19 Temmuz 2017 09:31

TİHV-İHD: OHAL’le yaşanan ihlallerin belgelenmesi engellendi

İHD ve TİHV, Büyükada'da gözaltına alınan insan hakları savunucularının tutuklanmasına tepki gösterdi.

Paylaş

İHD ve TİHV, Büyükada'da gözaltına alındıktan sonra tutuklanan insan hakları savunucularıyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Toplantıda insan hakları savunucularının tutuklanması “ OHAL sürecinde yaşanan insan hakları ihlallerinin belgelenmesinin engellenmesi” diye değerlendirildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Büyükada'da gözaltına alındıktan sonra tutuklanan insan hakları savunucularıyla ilgili İHD Genel Merkezinde basın toplantısı düzenledi. Burada konuşan İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, insan hakları savunucularının Türkiye'de OHAL sürecinde yaşanan hak ihlallerini belgelediği için tutuklandığını ifade ederek, “Devlet kendisini savunmanın yolunu insan hakları savunucularını suçlamakta buluyor. İnsan haklarını savunmak suç değildir. Savunucuların kriminalize edilmesi kabul edilemez. Suçsuzluk karinesinin bazı medya organları ve AKP milletvekilleri tarafından ihlal edilmesinin kendisi suçtur” dedi. Türkdoğan, savcılığın Büyükada'da göz altına alınan 10 insan hakları savunucusu hakkında ortaya tek bir somut delil koyamadığını belirterek, “Resmen toplantı yapmak suç haline gelmiştir. Ada'da yapılan toplantı bir iç eğitim toplantısıdır ve internet üzerinden duyurulmak zorunda değildir. Siyasi partiler iç eğitim toplantılarını internet üzerinden duyuruyor mu?” diye sordu. 

‘SAVCILIK SUÇ İŞLEDİ’

Büyükada'da yaşanan gözaltı sürecinin kolluk ve savcılığın suç işlediğini ifade eden Türkdoğan, “Birincisi arkadaşlarımız gözaltına alınırken avukatları ve ailelerine haber vermelerini izin verilmemiş. Biz arkadaşlarımızın gözaltına alındığını şans eseri öğrendik. İkincisi 'dosyada kısıtlılık var' denilerek, arkadaşlarımıza sorulan sorularla ilgili belgeler onlara gösterilmemiştir. Savcılık sorgusunda size sorulan sorularla ilgili belgeyi görmeniz gerekir. Üçüncüsü Büyükada savcılığı hangi yetkiyle bu gözaltı işlemini gerçekleştirmiş, arkadaşlarımızı 2 gün gözaltında tutuktan sonra İstanbul'a teslim etmiştir. Bu 2 günlük süreçte neler yaşanmıştır? Bu nasıl bir devlet ve yargı işleyişi” dedi. 

'ÇEKİŞME KONUSU OLMAMALI'

TİHV Genel Sekreteri Metin Bakkalcı, insan hakları savunucularının gözaltına alındıktan sonra tutuklanmasını “OHAL sürecinde yaşanan insan hakları ihlallerinin belgelenmesinin engellenmesi” diye değerlendirerek, “14 günlük gözaltı süreci de ortada suç unsuru içeren bir şeyin olmadığını kanıtladı” diye vurguladı. 

Almanya Başbakanı Angele Merkel'in insan hakları savunucularının tutuklanmasını eleştirmesi hakkında sorulan soruyu yanıtlayan İHD Genel Başkanı Türkdoğan, “Devletler arası ilişkilerde bu tür konularda siyasi çekişmeler yapılıyor. Biz artık çekişme konusu olmak istemiyoruz çünkü hükümet dışarıdan gelen tepkilerin tersi yönde hareket ediyor” dedi. 

Türkdoğan ve Bakkalcı tutuklu arkadaşlarının biran önce serbest bırakılmasını istedi. 

NE OLMUŞTU?

Büyükada'da eğitim toplantısında olan 10 insan hakları savunucusu 5 Temmuz günü gözaltına alınmış, 2 gün sonra İstanbul'a sevk edilmişti. Toplan 14 günlük gözaltı sürecinin ardından, 10 insan hakları savunucusundan 6'sı tutuklanırken, 4'ü de adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Hak savunucularının tutuklanması Meclis gündeminde

SONRAKİ HABER

İSİG: Hedef sıfır kazaydı, 2 ayda 353 işçi yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...