Av. Doğan'la hak savunucularının tutuklanmasını konuşuyoruz

Av. Erdal Doğan'la 6 insan hakları savunucusunun tutuklanmasını konuşuyoruz.

20 Temmuz 2017 07:27
Paylaş

Fatih Polat'ın hazırlayıp sunduğu 5 Dakikada’nın konuğu Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü İdil Eser'in avukatı Erdal Doğan'dı. Doğan’la insan hakları savunucularının İstanbul Büyükada'da gözaltına alınarak tutuklanmasını konuştuk. 

Erdal Doğan doyada halen kısıtlılık kararı olduğunu, soruşturma aşamasında da bu durumun sürdürüldüğünü belirterek, 5 Temmuz’da gözaltına alınan insan hakları savunucularının gazete manşetleriyle linç kampanyası yürütüldüğünü, 5 gün sonra da ev araması yapıldığını anlattı. 

5 Temmuz’daki ilk iddiaların darbe planlaması, casusluk, yeni bir Gezi kalkışması ve Adalet Yürüşü gibi olaylar olduğunu belirten Doğan “Böyle bir şey yapılıyorsa demek ki çok ciddi istihbari bilgiyle yapılıyor. Ve anayasal suçlar kapsamında terörle mücadele ekipleri yapar böyle bir operasyonu. Ama böyle bir şey yok” dedi. 

5 GÜN SONRA EV ARAMASI 

Bir ihbar üzerine mahalle karakolu ve savcılığın harekete geçtiğini 5 gün sonra da ev araması yapıldığını söyleyen Doğan gözaltıların gazeteler aracılığıyla ciddi anlamda köprütüldüğünü belirterek gözaltılar sırasında G20 zirvesinde bulunan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Acaba Büyükada’daki bir otelde niçin toplanmışlardı. 15 Temmuz’un devamı niteliğinde bir toplantı için bir araya gelmişlerdi” sözlerini hatırlattı. 

Doğan “Biz kolluktaki savunmada dedik ‘Biz bu suçlamaları yeni öğreniyoruz, bunlara savcılıkta ayrıntılı cevap vereceğiz ve lehimize olan delillerin toplanmasını istiyoruz. Kamera ve mobese kayıtlarını getirin’” diye konuştu. 

‘GİZLİ BİR TOPLANTI YAPSA NEDEN ÇEVİRMEN ÇAĞIRSIN?’

Otel görevlilerinin tanık olarak dinlenmesini istediklerini belirten Doğan “Açık ve şeffaf bir salonda yapılmış, girenin çıkanın belli olduğu bir toplantı. Ayrıca çevirmenler var. Benim müvekkilim yeminli noterli tercüman ve çeviri kitapları var. Gizli bir toplantı yapsa neden çevirmen çağırsın? Özlem Dalkıran arkadaşımız adli çevirmenler listesinde. Böyle bir saçmalık olamaz” dedi. 

Savcılık aşamasında kolluktaki soruların bir kısmının sorulmadığını belirten Doğan şöyle devam etti: “İdil toplantının nasıl organize edildiğini, nisan ayında Antalya’da ‘Dijital verilerin korunması ve insan haklarıyla ilgili çalışanların stresle baş etme yöntemleri’ konusunda alınan bir kararı anlattı. Ama bu yaşananlardan sonra biz daha da stres altında kaldık. Bunlarla ilgili savunmayı yaptıktan sonra serbest bırakılması gerekirken bir baktık sevk edildiler. Üç beş savcı toplanmış, terör örgütüne üye olmamakla birlikte yardım etmekten başlayan süreç terör örgütü üyeliğinden devam etti” 

İDİL ESER’İN SAĞLIK DURUMU

İdil Eser’e “Neden Semih ve Nuriye ilgili acil eylem planı yapıldı, 2013 tarihinde Gezi eylemlerinde kolluğun aşırı gaz kullanmasıyla ilgili imza kampanyası neden yapıldı ve ByLock kullandığı iddia edilen bir kişiyi niye aradın“ diye sorulduğunu anlatan Doğan İdil Eser’in sağlık durumuyla ilgili de bilgi verdi: “Dün İdil’i ziyaret ettim. Ciddi anksiyetesi ve kalple ilgili sorunu var. Tiroid sorunu var. Müşahade altındalar ve ne zaman koğuşa çıkarılacakları belli değil. Doktor muayeneleri sağlıklı yapılmıyor. Sağlık durumları da sıkıntılı. Ve halen bir şokun içindeler. Şimdi bir de FETÖ soruşturmasına sokulmuşlar. Görüşme sınırlılığı var. Yakınlarıyla da görüşemeyecek“ (EVRENSEL WEB TV)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Sevan Nişanyan cezaevinden neden firar ettiğini anlattı

SONRAKİ HABER

CHP'li Gürer: Taşerona ne zaman kadro verilecek?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa