Yük vinci ile insan taşıdılar, 5 işçi hayatını kaybetti

Adana'da bir gübre fabrikasında 2 kişilik vinç sepetine 6 işçi bindirilince ağırlığı taşıyamayan halat koptu: 5 işçi yaşamını yitirdi.

20 Temmuz 2017 09:50
Paylaş


Volkan PEKAL
Adana

Adana Organize Sanayi Bölgesi'ndeki bir gübre fabrikasının çatı kaplamasını yapmak için vinçle çıkartılan 6 işçi, sepet halatının kopması üzerine 10 metre yükseklikten düştü. İşçilerden 5'i hayatını kaybetti. Kazanın ardından ortaya çıkanlar yaşanan kazaya neden “İş cinayeti” dendiğini ortaya koydu.

NORMAL HALAT KULLANILMIŞ, 6 KİŞİ BİR SEPETTE TAŞINMIŞ

İşçileri taşımak için kullanılan vincin ucunda çengel olan bir mobil yük vinci olduğu görülüyor. İsmini vermek istemeyen iş arkadaşlarının verdiği bilgiye göre metal bir halat yerine normal bir halat kullanılmış. Taşeron işçiler insan için değil yük için yapılmış vinç sepeti ile üstelik bir sepete 6 kişi birden bindilince halatın kopması üzerine yaklaşık 10 metreden düşen işçilerden Kardeş olan Murat Gümüş ve Mustafa Gümüş olay yerinde, Emre Halil Aslan, Faruk Kaya ve kuzeni Fehmi Kaya kaldırıldıkları hastanelerde hayatını kaybetti. Böbreği alınan ve hayati tehlikesi bulunmayan Cengiz Kutlam’ın tedavisi ise sürüyor.

Adana Valisi Mahmut Demirtaş, iş kazasının meydana geldiği Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'ndeki fabrikada inceleme yaptı. 5 işçinin öldüğü 1 işçinin de yaralandığı bölgede bilgi alan Vali Demirtaş,  fabrika yöneticileri ve polisten bilgi aldıktan sonra, soruşturmanın sürdürüldüğü bildirildi.

3 KİŞİ GÖZALTINDA

Öte yandan soruşturma kapsamında 3 kişi gözaltına alındı.   Görevlendirilen bilirkişilerin tespitlerine dayanarak Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla kaza sırasında vinci kullanan operatör U.P., firma sahibi A.E. ile taşeron firma yetkilisi H.T. gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar sorgularının ardından adliyeye sevk edildi.

İnşaat Mühendisleri Odası ve Makine Mühendisleri Odası ile Adana Barosu da inceleme için olay yerine gitti. Soruşturma devam ettiği için oda temsilcileri ve Baro Başkanı, işçilerin taşındığı sepetin olduğu bölüme geçemedi. İzlenimlerini aldığımız Adana Baro Başkanı Veli Küçük, teknik soruşturma sonucu gerçeklerin ortaya çıkacağını belirterek düşen sepeti ve vinci gördüklerini ve çok açık bir ihmal olduğunu ifade etti. Kapasitenin üstünde insanın taşınmış olabileceğini ifade eden Küçük, “Ülkede iş güvenliği ve işçi sağlığının gözetilmediğini üzülerek görüyoruz. Ülkemizde tesadüfen yaşıyoruz. Umarım ve dilerim ki bu son olur” dedi.

EMEP: KAZA DEĞİL, CİNAYET…

Emek Partisi (EMEP) Adana İl Örgütü, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'nde yaşanan ve 5 işçinin hayatını kaybettiği 1 işçinin de ağır yaralandığı iş cinayeti ile ilgili bir açıklama yaptı. 

EMEP Adana İl Başkanı Sevil Aracı, patronların yaşananların iş kazası olduğunu ve işçi hatasından kaynaklandığını söylemelerini ve Çalışma Bakanlığı’nın başlattığı ‘hedef sıfır kaza’ kampanyasının sözde kalmasını eleştirdi.  İş cinayetlerinin asıl sebebinin patronların kâr artırma hırsı ve maliyetleri düşürme isteği olduğunu ifade eden Aracı,  “Bir işte en önce işçinin can güvenliği sağlanmalıdır. İşçinin can güvenliği için bütün önlemler alınmalıdır. Hükümetin tutumu ise adeta patronlara cesaret vermektedir.” dedi

İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ YASASI ERTELENDİ

50 kişiden az çalışanı bulunan işyerleri ile kamu kurum ve kuruluşlarında işçi sağlığı düzenlemelerinin AKP hükümeti tarafından 1 yıl daha ertelenmesinin iş cinayetlerinin artmasına yol açtığını dile getiren Aracı, şöyle konuştu: “İşçinin ölümünden sorumlu olanlar, işçilerin kanı-canı pahasına, kârına kâr katan şirket yöneticileri/patronlardır. İşçilerin can güvenliği ile ilgili hiçbir önlem almayan, işyerini kontrol etme ve denetleme sorumluluğunu yerine getirmeyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın müfettişleridir.”

