20 Temmuz 2017 08:07

İstanbul yağmuru Meclis gündeminde 

CHP İstanbul'da yaşanan sel baskının araştırılması için önerge verdi. HDP 'Doğa suçu ve suçluyu açığa çıkardı' dedi.

Paylaş

CHP'li Hamzaçebi ve Tanrıkulu, İstanbul'da yaşanan sel baskının araştırılması için verdikleri önergede, “Yeşil alanlarının kentlerin yüz ölçümlerine oranı Moskova’da yüzde 54, İstanbul’da  yüzde 2,2 seviyesinde” olduğunu açıkladılar. HDP ise bir açıklama yaparak “İstanbul’da yaşanan felaketin sorumluları, kenti betona boğanlar, su toplama kanallarına ulaşım hatları yapanlar, her yeri siyasi ve ticari hırslarıyla yapılaşmaya açanlardır” dedi. 

'MOSKOVA'DA YEŞIL ALAN YÜZDE 54, İSTANBUL'DA YÜZDE 2’

CHP Grup Başkan Vekili Akif Hamzaçebi ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 18 Temmuz günü İstanbul'da gerçekleşen yağış sonucu yaşanan sel baskınlarıyla ilgili Meclis'e araştırma önergesi verdi. 

Önergede, son 15- 20 yıldır İstanbul'daki artan yapılaşma ve giderek azalan yeşil alanlara dikkat çekilerek, “Programsız büyüyen İstanbul’u özellikle 1994'ten beri büyük bir rant kapısı olarak görenler, İstanbul'da yeşili ortadan kaldırıp,  metropolü yaşanmaz hale gelmesine neden olmuşlardır” denildi. 

Önergede, İstanbul'da bulunan derelere ıslan çalışması yapmak yerine, dere yataklarını imara açmanın da sel baskınlarına neden olduğu ifade edildi. İstanbul'un alt yapısının yetersiz olduğuna da dikkat çekilen önergede, “Halen İstanbul’da kentsel drenaj sistemi 'birleşik sistem' ağırlıklı olduğundan, taşkın sırasında evsel atık su ve pissular da yüzeye çıkmakta ve sel sularına karışmaktadır” denildi. 

İSTANBUL İÇİN ÇARPICI SEVİYE

Önergede dünyanın değişik illerinde yer alan yeşil alanlarla ilgili örneklere de yer verilerek, “ World Cities Culture Forum'un 2015 verilerine göre yeşil alanlarının kentlerin yüz ölçümlerine oranı Moskova’da yüzde 54, Sidney’de yüzde 46, Londra'da yüzde 33, New York’ta yüzde 27, Brüksel’de yüzde 18,8, Berlin'de yüzde 14,4, iken İstanbul’da bu oran yüzde 2,2 seviyesindedir. Özellikle son 20 yıllık dönemde ne yazık ki İstanbul'da yeşil alanların imara nasıl açıldığına hep birlikte tanıklık edilmiştir” denildi. 

Önergede İstanbul'da yaşanan afet olaylarının etkisinin araştırılması, yol açtığı zararların tespiti için  Meclis Araştırması açılması istendi. 

HDP: DOĞA SUÇU VE SUÇLUYU AÇIĞA ÇIKARDI

Halkların Demokratik Partisi de bir açıklama yayınlayarak İstanbul’da yağışın etkisi incelendiğinde, yaşanan felaketin nedenlerinin açıkça görüldüğünü belirtti. 

HDP MYK Üyesi ve Ekoloji Komisyonu Sözcüsü Beyza Üstün yazılı açıklamasında şöyle dedi: "Ormanların, toprakların bırakılmadığı, talan edildiği bir kentte yüzeye düşen su, daha önce su toplama hattına yapılan beton, asfalt veya neredeyse geçirimsiz zeminler üzerinden akarak ve çoğalarak denize ulaşmaya çalışmaktadır. Dereleme yapacağı yerler sadece sokaklar, caddeler, yeraltına battı-çıktı olarak yapılan yeraltı geçişleri, Avrasya Tüneli, Metro hatlarıdır. O ulaşım hatlarını yapanlar, suyun akışa geçtiğinde, geçirimsiz zeminin üstünden denize ulaşmak için bu yolları kullanacağı bilgisine sahiptirler, ama buna uygun davranmamaktadırlar“ 

'KENTE PARANIN DEĞİL BİLGİNİN GEREĞİ İLE HİZMET EDİN’

Can kaybının yaşanmamasının büyük bir talih olduğunu belirten Üstün bu tür felaketleri yaşamamak için kenti yönetenlere seslendi: „Para kazanmak ve iktidarınızı sürdürmek için doğayı yapılaşmaya açma tutumunuzdan hemen vazgeçin. Doğal yapılara dokunmayın. Ormanları, dereleri, kıyıları, suları özgür bırakın. Kente paranın değil bilginin gereği ile hizmet edin. Doğal afetler, doğal felaketler sizin izlediğiniz politikaların sonucudur. Bu yaptıklarınızla kente, tarihe, doğaya ve bu kentlerin gerçek sahibi halklara karşı suç işliyorsunuz.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Hükümetten ABD'nin 'terör' raporuna ilk yorum

SONRAKİ HABER

Şoför Nebahat olarak tanınan Sezer Sezin hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...