19 Temmuz 2017 08:14

'Önlem alınmıyor, işçiler birer birer ölüyor'

Maden Mühendisleri Odası,16 Mayıs- 16 Temmuz tarihleri arasında 9 madencinin hayatını kaybettiğine dikkat çekti.

Paylaş

Maden Mühendisleri Odası,16 Mayıs- 16 Temmuz tarihleri arasında 9 madencinin hayatını kaybettiğine dikkat çekti. Oda, madenlerde işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınmaması sonucu  işçilerin birer birer ölmeye devam ettiğini dikkat çekti. 

Maden Mühendisleri Odası yazılı açıklama yaparak, Soma ve Ermenek'te yaşanan madenci katliamlarından sonra işçilerin madenlerde ölmeye devam ettiğini hatırlattı. Odanın açıklamasına göre 16 Mayıs- 16 Temmuz tarihleri arasında çeşitli maden ocaklarında 9 madenci daha hayatını kaybetti. Odanın açıklamasında işçilerin gazdan zehirlenme, grizu patlaması, göçük ve sıkışma gibi önlenebilir nedenlerden öldüğü ifade edildi. Açıklamada, “Alınmayan önlemler dediğimizde bu basit önlemlerden bahsetmekteyiz. Alınmayan bu basit önlemler nedeniyle yaşanan ölümlere de iş cinayeti demekteyiz” denildi. 

ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Oda açıklamasında madenlerde alınması gereken bazı önlemler şöyle sıralandı: 

* Maden işletmelerinde “kısaca ocak” diye tabir edilen hazırlık galerileri ve üretim alanları uygun ve sağlam biçimde tahkimatla  ile desteklenmelidir.

* Ocağın tamamında çalışanların ihtiyacı olan havayı sağlayacak, ocak içerisinde oluşabilecek gaz ve tozları dışarıya taşıyacak, çalışma ortamının ısısını ayarlayabilecek ve dolayısıyla ocağın bir bölümünün değil tamamının çalışanlar için çalışma ortamını iyileştirecek havalandırma sistemi kurulmalıdır.

* Tehlikeli ve zararlı gazların birikebileceği alanlar çalışanların giremeyecekleri şekilde kapatılmalıdır. 

* Tüm önlemler alındıktan sonra  ani beklenmedik bir durum oluştuğunda çalışanların tehlikeli bölgeyi terk etmeleri için yapacakları işlemler hakkında işverenler tarafından eğitilmeleri ve bilgilendirilmeleri gerekmektedir.

* Su baskını, yangın ve benzeri tehlikeler içinde uygun önlemler bulunduğu gibi; ocak gazları da gaz ölçme cihazları ile sürekli izlenerek tehlikeli boyuta ulaştığında işçilerin ocağı terk etmeleri sağlanmalıdır.

* İşverenlerin; madencilik bilim ve tekniği kapsamında alınması gereken önlemleri alması, 

* Ülkemizde madencilik politikalarını belirleyen, maden ruhsatlarını veren, madencilik mevzuatını hazırlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile çalışma yaşamı ve iş güvenliği politikaları ve mevzuatını düzenleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının gerekli önlemleri alması ve uygulamaları yaşama geçirmesi gerekmektedir. 

2 AYDA MADENLERDE YAŞANAN İŞ CİNAYETLERİ

Odanın açıklamasına göre Mayıs- Temmuz ayaları arasında yaşanan kazalar: 
* 16 Mayıs 2017 tarihinde Antalya`nın Kaş ilçesinde özel sektöre ait yeraltı kömür işletmesinde gaz ve grizu patlaması sonucu iki maden emekçisi,

* 30 Mayıs 2017 tarihinde Zonguldak`ın Gelik beldesinde özel sektöre ait yeraltı kömür işletmesinde meydana gelen göçük sonucu iki maden emekçisi,

* 30 Haziran 2017 tarihinde Türkiye Taşkömürleri Kurumu işletmesinde konveyöre sıkışan bir maden emekçisi,

* 01 Temmuz 2017 tarihinde Zonguldak`ın Üzülmez beldesinde özel sektöre ait yeraltı kömür işletmesinde çıkan gazdan zehirlenen iki maden emekçisi,

* 16 Temmuz 2017 tarihinde Gümüşhane`nin Kelkit İlçesinde özel sektöre ait yeraltı kömür işletmesinde gazdan zehirlenen iki maden emekçisi hayatlarını kaybetmişlerdir. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yılmaz ve Özbek'ten mektup: Haber alma hakkı gasbediliyor

SONRAKİ HABER

Baluken tahliye edilmedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...