Cerattepe eylemi: Mücadelemiz artarak sürecektir

Artvin Cerattepe'deki altın madenciliğine halka rağmen olur veren Danıştay kararı, 6 ilde eş zamanlı olarak protesto edildi.

19 Temmuz 2017 16:29
Paylaş

Artvin Sivil Toplum Kuruluşları ve Platformaları, Cerattepe'de madencilik faaliyetlerinin durdurulması istemiyle açılan çevre davasında Rize İdare Mahkemesi'nin, “Madencilik yapılabilir” yönündeki kararının Danıştay tarafından onaylanmasını protesto etti. Yapılan açıklamada, “Danıştay 14. Dairesinden 9 aydır hukuk, adalet ve yaşam hakkı için bir karar beklerken çıka çıka bir ucube çıkmıştır” denildi.

Artvin Cerattepe’deki madencilik faaliyetleri için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, “ÇED Olumlu” raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle açılan Türkiye'nin en büyük çevre davasında, Rize İdare Mahkemesi'nin, “Madencilik yapılabilir” yönündeki kararı Danıştay tarafından onaylandı. Cerattepe’nin Danıştay kararı ile uğradığı adaletsizliğe karşı bugün Artvin, Bursa, Kocaeli, Ankara, İzmir ve İstanbul’da basın açıklamaları yapıldı.

‘KÜRESEL SALDIRININ EN ACIMASIZ ÖRNEĞİNİ YAŞIYORUZ’

Artvin Halitpaşa Meydanı’nda toplanan yaklaşık bin kişi, yoğun polis sarmalı arasında eylem gerçekleştirdi. Eylemde konuşan Yeşil Artvin Dernek Başkanı Nur Neşe Karahan, ülkenin bütün değerlerinin yağmalandığı bir süreçten geçildiğini belirterek, “Uluslarötesi şirketlerin egemen olduğu, doymak bilmez bir kâr hırsı ile ülkenin yağmalandığı bu dönemde, bu ülkenin yurttaşları olarak büyük acılar çekiyoruz. Bin yıllardır kenarlarında yaşam bulduğumuz derelerimiz kurutuluyor, elimizden alınıyor, yaylalarında nefes aldığımız dağlarımız maden ruhsatlarıyla delik deşik ediliyor, kıyılarımız, ormanlarımız yağmalanıyor. Ülkenin dört bir yanında aynı süreçler devam ediyor. Ülke ekonomisinin güçlenmesi, enerji ihtiyacı yalanlarıyla oyalanmaya çalışılıyoruz. Küresel saldırının en acımasız örneğini Cerattepe’de yaşıyoruz. Yıllardır bu ilde yaşayan on binlerce insanın ve bu doğada yaşam bulan kurdun, kuşun, her canlının adalet arayışı devam ediyor” dedi.

Karahan konuşmasını şöyle sürdürdü:

‘KAZANMIŞTIK…’

“Cerattepe mücadelesinin üçüncü dönemi olan Mehmet Cengiz döneminde, Rize İdare Mahkemesi bir hukuk kurumu iken, ilk ‘ÇED olumlu’ kararının iptali için açılan davada 7 bilim insanının raporuna dayalı olarak Cerattepe’de madencilik yapılamayacağına, madencilik ile kent yaşamının bir arada olamayacağına, suların kaçınılmaz ve engel olunamaz şekilde kirlenmesinin mutlak olduğuna, heyelanların kent yaşamı için büyük riskler yaratacağına ve bu sebeple ‘ÇED olumlu’ kararının iptaline karar vermişti. Mahkeme kararında madencilik yapılamayacağına dair onlarca neden vardı. Rize İdare Mahkemesi’nin bu kararı maden şirketi tarafından temyiz edilmiş ancak Danıştay 14. dairesi tarafından bu kararın onanmasına karar verilmişti. Kazanmıştık. Ancak bu kararın daha temyiz incelemesi tamamlanmadan maden şirketi hukuka ve vicdana aykırı bir genelgeye dayanarak, ÇED raporundaki eksiklikleri tamamladığı iddiası ile yeni bir ÇED raporu hazırlamış ve yeniden, ‘ÇED olumlu’ kararı almıştı. Bu ikinci ÇED raporu ile ilgili davamızı, ülkemizin en büyük çevre davası olarak 751 kişi ile açmıştık. Esasen milletine küfür eden, bir ahlaksızlığın ve yolsuzluğun arkasına siyasi gücü de alarak yargının en tepesine tırmanışın hazin öyküsüdür bu yaşananlar.”

