20 Temmuz 2017 01:06

OHAL işçilerin karşısında bir duvar oldu

İşçiler, 1 yıldır sendikal mücadeleleri, grevleri ve tıkanan TİS görüşmeleri için yaptıkları eylemlerin hemen hepsinde OHAL duvarı ile karşılaştılar.

Paylaş

Türkiye, bir yıldır 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilan edilen OHAL’le yönetiliyor. 1 sene içerisinde sendikalaşma mücadeleleri, grevler ve tıkanan sözleşmeler için yaptıkları eylem ve etkinliklerin hemen hepsinde işçilerin karşısına OHAL duvarı çıkarıldı.

- Emek Çalışmaları Topluluğu “2016 İşçi Sınıfı Eylemleri Raporu”na göre 2015 yılından 2016 yılına işçi sınıfı eylemlerinde yaklaşık olarak üçte birlik bir azalma yaşandı. OHAL’le birlikte eylemlere polis müdahalesi ise arttı. 2015’ten 2016’ya işyeri temelli eylemlerde ortalama eylem süresi de yarı yarıya düştü.

- OHAL sürecinde 5 grev yasaklandı.

- Sendikaların “kölelik” dediği kiralık işçiliğin önünü açan özel istihdam büroları yasası OHAL sürecinde Resmi Gazete’de yayımlandı.

- 50 kişiden az çalışanı bulunan ve “az tehlikeli” sınıfındaki işyerleri ile kamu kurum ve kuruluşlarında işçi iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli çalıştırma zorunluluğuna dair düzenlemeler 2020’ye ertelendi.

- Hükümet OHAL döneminde de çıkardığı 678 sayılı KHK ile grev yasağı kapsamını genişletti ve kolaylaştırdı.

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da yaptığı açıklamada “Olağanüstü hali biz iş dünyamız daha iyi çalışsın diye yapıyoruz. Şimdi grev tehdidi olan yere biz OHAL’den istifadeyle anında müdahale ediyoruz” diyerek OHAL’in işçilere karşı kullanıldığını itiraf etti. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

'Patronlar uygun sıcaklık ortamını sağlamak zorunda'

SONRAKİ HABER

Arçelik işçileri Cumhurbaşkanının OHAL itirafına tepkili

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa