20 Temmuz 2017 01:22

Arçelik işçileri Cumhurbaşkanının OHAL itirafına tepkili

Erdoğan'ın OHAL'i greve karşı kullandıkları itirafına tepki gösteren Arçelik işçileri, ‘TİS’ten beklentimizi OHAL'le engellemeye çalışacaklar' diyor.

Paylaş

Gökhan ÇELİK
Ankara

Cumhurbaşkanının “Grev tehdidi olan yerlere OHAL’den istifadeyle müdahale ediyoruz” sözleri Sincan OSB’deki Arçelik’te çalışan işçilerin de gündeminde. AKP’ye oy veren işçiler de “Bu sefer büyük gaf yapmış” diyerek eleştiriyor. İşçiler, yaklaşan sözleşme döneminde de yüksek zam beklentilerinin önünün OHAL’le kesilmeye çalışılacağını belirtiliyor.

‘DARBEDE NÖBET TUTTUK, BU AÇIKLAMA HAYAL KIRIKLIĞI’

Yıllarca AKP’ye oy verdiğini, AKP’nin her politikasının arkasında olduğunu belirten 32 yaşındaki bir işçi, “Fabrikada arkadaşların her eleştirisinde kafamı yere eğiyorum. Biz 15 Temmuz’da sokaklarda, külliyede, her yerde nöbet tuttuk ailecek. Ama bu son konuşması beni hayal kırıklığına uğrattı. Ne yani terörist miyim ben” diyerek tepki gösteriyor Cumhurbaşkanının grevle ilgili açıklamasına.

6 yıldır fabrikada çalışan 29 yaşındaki bir işçi, “Ben milliyetçi muhafazakar biriyim, geçtiğimiz yıllarda AKP’ye oy verdim ama görüyorum ki referandumda hayır demekle çok iyi yapmışım. 3 yıldır toplusözleşme için bekliyoruz, gerekirse greve de çıkarız. Bu bizim hakkımız. Patronlara hoş görünmek için nasıl böyle bir şey söyler” diyor. Metal iş kolundaki işçilerin eylemlerini takip ettiğini, grevlerin yasaklandığını bildiğini, bu nedenle şaşırmadığını söyleyen işçi, yine de Erdoğan’ın bu kadar rahatlıkla grev yasağından söz etmesinden rahatsız olduğunu söylüyor. İşçi, “Bu ne öz güven böyle? Sizleri oralara getiren işçiler değil mi? Ama bizde bir gariplik var. AKP iktidara geldiğinden beri bizlere hiç doğru düzgün bir zam yapılmadı. Zaten her şey pahalı. Demek ki bu politikacılara hiç güvenmeyeceksin” diyor.

‘HANİ DARBECİLER İÇİNDİ OHAL’

2 yıldır Arçelik’te çalışan genç bir işçi de, “Fabrikada herkes, kadını erkeği her yerde bunu konuşuyor. Ben daha yeniyim ama evli barklı geçim derdinde olan bir sürü işçi var burada. Sen 3 yıl bekle toplusözleşme için ama işçilerin en büyük hakkı olan grev hakkını, OHAL’i bahane ederek kaldır. Oh ne güzel dünya! Hani darbeciler, teröristler içindi OHAL! 1 yıl oldu ne yargılanan var, ne başka bir şey. Ama ülke hâlâ olağanüstü hal durumunda” diyor.

‘EKMEK İÇİN GREVE ÇIKANA DA ENGEL OLMAZLAR’

Erdoğan’ın grevle ilgili sözlerinin kendileri için olmadığını düşünen işçiler de var. “Devletin ihtiyaçları neyse ona göre davranmak lazım. Durmadan grev de yapılmaz” diyor bir tanesi. Bir diğeri de “Konuşmasında bizi kastetmemiştir. Sürekli grev çağrısı yapan sendikalara söylemiştir. Zaten biz greve çıkarsak ekmek için olur, onun da süreçleri var, buna da engel olmazlar” diyor. 

Sessiz kalanından, “Zamanla çözülür” diyenine kadar farklı örnekler olsa da, işçiler arasındaki güçlü eğilim “Ekmek mücadelesi için her şey yapılır, grev hakkımız engellenmemeli” şeklinde. Arçelik işçisi, yaklaşan sürecin sancılı geçeceğinin, 2015 yılının aksine, artık ellerini taşın altına koymaları gerektiğinin farkında.

YÜKSEK ZAM BEKLENTİSİ

Türk Metal Sendikası ile MESS arasındaki toplusözleşme süreci öncesinde işçiler molada, bahçede, bantlarda zam beklentilerini konuşuyor. 2015 yılında, toplusözleşmenin yenilenmesi talebiyle metal sektöründe başlayan grevlere katılmayan Sincan OSB’deki Arçelik fabrikasında işçilerin, bu sözleşmeden beklentileri yüksek. Ama öte yandan sendikaya bir güvensizlik de bulunuyor.

ÖNCEKİ HABER

OHAL işçilerin karşısında bir duvar oldu

SONRAKİ HABER

Suruç Katliamının 2. yılı: 'Dosya failsiz kalsın istiyorlar'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...