AKP'Lİ İSRAFİL KIŞLA’YA BÜYÜK TEPKİ

AKP Artvin Milletvekili İsrafil Kışla’nın bir süre önce mecliste yaptığı konuşmaya da tepki gösteren Yeşil Artvin Dernek Başkanı Nur Neşe Karahan bu konuda da şunları söyledi:

“Artvin milletvekilinin konuşmalarının ülkede yaşayan bütün Artvinlileri dehşete düşürdüğünü belirtmek gerekir. Milletvekili konuşmasında, Artvin’in barajlar kenti ve madenler kenti olduğunu ve buna alışmak zorunda olduğumuzu söylemek gafletinde bulunmuştur. Artvin milletvekilinin yaşam alanlarımızın ve doğanın korunması, ilimizdeki refah ve huzurun artırılması için çaba göstermesi gerekirken barajlara ve madenlere alışmamız gerektiğini söylemesi üzücüdür. Ülke kaynaklarının işbirlikçi yağmacılara ve ortaklarına peşkeş çekildiği bu kadar belli iken bunun ülke ekonomisi için gerekli olduğu yönündeki sözleri çarpıtma olarak görüyoruz. Artvin’de evi bile olmayan, geldiğinde otellerde kalıp dönen, görevi bittiğinde bir daha gelmeyecek olan, Artvin’de bir ikamet adresi bile olmayan birisinin yaşam alanlarımızı yok eden projelere alışmamızı söylemesi elbette kolay olmalı. Ancak bizler Artvin’de yaşayanlar olarak işi, aşı, evi, barkı, dostları ve arkadaşları, mezarlıkları ve ataları burada olan insanlar için bu kabul edilebilir bir şey değildir. Sayın milletvekili; alışmıyoruz, alışmayacağız ve alıştıramayacaksınız.”

‘HİÇBİR KARANLIK SONSUZA KADAR SÜRMEZ’

Hukukun ve adaletin olmadığı bir süreçte yaşam hakkı için mücadele ettiklerini ifade eden Karahan, “Yaşam hakkı mücadelesi aynı zamanda bir hak ve adalet mücadelesidir. Yaşam hakkımıza yapılan bu saldırı zulme karşı direnme hakkı verir. Bu kapsamdaki her mücadele meşrudur ve hukuk çerçevesindedir. Bu kutsal mücadeleye ülkenin dört bir yanındaki Artvinlileri, yurt dışındaki hemşerilerimizi, bütün ülkede çevre mücadelesi yürüterek bu yağma ve talan düzenine karşı mücadele eden çevre dostlarını bekliyoruz. Hiçbir karanlığın sonsuza kadar sürmeyeceğini bir gün devranın döneceğini biliyoruz, hatırlatıyoruz, deftere yazıyoruz” dedi.

‘ARTVİN HALKININ MÜCADELESİ ARTARAK SÜRECEKTİR’

Cerattepe mücadelesinin 25 yıldır sürdüğünü hatırlatan Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, “Artvin halkının vicdanında yer etmeyen ve adaletin zerresi bulunmayan bir kararı kabul etmediğimizi bütün dünyaya ilan ediyoruz. Yaşamı yok eden bu gözü dönmüş doğa katliamına karşı Artvin halkının mücadelesi artarak sürecektir. Bu şanlı direnişe bütün Artvinlileri, çevre dostlarını çağırıyorum” diyerek açıklamasını tamamladı. Karahan’ın açıklamasının sonunda alandaki insanlar, “Madene hayır” yazılı atkıları açtı, slogan atarak tepkilerini seslendirdi.

‘ARTVİN’İ BERBAT ETMESİNLER’

Eyleme katılanlardan 93 yaşındaki Erzade Yalçıntaş, madene kesinlikle karşı olduğunu belirterek, “Büyüklerden rica ediyorum. Bu işten vazgeçsinler. Yeşil Artvin’i, güzel Artvin’i berbat etmesinler, doğayı kirletmesinler. Gençlerimize yazık, yarınlara yazık, gelecek nesillere yazık. Bu güzel doğayı yaşatsınlar. Ben bu yaşıma geldim, yaşımı da önce Allah’a, sonra da doğaya borçluyum” dedi.


DANIŞTAY'DAN KARAR DEĞİL UCUBE ÇIKMIŞTIR

Basın açıklamasının İstanbul ayağı, Artvin Sivil Toplum Kuruluşları ve Platformaları’nın çağrısıyla Galatasaray Meydanı’nda gerçekleştirildi.

