19 Temmuz 2017 10:39

Körfez ülkelerinden Katar’a çağrı: altı ilkeyi kabul et

Katar’a abluka uygulayan Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır, Doha’dan ‘aşırılık ve terörle mücadele” konusunda “altı ilkeyi” kabul etmesini istedi

Paylaş

Katar’a abluka uygulayan Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır, Doha’dan ‘aşırılık ve terörle mücadele” konusunda “altı ilkeyi” kabul etmesini istedi.

Katar ile ilişkileri kesen dört Körfez ülkelerinden Suudi Arabistan’ın BM Daimi Temsilcisi Abdüllah El Muallimi, söz konusu dört ülkenin, 5 Temmuz’da Kahire’de yaptıkları toplantıda üzerinde mutabık kaldıkları “altı ilke”ye bağlı olduklarını söyledi.

El Cezire İngilizce de Katar'a yapılan çağrı ve söz konusu altı ilkeyi aktardığı haberinde “Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn ve BAE, Katar’ı, ‘aşırılık’ ve ‘terör’ ile mücadele konusunda altı ‘ilke’ye bağlılığını ve bu ilkeleri uygulamaya yönelik belirli önlemleri içeren bir planı müzakere etmeyi kabul etmeye çağırdı” dedi.

Habere göre altı ilke arasında, “her türlü aşırılık ve terörle mücadele edileceği ve bu tür oluşumların finanse edilmesi ve barındırılmasının  engelleneceği” ile başka devletlerin içişlerine karışmaktan ve yasa dışı oluşumları desteklemekten kaçınılacağı gibi talepler de bulunuyor.

Bu arada, haberde El Muallimi’nin dört Arap ülkesinin şiddeti kışkırtmanın durdurulmasının şart olduğuna inandıklarını ancak El Cezire’nin kapatılmasının “gerekli olmayabileceğini” söylediğine de dikkat çekildi.

KATAR’LA BAĞLARI KESEN ÜLKELER YUMUŞUYOR MU?

New York Times, Bahreyn, Mısır, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri üst düzey diplomatlarının ifadelerinin, sanki söz konusu ülkelerin “tavrında ufak bir yumuşuma ve bir miktar ilerleme sağlama arzusuna işaret ettiğini" düşünüyor.

Üst düzey diplomatların ülkelerinin artık Katar tarafından yerine getirilmesi istenen bazı somut  taleplerden söz etmediklerine dikkat çeken gazete, bu çerçevede kriz patlak vermesinden sonra Doha’ya iletilen 13 maddelik talep listesinde bulunan Katar merkezli El Cezire’nin kapatılması talebinin karşılanmasının istenmeyebileceğini kaydetti.

Gazete, şimdi söz konusu diplomatların, dört ülkenin terör ve aşırılıkla mücadele, terör gruplarına finansman ve barınma sağlanmaması gibi temaları içeren altı ilke etrafında birleştiklerini söylediklerini vurguladı. Habere göre, 13 maddelik talep listesinin yerine gerilmesi için belirlenen mühletin ise sadece süreci ilerletmeye yardımcı olmak için verildiği belirtildi.

NYT ayrıca, “herhangi bir uzlaşı mümkün mu?” sorusuna “elbette uzlaşabiliriz ama altı ilke konusunda bir ödün verilemez” yanıtının verildiğine de dikkat çekti.

SUUDİ ARABİSTAN'DAN TÜRKİYE'YE KATAR UYARISI

Suudi Arabistan, Türkiye'yi Katar'daki askeri varlığı konusunda uyararak, "Türk kardeşlerimizin Arap dünyasına sızma dönemi çoktan sona ermiştir" dedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şubat ayındaki Riad ziyaretinde Suudi Kral Selman ile.
Suudi Arabistan'ın BM nezdindeki büyükelçisi Abdullah El Muallimi, Katar'ın Türkiye ve İran ile ilişkilerine atıfta bulunarak, Katar'ın geleceğinin "uzak yerlerle" değil, komşularıyla olduğunu söyledi. Muallimi, "Türk kardeşlerimiz Arap dünyasına sızma ve istenmeyen müdahaleler döneminin çoktan sona erdiğini anlamalıdır. Türkiye yapıcı bir rol oynamak isterse bu memnuniyetle karşılanır. Ama askeri üsler ya da askeri müdahale yoluyla rol oynamaya çalışmak yapıcı olmaz ve Türkiye'nin Arap dünyasındaki itibarına zarar verir" ifadelerini kullandı.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Uluslararası İşbirliğinden Sorumlu Devlet Bakanı Reem el Haşimi de Katar'ı Türkiye'yi topraklarında askeri güç bulundurmaya teşvik ederek gerilimi daha da tırmandırmakla suçladı. Bölgede hiçbir askeri gerilim istemediklerini belirten El Haşimi, "Bu konuyu ABD ya da Kuveyt olsun, güçlü bir arabuluculuk yardımıyla kendi aramızda çözebilmeyi umuyoruz" dedi.(ANKA)
 

ÖNCEKİ HABER

Eyüp'te kamyon ve İETT otobüsü çarpıştı: 8 yaralı

SONRAKİ HABER

Cabinet shuffle in Turkey: Justice and defence ministers changed

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...