20 Temmuz 2017 09:02

TGS ve ÖGİ: Gözaltındaki gazetecileri serbest bırakın

TGS Diyarbakır Temsilciliği ve ÖGİ, Hatay ve Urfa'da gözaltına alınan gazetecilerin serbest bırakılmasını talep etti.

Paylaş

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Diyarbakır Temsilciliği ve Özgür Gazeteciler İnsiyatifi (ÖGİ), Hatay ve Urfa’da gözaltına alınan gazetecilerin serbest bırakılmasını istedi.

TGS Diyarbakır Temsilciliği ve ÖGİ, günlerdir gözaltında tutulan gazetecilere ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi.

İki dilli yapılan açıklamanın Kürtçesini Hakkı Botan, Türkçesini Şujin Muhabiri Aysel Işık paylaştı. Açıklamada, OHAL’in Türkiye’ye normalleşme getireceğinin iddia edildiği hatırlatarak bu vaadin gerçekleşmediği dile getirildi.

‘GÖZALTILAR TEMMUZ AYINDA DA DEVAM ETTİ’

OHAL sürecinde 377 gazetecinin gözaltına alındığını, 119 gazetecinin tutuklandığını, 129 gazetecinin yargılandığını ifade eden Işık, sadece Temmuz ayında 18 gazetecinin gözaltına alındığının, bir gazetecininse tutuklandığının altını çizdi.

Işık, Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi çalışanlarından Zeki Erdem’in 11 Temmuz'da Urfa’nın Siverek ilçesinde, Özgürlükçü Demokrasi ve Rojava Medya dağıtımcısı Mehmet Emin Yılmaz’ın ise 13 Temmuz’da evine yapılan baskınla gözaltına alındığını hatırlatttı. Dihaber Muhabirleri Erdoğan Alayumut ve Nuri Akman’ın da Antep-Urfa sınırında haber takibi yaparken 13 Temmuz günü ‘Makul şüphe’ gerekçesiyle gözaltına alındıklarını ifade eden Işık, gözaltına alınan gazeteciler Alayumut ve Akman’ın AA ve DHA ajansaları tarafından hedef gösterilmelerine tepki gösterdi. Işık, gazetecilerin derhal serbest bırakılmasını istedi.

‘TEK TİPLEŞEN,TETİKLEŞEN PROGRAMLAR ÜLKESİ OLDUK’

TGS Diyarbakır Temsilcisi Mahmut Oral ise yaptığı açıklamada, Türkiye’de gazeteciliğin en karanlık dönemini yaşadığını ifade ederek şöyle konuştu: “170 gazetecinin hapiste olduğu, birçok gazetecinin yaptığı haberlerden dolayı hedef gösterildiği ve soruşturmaya uğradığı bir dönemdeyiz. Basın özgürlüğü eşit, özgür ve adil bir ülkenin olmazsa olmazıdır. İktidarın baskısıyla gazetelerde sansürlenen yazılar, görülmek istenmeyen ve kamuoyundan gizlenen haberler ve televizyonlarda tek tipleşen programlar ülkesi olduk. İktidar muhalif basına tahammül edemiyor.”

‘TUTUKLU GAZETECİLER SERBEST BIRAKILSIN’

Tutuklu 170 gazetecinin cezaevlerinde özgürlüklerinden mahrum edildiğini kaydeden Oral, “Dışarıdaki gazeteciler ise güvencesiz ve sendikasız çalışmaya zorlanmaktadır. Sadece bu sayı bile demokrasi liginden ülkenin küme düşmek üzere olduğunu kanıtlıyor. Halen gözaltında olan gazeteci arkadaşlarımız Nuri Akman ve Erdoğan Alayumut nezdinde cezaevinde bulunan tüm meslektaşlarımızın da bir an önce özgürlüğüne kavuşmasını istiyoruz” dedi.

Oral ayrıca 24 Temmuz günü başlayacak olan Cumhuriyet davasında tutuklu bulunan 13 gazetecinin tahliye edilmeleri gerektiğini de dile getirdi. (Diyarbakır/EVRENSEL)


GAZETECİLER NEDEN HALA SAVCILIĞA ÇIKARILMADI?

Öte yandan HDP Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. Mahmut Toğrul, Hatay-Antep sınır hattında haber takibi yapan gazetecilerin gözaltına alınmasını meclis gündemine taşıdı. İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu’nun yanıtlanması istemiyle verilen soru önergesinde Toğrul, “Anayasa’nın 26. ve 28. maddelerinde belirtildiği gibi tarafsız haber alma ve haber verme özgürlüğü bireyin ve gazetecinin en temel anayasal hakkıdır” hatıtlatmasında bulundu. Toğrul, “Haber takibi sırasında “makul şüphe”yle gözaltına alınan Dihaber Muhabirleri Erdoğan Alayumat ve Nuri Akman 9 gündür gözaltında tutulmasının gerekçesi nedir? Neden hala savcılığa çıkarılmamaktadır? Gazetecilik mesleğinin en temel ilkesi olan halkın doğru ve objektif haber alma hakkı, gazetecilerin gözaltına alınması ve tutuklanmasıyla engellenmiş olmuyor mu?” sorularının yanıtlanmasını istedi. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

‘Çankaya Köşkü yıkılacak’ iddialarına Başbakanlık'tan yanıt

SONRAKİ HABER

Elçi ve Tanrıkulu'nun taksideki görüntüleri ortaya çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...