19 Temmuz 2017 10:31

ODTÜ’de öğrencilere mezuniyet pankartı soruşturması

‘Protesto ODTÜ’nün ruhunda var’ diyen ODTÜ yönetimi, mezuniyet törenindeki pankartlar nedeniyle öğrencilere soruşturma açtı.

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

ODTÜ yönetimi mezuniyet töreninde yer alan bazı pankartların uygun olmadığı gerekçesiyle birçok öğrenciye soruşturma açtı. Oysa ODTÜ Rektörü Mustafa Verşan Kök, törenin ardından tüm öğrencilere attığı e-postada kendisinin protesto edilmesine saygı duyduğunu belirterek “Bunun bir demokratik hak olduğuna inanıyorum. Protesto ODTÜ’nün ruhunda ve kültüründe vardır” demişti.

ODTÜ’de öğrencilerin her yıl taşıdığı pankartlarla gelenekselleşen mezuniyet töreninin ardından bu yıl birçok öğrenciye soruşturma açıldı. Öğrencilerin ülke gündemine ilişkin çeşitli konularda eleştiriler, espriler yaptığı pankartların yer aldığı, seçim tartışmaları nedeniyle Rektör Kök’ün protesto edildiği törenin ardından “girişi uygun olmayan” pankartlar nedeniyle öğrenciler disiplin soruşturmasına çağrıldılar. Hakkında soruşturma açılan ve ismini vermek istemeyen bir öğrenci, “uygun olmayan pankart” gibi muğlak bir ifade kullanılmasına tepki gösterdi.

‚PROTESTO ODTÜ’NÜN RUHUNDA BASKILAR YÜZÜNDEN VAR’

Başka bir öğrencinin disiplin kuruluna çağrılma sebebinde ise “Ne sermayenin, ne rektörün, ODTÜ bizimdir” pankartının yazılı kurum ve kişilerin şeref ve haysiyetini zedeleyen ifade içerdiği ve “tören düzenini bozucu faaliyetlerde bulunulduğu” ifade edildi. Öğrenci, törenin ardından gönderilen Rektör Mustafa Verşan Kök imzalı elektronik postayı göstererek, “Rektör protestomuza saygı duyduğunu ve bunun demokratik bir hak olduğunu söylemişti. Peki şimdi neden soruşturma açılıyor? Protesto ODTÜ’nün ruhunda neden var? Çünkü soruşturmalar ve türlü baskılar maalesef okulumuzda devam ediyor” dedi. 

{{325254}} 

‘DEMOKRATİK HAK’ DEMİŞTİ

ODTÜ Rektörü Musatafa Verşan Kök, diploma töreninde protesto edildikten sonra tüm öğrencilere mail atmıştı. Bu protestoya saygı duyduğunu ve bunun demokratik bir hak olduğunu söyleyen Kök, öğrencilere şöyle demişti; “Her zamanki gibi coşkulu geçen törenimizde konuşmam sırasında bazı protestolar olmuştur. Konuşmamda da belirttiğim gibi bu protestoları saygıyla karşılıyorum ve bunun bir demokratik hak olduğuna inanıyorum. Protesto ODTÜ’nün ruhunda ve kültüründe vardır. Ancak burada üzücü olan, bunun mezuniyet sevincini yaşamak isteyen ailelerin bulunduğu ortamda, en önemli törenimiz olan Diploma Töreni’nde yapılmış olmasıdır. Üstelik hem törende, hem de son 15 gündür özellikle sosyal medyada ve dağıtılan el ilanlarında yer alan iddialar gerçekleri yansıtmamaktadır.” 

ÖNCEKİ HABER

185 emniyet müdürü, 53 emniyet amiri emekliliğe sevk edildi

SONRAKİ HABER

Lübnan’da asgari ücret artışı için hukümete çağrı 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...