19 Temmuz 2017 05:36

Zara Koç: Her anı işkence gibiydi

İzmir'de hamile olmasına rağmen 15 gün gözaltında tutulduktan sonra serbest bırakılan Zara Koç, 'Her anı işkence gibiydi' dedi.

Paylaş

Ruken DEMİR
Ahmet KANBAL

Hamile olmasına rağmen 15 gün gözaltında tutulduktan sonra serbest bırakılan Zara Koç, “Her anı işkence gibiydi, bir gün değil 15 gün yaşadım” dedi. 

İzmir’de 3 Temmuz günü yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan ve 15 gün sonra serbest bırakılan 9 aylık hamile ve kalp hastası Zara Koç, yaşadıklarını anlattı. Gözaltında kendisine sandalye dahi verilmeyen ve sancıları olmasına rağmen tedavi edilmeyen Koç, gözaltında zor günler geçirdiğini ifade etti. 

‘SANCILARIM VARDI AMA…’

Evlerinin 3 Temmuz sabahı saat 05.00 sularında basıldığını belirten Koç, evinin darmadağın edildiğini ve niçin gözaltına alındıklarının söylenmediğini belirtti. Gözaltıyı anlatan Koç, “Gözaltı süresi benim için iyi değildi. Ailemden, çocuklarımdan ayrı kalmıştım. Çünkü özgürlüğüm ve her şeyim elimden alınmıştı. Gözaltına alındığımızda sürekli bizim evden bahsederdiler. Bana gözaltındayken sürekli eşim Bekir’i soruyorlardı. Neden alındığımızı söylemiyorlardı. Sancılarım oluyordu. Ama gözaltında iken sadece arada bir rutin sağlık kontrolleri için hastaneye götürüyorlardı. Zaten ben de istemiyordum onların beni sürekli doktora götürmesini. Hep sabır ettim, kendim giderim diye. Emniyette ciddi bir rahatsızlığı olmayanları hastaneye götürmeyeceklerini söylüyorlardı da. Zordu benim için ama dayandım. Dayanmam gerektiğini düşündüm” diye konuştu. 

‘EN BÜYÜK İŞKENCEYİ YAPTINIZ’

Hakkında haberler yapıldığını da gözaltında öğrendiğini belirten Koç, haberlerden sonra polislerin baskısının azaldığını ve daha da rahatladığını belirterek, “Haberden sonra benimle konuştular. ‘Biz sana işkence mi yapıyoruz’ diye üstüme geldiler. Ben de onlara ‘Tabi ki siz bana fiziksel işkenceyi yapmadınız ama beni burada tutarak bana en büyük işkenceyi yaptınız. Özgürlüğümü kısıtladınız’ diye cevap verdim. Ondan sonra ailemize haber yollamamıza izin verdiler” diye konuştu.

‘GÖZALTINDA DOĞUM YAPMAMI İSTİYORLARDI’

Günde 3 ya da 4 defa sorguya alındıklarını belirten Koç, hamile olmasına rağmen kimsenin umursamadığını dile getirerek, şunları aktardı: “Nezarethanede doğum yapmak istemediğim tek şeydi. Onlara kalsa orada bebek olsaydı onların umurunda olmazdı. Onların da zaten istediği o idi. Bir gün olsun bayılmadım. Acımı yaşadım ama belli ettirmedim. Sancılarım olduğunu bile söylemedim. Ben deseydim ‘Sancılarım var’ yine de fayda etmezdi. Birçok yerde sandalyesiz beklemek zorunda kaldım. Arada bir sancım sıklaşıyor. Orada sancım olduğu zaman bir şey demiyorlardı. Bana herhangi bir fiziksel şiddet uygulamadılar ama psikolojik şiddet uyguladılar.”

‘HER AN İŞKENCE GİBİYDİ’

Gözaltında kaldığı 15 günün her anının işkence olduğunu belirten Koç, adliyeye çıkarıldığı ana kadar neyle suçlandıklarını bilmediklerini dile getirdi. Koç, “Adliyeye çıkarıldığımız gün gece geç saatlere kadar bekledik. Beklemekten epey yorulduk. Ama kimse oralı olmadı bile. Sonunda bir şey olmadığı ortaya çıkınca bıraktılar. Gece geç saatte eve geldim. Her anı işkence gibiydi, bir gün değil 15 gün yaşadım” dedi. 

‘BEKİR’DEN HABER ALAMIYORUZ’

Doğumuna günler kaldığını belirten Koç, kendisinin bırakılmasının ardından eşinin dosyasının ayrıldığını ve Mardin’deki bir soruşturma kapsamında gözaltında tutulduğunu belirtti. Şimdi eşinden sağlıklı bilgi alamadıklarını kaydeden Koç, “Bekir’den haber alamıyoruz. Durumu nedir. Ne yapar bilmiyoruz. Bize sürekli ‘Sizi Bekir’den dolayı aldık’ diyorlardı. Ama Bekir’i neyden dolayı aldıklarını bilmiyorum. Bekir’den haber alamıyorum, yerini bilmiyorum” diye konuştu. (İzmir/DİHABER)
 

ÖNCEKİ HABER

HDP yeni yol haritasını yarın açıklıyor

SONRAKİ HABER

Kıvanç Tatlıtuğ'un teknesine Sahil Güvenlik baskını

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...