16 Temmuz 2012 12:22

Demirtaş: Ağar’ın raporu tek cümle olmalı

SUSURLUK davasından hüküm giyen ve Nisan ayından bu yana Aydın’ın Yenipazar ilçesindeki cezaevinde yatan Mehmet Ağar, Radikal gazetesinden Ömer Şahin’e röportaj verdi. Röportajda sarf ettiği sözlere ise hem BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’dan hem de Uğur Mumcu’nun kızı Özge Mumcu’dan itiraz geldi.

Demirtaş: Ağar’ın raporu tek cümle olmalı
Paylaş

SUSURLUK davasından hüküm giyen ve Nisan ayından bu yana Aydın’ın Yenipazar ilçesindeki cezaevinde yatan Mehmet Ağar, Radikal gazetesinden Ömer Şahin’e röportaj verdi. Röportajda sarf ettiği sözlere ise hem BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’dan hem de Uğur Mumcu’nun kızı Özge Mumcu’dan itiraz geldi.

KÜRT RAPORU HAZIRLIYOR

Cezaevinde Kürt sorunu üzerine bir rapor hazırladığını söyleyen Ağar, “Tarihi formüller kafamda ve üzerinde çalışıyorum. Geçmişin hatalarını tekrar mı edeceğiz, yoksa yaşananlardan ders alıp vizyon mu geliştireceğiz? Ben ikincisini tercih ediyorum” dediği aktarıldı.

PKK’nin silah bırakmasını ön şart olarak gördüğünü söyleyen Ağar, yıl sonuna kadar raporunu tamamlayıp Adalet Bakanlığına sunacağını söyledi.

‘BEN ÖYLE BİR SÖZ SÖYLEMEDİM’

Güldal Mumcu’ya, Eşi Uğur Mumcu’nun ölümünden sonra evlerinde söylediği “Bir tuğla çekersem duvar yıkılır” sözlerinin sorulması üzerine Ağar, Güldan Mumcu’ya böyle bir söz söylemediğini iddia etti. Ağar, Güldal Mumcu için “Kendisi sınıf arkadaşımdır. Aileyi de tanırım. Böyle bir sözü söylemedim” dedi.

‘RAPORU TEK CÜMLE OLMALI’

Ağar’ın verdiği röportaj ise BDP’li Demirtaş Twitter’dan yanıt verdi. Demirtaş, Ağar’ın hazırladığını söylediği raporla ilgili olarak, “Mehmet Ağar’ın hazırlaması gereken Kürt sorunu raporu tek cümle olmalı: ‘Kürt halkından bütün kalbimle özür diliyorum.’ Gerisi hikayedir” dedi.

‘20 YIL SONRA İNKAR’

Ağar’ın Güldan Mumcu’ya söylediği “Bir tuğla çekersem duvar yıkılır”  sözünü röportajda inkar etmesini yorumlayan Özge Mumcu, kendi İnternet sitesinde “Mehmet Ağar’ın Güldal Mumcu’ya dair açıklamaları üzerine bir kaç not” başlıklı bir yazı yayınladı.

Mumcu, “Aradan geçen 20 yılın ardından ‘Bir tuğla çekersem duvar yıkılır’ ifadesinin Mehmet Ağar tarafından reddedilmesi ikna edici değildir” dedi.

BELGESELE KONU OLDU

Şu an TBMM Başkan Vekili olan Güldal Mumcu’nun Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümünü 1974 yılında bitirdiğini, Mehmet Ağar’ın ise Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin Maliye Bölümü’nden 1973 yılında mezun olduğunu kaydeden Özge Mumcu, Güldal Mumcu ile Mehmet Ağar’ın sınıf arkadaşı olmadığını belirttiği yazısında özetle şu ifadelere yer verdi:
“Uğur Mumcu 24 Ocak 1993’te öldürüldüğünde, Mehmet Ağar Erzurum Valisi idi. Güldal Mumcu, o dönem, Sivas Olaylarından sonra Emniyet Genel Müdürlüğü’ne atanan Mehmet Ağar ile görüşmek istemişti. Görüşme konusu Uğur Mumcu öldürüldüğünde İslami Cihad sanıklarından bir kısmının gözaltında olmadıkları halde, gözaltındaymış gibi gösteren ‘tutanaklarda tahribat yapıldığı’ iddiası olmuştu. Görüşmeye ailenin avukat olan Emin Değer de katılmış, bu görüşmenin ayrıntıları, Can Dündar’ın Uğur Mumcu Cinayeti üzerinde hazırladığı bir belgeselde Avukat Emin Değer tarafından detaylarıyla açıklanmıştır. Dolayısıyla, aradan geçen 20 yılın ardından ‘Bir tuğla çekersem duvar yıkılır’ ifadesinin Mehmet Ağar tarafından reddedilmesi ikna edici değildir.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Dibek, emniyetteki fişleme iddialarını Meclise taşıdı

SONRAKİ HABER

Erdoğan: Son kez genel başkanlığa adayım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...