“Cerattepe için adalet” pankartının açıldığı açıklamada, “Talancı şirket, Artvin’i terk et”, “Maden yapma boşuna, yıkacağız başına”, “Artvin halkındır, halkın kalacak”, “Cerattepe geçilmez, Artvin halkı yenilmez” sloganları atıldı. Artvin Sivil Toplum Kuruluşları ve Platformları adına Abdullah Aydın’ın okuduğu açıklamada dava süreci anlatıldı. 

Rize İdare Mahkemesi’nin daha önce madencilik yapılamayacağı yönünde verdiği kararı Danıştay 14. Dairesi’nin onayladığını, ancak kararı veren mahkeme heyetinin tenzili rütbe ile sürüldüğünü hatırlatan Aydın, “Sonraki dönemde Doğu Karadeniz’de yoğunlaşan maden ve HES projeleri nedeniyle açılan davalarda verilen kararlara bakıldığında yeni heyetin bu sorunları çözmek üzere atanmış/görevlendirilmiş bir mahkeme olduğu anlaşılmaktaydı. Bu dönem aynı zamanda yargıya güvenin azaldığının, ülkenin adaletten giderek uzaklaşıp bir karanlığa sürüklendiği bir dönemdir” dedi.

 {{325571}}

‘ADALET AÇISINDAN İÇLER ACISI BİR KARAR’

Aydın, 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından ilan edilen OHAL ile yaşanan adaletsizliklerin yaşamın her alanına yayıldığını ifade etti. Aydın, “Kararnamelerle yönetilen ve bu yönetim şeklinden büyük keyif alınan, her türlü muhalefetin tarumar edildiği bir anlayışın adalet arayışının yerini aldığı bu dönemde çevre mücadelelerinin de önü kapatılmış, sağlıklı çevrede yaşama hakkı ile doğanın hakları da yok sayılmıştır. Referandum sürecinde demokrasinin güvencesi olan güçler ayrılığı da terk edilerek yargı bağımsızlığı yok edilmiş, hukukun üstünlüğünden söz edilmez olmuştur” diye konuştu.

“Danıştay 14. Dairesinden 9 aydır hukuk, adalet ve yaşam hakkı için bir karar beklerken çıka çıka bir ucube çıkmıştır” diyen Aydın Danıştay’ın kararını, hukuk ve adalet açısından içler acısı olarak değerlendirdi. Aydın, 25 sayfalık Danıştay kararında temyiz taleplerinin reddine ilişkin bir bölüm ve gerekçe bulunmadığını söyledi.

Cerattepe mücadelesinin 25 yıldır sürdüğünün altını çizen Aydın, maden projesi ile ilgili yasal haklarını kullanmaktan ve adalet aramaktan vazgeçmeyeceklerini belirtti. Aydın, “Danıştay kararından sonra Anayasa Mahkemesine başvuru haklarımızın yanı sıra proje alanının genişletilmesi ile ilgili açmış olduğumuz dava da halen devam etmektedir. 25 yıllık şanlı bir sivil direniş öyküsünü bir mahkemenin gerekçesiz ve şaibeli kararına bağlayacak değiliz. Artvin halkının vicdanında yer etmeyen ve adaletin zerresi bulunmayan bir kararı kabul etmediğimizi bütün dünyaya ilan ediyoruz. Yaşamı yok eden bu gözü dönmüş doğa katliamına karşı Artvin halkının mücadelesi artarak sürecektir” dedi.


KOCAELİ'DE DE EYLEM: MÜCADELEMİZ SÜRECEK

Cerattepe için Kocaeli'de de eylem vardı. Yeşil Artvin Derneği'nin çağrısı üzerine Artvinliler Dayanışma Platformu adına İnsan Hakları Parkı'nda demokrasi bileşenlerinin katılmıyla yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: " Danıştay 14. Dairesi'nin kararı hukuk ve adalet açısından içler acısı bir karardır. Hukukun ve adaletin olmadığı bir süreçte yaşam hakkı mücadelesi, aynı zamanda bir hak ve adalet mücadelesidir. Bu kutsal mücadeleye ülkenin dört bir yanındaki Artvinlileri, yurt dışındaki hemşehrilerimizi, bütün ülkede çevre mücadelesi veren çevre dostlarını bekliyoruz. Cerattepe Mücadelesi 25 yıldır süren bir mücadeledir. Artvin halkının vicdanında yer etmeyen ve adaletin zerresi bulunmayan bir kararı kabul etmediğimizi bütün dünyaya ilan ediyoruz. Artvin halkın mücadelesi sürecektir" (HABER MERKEZİ)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

‘AKP belirli gün ve haftalarda ihracı alışkanlık yaptı'

SONRAKİ HABER

Elazığ'da 'Hero' yazılı tişört giyen kişi gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...