da suyumuz da satılık değil”, “Denizime toprağıma, havama dokunma”, “Yaşadığımız yere sahip çıkıyoruz” dövizlerini taşıyan Karaburunlular Müdürlük önünde "denizler kimsenin babasının çiftliği değil", "Balık çiftliği istemiyoruz" sloganları attı.

TÜM KARABURUN KARŞI AMA...

Karaburunluların konuyla ilgili görüşlerini ve dilekçelerini Çevre Şehircilik İl Müdürüne Kent Konseyi Başkanı İpar Buğra Dilli ve Konsey Sekreteri Çiğdem Akçura aktarırken, kalan Karaburunlular da İl Müdürlüğü önünde pankart ve dövizlerle basın açıklaması yaptı. CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır'ın da katıldığı basın açıklamasında Karaburunlular adına konuşan İlhan Yıldız, Karaburun'da Anbarseki ile İnecik arasında kurulmak istenen balık çiftliklerinin deniz ve kıyıda yaratacağı kirliliğin yanı sıra, turizme ve balıkçılığa da büyük bir darbe vuracağını söyledi. Akdeniz Fokunun son yaşam alanlarından olan bölgede yapılacak balık çiftliklerinin uluslararası anlaşmalarla koruma altında olan Akdeniz Foku'na da zarar vereceğini ifade eden Yıldız, "Bu nedenlerle projenin halkın katılım toplantısı protesto edilerek yaptırılmamıştı. Tüm kurumların ve Karaburunluların itirazlarına rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Agromey şirketinin projesi için 25 Temmuz'da Ankara'da İDK toplantısı yapılacağını duyurdu. Bugün burada olduğumuz gibi 25 Temmuzda da Belediye Başkanımız, muhtarlarımız, esnaf temsilcilerimiz ile Bakanlıkta, Ankara'da olarak bu projenin durdurulmasını isteyeceğiz" dedi.

KARABURUNU ÖLDÜRECEK PROJE

Basın açıklamasında konuşan CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır ise Karaburunluların yaşam haklarını savunmaya çalıştıklarını belirterek, balık çiftliği projesinin yöre açısından tam bir felaket olacağını söyledi. Çevre davaları avukatı Şehrazat Mercan da açtıkları davalarda balık çiftliklerinin zararlarının mahkemece de kabul edilmesine, Karaburun-Çeşme yöresinin tarım, deniz, turizm ve tarihle gelişebileceğinin ortaya konmuş olmasına rağmen hükümetin bu çiftliklere yeşil ışık yaktığını söyledi. Mercan. "Bu çiftlik bütün Karaburunu öldürecek bir projedir" dedi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yük vinci ile insan taşıdılar, 5 işçi hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

İHD: Ali Rıza Yurtsever'i serbest bırakın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...