Son olarak iş cinayetlerinin, ‘facia’, ‘kaza’ gibi kavramlarla geçiştirilemeyeceğini söyleyen EMEP “Bu gidişe dur demek için, işçilerin örgütlenmesi ve mücadele etmesi yegâne koşuldur. İnsanca çalışma ve yaşama koşulları ancak işçilerin örgütlü olduğu bir düzende mümkün olabilir.”dedi.

ADANA’DAKİ MESLEK ODALARI VE SENDİKALAR:GÖZ GÖRE GÖRE İŞ CİNAYETİ

TMMOB’ye bağlı Odaların Adana Şube Başkanları ile Adana Barosu olay yerinde inceleme yaptı. İncelemenin ardından Adana Tabip Odası, DİSK ve  KESK’in yaptığı ortak açıklamada söz konusu kazada kullanılan mobil vincin sadece yük kaldırmak amacı ile dizayn edildiğini, insan kaldırmak için elverişli olmadığı belirtilerek “Mobil vinç ve bağlanan sepet ile amaç dışı kullanıldığı tespit edilmiştir.  Bu göz göre göre iş cinayetine davetiye çıkarmaktır” denildi.

YASALAR, SORUMLULUĞUN KİME YIKILACAĞINA ODAKLANIYOR

İş güvenliği ve işçi sağlığı konusunda yeterli ve etkili kontrol, denetim mekanizması oluşturmayan devletin, siyasi iktidarın, görev ve yetki noktasında bulunanların doğrudan sorumluluğu bulunduğunun ifade edildiği açıklamada “ İşçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda öteden beri hazırlanan yasa ve yönetmeliklerde, özellikle de ülkemizde yaşanan büyük iş kazaları ertesinde kısmi iyileştirmeler yapılmaya çalışılmış olsa dahi, işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda bütüncül, çözümcü, insan odaklı bir yaklaşım sergilenemediğinden alınan önlemler yetersiz kalmış, iş kazalarının önüne geçilememiştir” denildi.  

Bu karanlık tabloyu tersine çevirecek yasal mevzuat düzenlemeleri ise yetersiz ve uygulanabilir olmaktan uzak olduğunu belirten meslek odaları ve sendikalar  yaptıkları açıklamada “Yasa koyucular mevzuatı düzenlerken temel hedef olarak iş kazalarının azaltılmasından çok sorumluluğun kimin üzerine yıkılacağına yönelik ve kamunun sorumluğunu azaltacak bir yaklaşım sergilemektedirler. Yani devlet ve işverenler iş kazalarının suçlusu olarak işçiyi görmektedir. Bu yaklaşım, işçi sağlığı ibaresini kullanmaktan imtina eden ve bu alandaki çalışmalarını ve uygulamalarını, aldıkları önlemleri bu çerçeveye oturtan anlayışlarının ürünüdür. 20 Temmuz 2017 tarihinde Adana Organize Sanayi bölgesinde yaşanan facia da mevcut olumsuz durumun açık göstergelerinden biridir. Bu kazayla ilgili soruşturmanın ciddiyetle yapılarak sonuçlarının da kamuoyuyla paylaşılmasını beklediğimizi de önemle vurguluyoruz” dedi.

ÖZDİŞ İŞ CİNAYETLERİNİ BAKANA SORDU

CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş, Adana Organize Sanayi Bölgesi’nde 5 işçinin yaşamını yitirdiği iş cinayetini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’na sordu. Olayın yaşandığı işyerinin denetiminin en son ne zaman yapıldığını soran Özdiş, “Adana ili başta olmak üzere Türkiye genelinde son 15 yılda kaç işçi, iş kazası sonucu hayatını kaybetmiş ve yaralanmıştır? Bu kazalar neticesinde kaç firma, şirket, kurum ve/veya kişi hakkında cezai işlem uygulanmıştır?” diye sordu.(Adana/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Moritanya'da yol işçilerinden ücret protestosu

SONRAKİ HABER

Karaburunlular: Denizler babanızın çiftliği değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...