20 Temmuz 2017 05:17

Sarıhan: Kadın vekillerin tutuklanması iradeye saldırıdır

CHP'li Şenal Sarıhan, 'Kadın milletvekillerinin tutuklanmasını eşit temsiliyet açısından kadın iradesine bir saldırı olarak düşünüyorum' dedi.

Paylaş

Dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin değişikliğinin yürürlüğe girmesi ardından HDP’den 11, CHP’den de bir milletvekili tutuklandı. Tutuklu 12 milletvekilinden 5’i kadın vekiller. Selma Irmak, Besime Konca, Çağlar Demirel ve Burcu Çelik. HDP'nin tutuklu eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın da parti üyeliği ve vekilliği düşürüldü. Geçtiğimiz günlerde HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Dilan Dirayet Taşdemir gözaltına alınırken, kısa süre önce de HDP'li vekiller Ayşe Acar Başaran ve Saadet Becerikli hakkında yakalama kararı çıktı. CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, kadın vekiller üzerindeki baskıya dair değerlendirmede bulundu.

‘VEKİLLERİN TUTUKLANMASI BÜTÜN HALKIN TUTUKLANMASI DEMEKTİR’

Milletvekillerinin tutuklanması durumunun normal bir bireyin tutuklanmasından farklı olduğunu aktaran Sarıhan, vekillerin düşünsel ve herhangi bir iddiayla tutuklanmasının bütün bir halkın tutuklanması anlamına geldiğini aktardı. Sarıhan, “Milletvekillerine zaten bir kez dokunulmazlık koruması konulmuş. Bundaki amaç kendi temsil ettiği topluluk adına, bireyin rahatlıkla düşüncelerini ifade etmesi, onların taleplerini dile getirebilmesidir. Yani milletvekilinin birey olarak düşüncelerini ifade etme özgürlüğü var; ama bir de seçilmiş olması nedeniyle, aldığı sıfat nedeniyle kendi temsil ettiği kitlenin taleplerini dile getirmek için onları temsilen Meclis’te bulunuyor. Yani milletvekili bir kişi değil bin kişi veya bir milyon kişi demek” diye konuştu.

‘KADIN VEKİLLERİN TUTUKLANMASI KADIN İRADESİNE SALDIRIDIR’

Temel sorunun milletvekillerinin korunması olduğunun altını çizen Sarıhan, son süreçte kadın vekillerin tutuklanmasına tanık olduklarını belirterek, "Kadın milletvekillerinin tutuklanmasını eşit temsiliyet açısından kadın iradesine bir saldırı olarak düşünüyorum. Bir kadın bakış açısının da yönetime katılmasını, ister siyasi parti yönetimi olsun ister diğer yönetici kadroları olsun çok anlamlı değerlendiriyorum” şeklinde konuştu. Vekiller hakkında kesinleşmiş cezaların Meclis Başkanlığı tarafından okunması halinde vekilliğin düşürüldüğünü hatırlatan Sarıhan, "Normalde ceza kesinleştiğinde bir kamu görevlisinin görevi düşer. Ama milletvekilleri yönünden kesinleşmiş bir cezada milletvekilliği düşmez. Meclis'te cezanın okunması gerekiyor. Bu durumun bile yasa koyucu yönünden vekalet haklarını korumaya çalışan bir düzenleme olduğunu söylemek isterim." (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

ABD, Suriye'deki 'eğit-donat' programlarını sona erdiriyor

SONRAKİ HABER

The Nation and Orange

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...