20 Temmuz 2017 00:55

'Patronlar uygun sıcaklık ortamını sağlamak zorunda'

İş Müfettişi Şeref Özcan, işyeri için makul sıcaklığı ayarlamak zorunda olan patronun, sıcağa bağlı iş kazalarında yüzde yüz kusurlu olduğunu söyledi.

Paylaş

Tamer Arda ERŞİN
Ankara

Sıcak ortamda çalışma konusunda işçilerin hakları konusunda konuşan İş Müfettişi Şeref Özcan, işverenlerin makul işyeri sıcaklıklarını sağlamak zorunda olduğunu söyleyerek, “İşçi uygun sıcaklıkta çalışmayı isteyebilir, bu karşılanmıyorsa haklı nedenle iş sözleşmesini feshedebilir ya da işvereni Çalışma Bakanlığına bildirebilir” dedi. İş hukukçusu Avukat Can Lafçı ise sıcak nedeniyle gerçekleşen iş kazalarında “Sıcaklık ve kaza arasında bağ varsa işveren yüzde yüz kusurludur” diye dikkat çekti.  

İş Müfettişi Şeref Özcan, işverenlerin sıcak ve soğukla ilgili asgari standartları sağlaması gerektiğini belirterek, “Bununla ilgili net bir standart yok. Ancak makul işyeri ortamına göre makul sıcaklığın olması gerekiyor. Biz buna neden makul diyoruz, demir- çelikte çalışılan işyeri ile buzhane bir değil somut bir sıcaklık söyleyemeyiz. Gerekli sağlıklı koşul sağlanmalı, ister soğutma tesisatı, isterse klimayla” dedi. İşçilerin uygun sıcaklık altında çalışmayı talep etme hakkının olduğunu belirten Özcan, “Aynı iş güvenliği tedbirleri gibidir. Eğer sağlanmıyorsa, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına şikayette bulunabilir. İklim koşullarını sağlanmadığı durumda, çalışmama hakkının kullanımı konusunda durum biraz tartışmalı. Ancak açık alanda çalışan ya da sıcağın etkisini net biçimde hisseden işçiler çalışmama hakkını kullanabilir” dedi. 

‘İŞÇİNİN, İŞÇİDEN BAŞKA DOSTU YOK’

Gerekli çalışma ortamı sıcaklığının sağlanmadığı durumlarda işçilerin haklı nedenle iş sözleşmesini feshedebileceği bilgisini veren Özcan, “Edebilir ancak bunu bir hak demek pek mümkün değil. Sadece kıdem tazminatını alıp işi bırakmış oluyor. İşveren önlem almazsa, işçi örgütlü olmadığı sürece işçi ya işvereni bakanlığa bildirebiliyor ya da işten ayrılma yolunu seçiyor” diye konuştu. İşçinin Bakanlığa başvurması durumda olacaklar hakkında da bilgi veren Özcan, devam etti: “Bakanlık denetime gidip işverene idari para cezası verebiliyor. Ancak Bakanlık ona ne kadar sürede yanıt verir onu bilmiyorum. Yani müfettişlerin iş yoğunluğundan dolayı işçiye geç yanıt verilebilir. Mesela kışın başvurdu, iki ay sonra incelemeye gidiliyor. İşçinin başvurduğu dönemdeki soğuklar geçiyor, bahar gelmiş oluyor. İşçi örgütlenmezse bu iş çözülmez. Sonuçta işçinin, işçiden başka dostu yok.” 

İşçilere işçi sağlığı ve güvenliği önlemleri alınmadığı durumda yapmaları konusunda tavsiye de veren Özcan, “Şu durumda Bakanlığa başvurmaları daha mantıklı gözüküyor. Geç de olsa sorunları çözülmüş olur. Hiçbir işveren teftişe uğramaktan hoşlanmaz. Teftiş her zaman daha iyidir” dedi.

Özcan, İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliğinde, az tehlikeli sınıfta yer alan büro tipi işyerlerinde bile uygun ortam sıcaklığının sağlanması gerektiğine dikkat çekerek, “Bürolar dar olduğu için ısının, nemin, güneşin doğrudan geldiği yerler. Ne oluyor, klima uygun yere konulmuyor. İnsanlar sürekli boyun bel tutulması yaşıyor. Bizim işyeri ayrımımız yok. Bürolar önemsiz gibi düşünülür ancak yangın, elektrik çapmaları en önemli tehlikeler ve bütün işyerleri için var” diye konuştu. 

İŞÇİ BAKANLIĞA BİLDİRİRSE SORUŞTURMA AÇILABİLİR

İş Hukukçusu Avukat Can Lafçı, iş güvenliği konusunda önlem alınmasının isteyen işçiye işverenin olumsuz yanıtı karşısında işçinin haklı nedenle fesih hakkını kullana- bileceğini ifade ederek, “İşçi sıcağa karşı önlem alınmasını isteyebilir. Ancak işin mahiyetine göre haklı nedenle fesihde olaya bakmak gerekebilir. Özellikle çok sıcak altında yapılan işte haklı nedenle fesih olabilir, çünkü işverenin insan sağlığı açısından her türlü önlemi alması gerekir. İşçi fesih hakkını kullanmaz ve bakanlığa bildirirse işvereni, iş güvenliğine aykırılıktan bir soruşturma açılabilir. İşverenlerin pek sevmediği konu da teftiş ve açılan soruşturmalardır” dedi. 

Sıcak nedeniyle gerçekleşecek bir iş kazası durumu hakkında da bilgi veren Lafçı, devam etti: 

“İş kazası ve sıcaklık arasında bir bağ varsa, yani iş müfettişleri, Sosyal Güvenlik Kurumunun tahkikatı, adli tıp kurumu raporunda, bağlantı kuruluyorsa işveren yüzde 100 kusurlu olur” diye dikkat çekti.

    ÖNCEKİ HABER

    'OHAL’de iktidar kendi rejimini dayattı’

    SONRAKİ HABER

    OHAL işçilerin karşısında bir duvar oldu

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...