20 Temmuz 2017 07:35

Suruç Katliamı 2. yıldönümünde: Katliam aydınlatılmalı

Suruç Katliamı'nın 2. yıldönümünde CHP'li Sezgin Tanrıkulu ve HDP'den açıklama geldi. Açıklamalarda katliamın aydınlatılması gerektiği vurgulandı.

Paylaş

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Suruç katliamı ve katliamdan 2 gün sonra gerçekleşen polis suikastleriyle ilgili açıklama yaparak, “ 20-22 Temmuz 2015 tarihleri karanlık ellerin devreye girdi. Bu günlerin aydınlatılması halinde son iki yılda yaşanan sayısız olay da aydınlanacaktır” dedi. Öte yandan HDP'den de Suruç Katliamı'na ilişkin bir açıklama geldi. HDP'den yapılan yazılı açıklamada ; "Suruç Katliamı’nın arkasındaki güçler açığa çıkartılmadı.

20 Temmuz 2015 tarihinde Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde 33 gencin hayatını kaybettiği katliamla ilgili açıklama yapan CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, “IŞİD üyesi bir teröristin gerçekleştirdiği canlı bomba saldırısı, Türkiye’nin karanlık günlere girişinin miladı niteliğindedir. Bu katliamdan sonra hükümet faillerin bulunması ve olayın arkasındaki güçlerin ortaya çıkarılması için yapması gereken hiçbir şeyi yapmamıştır. Bununla da kalmayan hükümet, faillerin bulunması için çağrıda bulunanları hedef göstermekten geri durmamıştır” diye belirtti. Tanrıkulu, Suruç'ta bulunan gençlerin tek amacının Kobanili sivillere yardım etmek olduğuna dikkat çekerek, “Gençler korunmak yerine katliama açık halde tutuldular ve korunmadılar. Tarih, bu katliamın sorumlularını mutlaka ama mutlaka gün yüzüne çıkaracaktır” diye altını çizdi. 
Tanrıkulu, Suruç katliamından iki gün sonra Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinde 2 polis suikastine de değinerek, “Bu cinayetin de esas failleri bulunmamıştır. 20-22 Temmuz 2015 tarihleri karanlık ellerin devreye girdiği tarihtir. Bu iki günün aydınlatılması halinde son iki yılda yaşanan sayısız olay da aydınlanacaktır” dedi. 

Tanrıkulu, Suruç katliamında ölenlerin yakınlarına ve yaralananlara geçmiş olsun mesajlarını iletti. (Ankara/ EVRENSEL)


HDP: ARKASINDAKİ GÜÇLER AÇIĞA ÇIKARILMALI

HDP, Suruç Katliamı'na ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, katliamın arkasındaki güçlerin aydınlatılması gerektiği vurgusunda bulunuldu.

HDP tarafından yapılan yazılı açıklama şu şekilde: 

"33 gencin IŞİD eliyle vahşice katledildiği Suruç Katliamı savaş ve çatışmanın yeniden başlatılmasının ilk hamlesiydi. Suruç Katliamı ile bir dönem kapandı, AKP iktidarı tarafından yeni bir dönem başlatıldı.

Bütün savaşlarda önce köprüleri yıkarlar, destek gelmesin, halk yalnız kalsın diye. Suruç’ta halkların dayanışma ve IŞİD barbarlığına karşı birlikte mücadele köprüsü yıkılmak istendi. 2 yıl önce bugün, Kobanî’nin yeniden inşası için yola çıkan gençler bir köprü kurmayı hedefliyordu. Aralarında Türk, Kürt, Laz, Arap, Çerkes gençler vardı. Yıkılan bir kentin çocuklarına oyuncak ve fidan götürüyorlardı.

İktidar bu katliamın da üzerini örtmek için elinden geleni yaptı. Buna rağmen ailelerin ve dostlarının yürüttüğü hukuk mücadelesi sonucunda, 21 ay sonra dava görülmeye başlandı.

Tam bir hukuk garabeti olan bu davada tek sanık olarak, 10 Ekim Ankara Katliamı davasında tutuklu olan Yakup Şahin'in yargılanmaktadır. Yakup Şahin ilk duruşmaya güvenlik bahanesi ile getirilmedi, ikinci duruşmaya ise hasta olduğunu söyleyerek SEGBİS ile bağlanmayı reddetti.

Mahkeme heyetinin tavrı ise ibretlikti. İlk duruşmaya tanık olarak katılan SGDF Eşbaşkanı Ceren Çoban hakkında, mahkeme ifadesi nedeniyle suç duyurusunda bulunuldu. İkinci duruşmada ise yaralılar dışında kalan tanıkların müdahillik talepleri reddedildi. Gerekçe ise akıllara zarardı: Suçtan doğrudan etkilenmemek.

Suruç Katliamı’nın arkasındaki güçler açığa çıkartılmadı. Buna karşılık davanın takipçisi olan, adalet isteyen Suruç gazileri ve tanıkları sürekli gözaltı ve tutuklama saldırıları ile karşı karşıya kaldılar. Katliamdan bugüne 12 Suruç yaralısı tutuklandı.

Suruç Katliamı’nın üzerinden 2 yıl geçti. 33 devrimci genci unutmuyoruz. Onların vahşice katledilmelerini organize eden, bir canlı bombanın elini kolunu sallayarak Suruç’ta gezmesini sağlayan güçleri açığa çıkarma mücadelemiz devam edecek.

Onların idealleri bizlerin mücadelesinde yaşayacak. Onların halklar arasında kurduğu köprüyü korumak ve geliştirmek bizim sözümüz. 33 düş yolcusunu saygı ve sevgi ile anıyoruz." (HABER MERKZİ)

ÖNCEKİ HABER

Figen Yüksekdağ, Suruç katliamında yitirilenlere yazdı

SONRAKİ HABER

Batman'da 1 yıllık OHAL tablosu: Mezarlar bile hedefte

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa